CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PNL da o directa in barbia PSD: Iohannis vicepremier!

0 comentarii / 2042 vizualizări / 7 februarie 2014

De cîteva zile, Crin Antonescu se comportă ca un chirurg: știind că pacientul PNL are nevoie de o operație majoră cît de curînd, ia măsuri de eliminare, în prealabil, a infecției din corpul acestuia. Cu ajutorul indirect al justiției lui Băsescu, așa cum arătam recent într-un articol, Antonescu a reușit ce părea imposibil, anume înfrîngerea rețelei Chițoiu-Stroe-Rușanu, cea care controla o bună parte din partid. Mai mult, liberalul îi arde și un upercut năpraznic lui Ponta, care ar putea avea un impact nebănuit.

Așa cum am scris în repetate rînduri, pentru a înfrunta eventuala rupere a USL fără pagube majore, ba chiar în cîștig, Antonescu avea nevoie de garanția fermă că nu pățește rușinea rămînerii miniștrilor săi pe posturi, alături de PSD. O garanție pe care nume ca Daniel Chițoiu, Andrei Gerea, Radu Stroe, Cîmpeanu ori Mănescu nu i-o ofereau.
Soluția? Schimbarea respectivilor cu nume devotate partidului, care nu se agață orbește de scaunul ministerial. Lucru greu. Ba chiar imposibil, după cum dovedeau calculele interne, pînă recent.
Au explodat, însă, scandalurile ”Apuseni” și ”madam Chițoiu” – unele întîmplător, altele, credem noi, mai puțin întîmplător – și Crin a căpătat ascendentul necesar în partid pentru a putea da asaltul la grupul guvernanților pro-PSD.
Stroe a căzut, Chițoiu a căzut, Cîmpeanu s-a repezit să jure credință veșnică, printre lacrimi, și s-ar putea să scape, Gerea încearcă să reziste, dar cu slabe șanse.
Ponta și PSD pierd aliați importanți în interiorul PNL, dar, cel mai grav, liberalii punctează printr-o mișcare devastatoare pentru premier, anume propunerea lui Klaus Iohannis ca vicepremier și ministru de Interne.

De la aducerea în PNL, primarul Sibiului nu s-a agitat foarte mult în prim plan, conservîndu-și popularitatea. Odată ajuns în primele rînduri ale guvernului, lucrurile s-ar putea schimba rapid, iar popularitatea lui Iohannis, pusă la treabă.
Primul și cel mai grav afectat ar fi însuși premierul, interesat să se mențină la o cotă cît mai înaltă în sondaje, iar pînă acum, asta s-a întîmplat și grație faptului că nu a fost flancat în guvern de figuri prea strălucite.
Cu Iohannis în coastă, situația se poate modifica dramatic; pe de altă parte, PSD nici nu poate contesta desemnarea neamțului la Interne.

Ceea ce s-a întîmplat și se întîmplă în PNL nu face decît să grăbească sfîrșitul inevitabil al USL, înainte de europarlamentare, chiar dacă planul inițial al PSD era să țină liberalii captivi în alianță cît mai mult timp posibil, pentru a-i îngropa de tot la respectivele alegeri.
În noua formulă – dacă ea iese cum se conturează acum – PSD începe să aibă un cartof fierbinte în mînă, de care va trebui să se dispenseze mai repede decît sconta. Ceea ce vrea, la urma-urmei, și Crin Antonescu, liberalul părînd să înțeleagă, în fine, că șederea braț la braț cu PSD/PC/UNPR nu face decît să îl ducă, mai devreme ori mai tîrziu, în prăpastie. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998