CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PNL da in clocot: trioul Atanasiu-Crin-Ponta pregateste executia pedelistilor

6 comentarii / 5017 vizualizări / 21 mai 2015

O serie de evenimente petrecute în ultima perioadă par să indice că în interiorul PNL se apropie Noaptea Cutitelor Lungi, victimele urmînd să fie ”liberalii” proveniți din fostul PD băsist. Cel mai spectaculos lucru, însă, e că la acțiunea respectivă își aduc contribuția și personaje neașteptate, precum Victor Ponta ori dispărutul Crin Antonescu.

Sîmbătă, Consiliul Național al PNL are o ședință grea, la care trebuie să se discute, în mod normal, criteriile de desemnare a viitorilor candidați pentru alegerile locale, dar și probleme interne, precum recentele declarații ale lui Teodor Atanasiu la adresa grupării Blaga.

Analizînd, însă, întîmplări recente, concluzia ar fi că ședința de sîmbătă riscă să adîncească dramatic falia deja existentă între liberali și democrați, în partid, pînă la un moment cînd se va ajunge la o decizie radicală. Fie cei din urmă vor fi invitați să plece din partid, fie vor fi puși complet cu botul pe labe și se vor mulțumi fix cu posturile pe care le vor acorda liberalii.

Să o luăm metodic: primul ingredient exploziv al ședinței Consiliului Național l-a reprezentat înregistrarea discuțiilor avute cu oameni din partid de conducerea centrală, cu Atanasiu și Gorghiu în frunte, în timpul turneului prin organizațiile din Ardeal, din martie.
Ne amintim că, potrivit lui Atanasiu, dacă pedeliștii ar părăsi PNL, ar fi un mare cîștig pentru liberali, pentru că ar păstra intacte procentele din sondaje, deci ciolanul ar fi mult mai mare.

La vremea respectivă opinam că scurgerea în presă a informațiilor respective, care i-au lovit pe democrați în moalele capului, nu a fost întîmplătoare.
Faptul că Atanasiu nu a fost sancționat nici măcar cu o mustrare blîndă denotă clar că acesta avea asentimentul conducerii, mai ales că de față fusese chiar președinta Alina Gorghiu.

A urma o nouă lovitură, cînd imaginea copreședintelui Vasile Blaga a fost scoasă de pe materialele promoționale de la festivitatea de la Ateneul Român, unde s-au aniversat 140 de ani de liberalism, în poze apărînd doar Gorghiu și Quintus.

Azi, două noi lovituri au zguduit gruparea Blaga, cu 48 de ore înaintea Consiliului.
Ginerele lui Vasile Blaga a fost săltat de procurori – dar nu cei ai DNA, ci ai DIICOT, structură apropiată premierului Ponta – și riscă arestarea pentru evaziune fiscală.
Tot azi, aflăm că fostul lider PDL Emil Boc riscă, și el pușcăria, după ce Corpul de Control al premierului Ponta a descoperit falsuri grave în actele primăriei Cluj, datînd din 2009.

Coincidență?

Cireașa pe tort o reprezintă informația difuzată, azi, în premieră, de siteul BN24.ro, conform căreia duminică, fix la împlinirea a 140 de ani de la nașterea PNL, se lansează un ONG numit Asociația „Clubul Liberal Ion C. Brătianu 1875″

”Scopul acestui Club, a cărui lansare este, nu întâmplător, la 24 mai, este să militeze pentru păstrarea identității politice a PNL, a acelui partid fără de care România modernă n-ar fi existat. Sloganul meu personal, pe care l-am ales când m-am alăturat acestui proiect, este „PNL EXISTĂ!” Plecând de la ideea ca scopul acestui Club este apărarea identității PNL, ne putem imagina o cetate care este aparată, atât în interiorul cît și în exteriorul zidurilor ei, atât de dușmani aflați în exteriorul dar și de cei aflați în interiorul cetății. Prin urmare, Clubul nu face parte din PNL, având și membri, nu puțini, care nu sunt înscriși în PNL. Dar, niciodată, Clubul nu va acționa împotriva PNL, a cărui identitate politică vrea să o apere”, a declarat George Șerban, președinte provizoriu al clubului, pentru BN24.

Clubul este inițiat de oameni apropiați fostului președinte liberal – în frunte cu deputatul Radu Zlati, adus în politică și făcut parlamentar de fostul său coleg de școală Crin – acesta fiind chiar invitat să participe la lansare.

Interesant, aproape concomitent cu CN-ul liberal se naște, deci, o structură menită să apere identitatea PNL de ”dușmanii din interior”.

Presa de ieri și azi a consemnat că, la ceremonia de la Ateneul Român, Crin Antonescu ar fi ținut discursul de adio către liberali, urmînd să părăsească politica în totalitate, după retragerea parțială de anul trecut. Fraza cheie e cea potrivit căreia ar fi fost ultima dată cînd se adresează unei adunări liberale, cea din sală, evident.

Numai că Antonescu a spus oarecum altceva. El a introdus o nuanță care schimbă complet sensul mesajului său:

”Foarte probabil, este ultima oară când mă adresez unei asemenea adunări liberale. (..) Vă spun în ceas aniversar, cu tot dragul şi respectul şi cu toată inima, partidele ca şi indivizii, nu pot hotărî cât trăiesc, dar cu siguranţă hotărăsc cum trăiesc, şi experienţa aceasta extraordinară a PNL este şi acum şi va fi şi în anii următori determinată de identitatea sa, de cine este şi cum trăieşte pentru România acest partid”.

Deci nu ”o adunare liberală”, ci ”o asemenea adunare liberală”. Una în care, pe scaunele Brătienilor s-au cocoțat fundurile lui Vasile Blaga, Raluca Turcan și Anca Boagiu. O exprimare aproape jignitoare, dacă-i intuim dublul sens, mai ales că Antonescu a apăsat pe ”identitatea” PNL, care va determinantă în următorii ani.

Lucrurile se leagă.

În ajunul Consiliului Național, grupul PDL este prins în clește, lovit din mai multe direcții: dinspre colegii liberali, chiar cei care au ”tras” pentru fuziune, precum Atanasiu ori Gorghiu, dar care nu mai au chef să împartă pe din două cu aliații. Ori, poate, nu au avut niciodată.

Dinspre Crin Antonescu și fidelii săi, fostul lider fiind, pe mai departe, o voce care se face auzită în public și care nici nu poate fi astupată prea lesne, fiind mai degrabă în afara PNL decît în interiorul lui.

Dinspre Victor Ponta, prin structuri aflate mai mult sau mai puțin în puterea sa, pesedistul avînd tot interesul în slăbirea PNL prin întreținerea zîzaniei din interior plus că grupul Blaga e, oricum, detestat de pesediștii călcați ani de zile pe cap de partidul lui Băsescu.

Să existe o înțelegere ocultă a celor trei forțe sus pomenite, împotriva foștilor PDL-iști, una menită să-i scoată, mai devreme sau mai tîrziu pe tușa politicii? Deloc imposibil, chiar probabil. Poate nu întîmplător ofta Ponta, luna trecută, că îl macină dorul de Crin.

Paradoxal, chiar Klaus Iohannis ar putea avea un interes similar.

Președintele s-ar putea să fi înțeles, într-un tîrziu, că gruparea Blaga nu va putea sta la infinit departe de asaltul procurorilor – și așa au beneficiat prea mult de o misteriosă protecție – iar tăvălugul contra lor, odată pornit, va afecta sever și imaginea PNL, per ansamblu.
Pentru a se evita asta, va trebuie fie ca toți greii PDL ai fostei guvernări să facă pasul înapoi, fie să se renunțe la ei în bloc, pe același drum pe care au venit.
Se anunță, deci o perioadă mai mult decît agitată în principalul partid de opoziție; la cum se prezintă, însă, lucrurile, gruparea Blaga e cam pe făraș. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

  1. Unirea PNL cu PDL, ca si retragerea lui Crin Antonescu, s-a hotarat la Washington. Dar se pare ca americanii aka sionistii nu controleaza chiar toata clasa politica autohtona.

  2. Liberalii adevarati nu mai exista in Romania. Fie ca vorbim de Alinutza, Tase sau Ludovic, fie ca vorbim de nea Vasile, Boagiu sau Sulfina, comparativ cu ilustrii bratieni, totul este o parodie. In prezent, „Noul PNL” este un fel de FSN mai gretos.

  3. bre, BTI, ai atatea articole in care ai dat-o in bara cu previziunile, incat nu stiu de ce te mai citesc.
    1)crin e terminat politic de mult timp. niste tutari de-ai lui crin o fac pe interesantii.
    2) vechiul pnl nu are structuri si militanti. nu ar fi in stare sa castige nicio primarie fara banditii eficienti ai pdl-ului.
    3) si pdl-istii din esalonul 2 s-au saturat de gasca din varf. asa cum d-alde atanasiu , orban nu par prea curati si credibili pentru aliatii occidentali.

  4. Se vrea capul lui basescu; inainte de a se schimba codul penal; cine l-ar denunta mai bine decat Boc; Basescu a inceput sa fie simpatic si dupa ce nu mai e presedinte; Iohannis nu trebuie obturat de nimeni, mai ales ca e mut si prost saracul, trebuie suplimentat efortul de a-l face vizibil si integru, prin eliminarea celor mai buni ca el;

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998