CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

PNL – din rau in mai rau

5 comentarii / 10882 vizualizări / 2 iunie 2014

În loc să se limpezească, apele liberale se tulbură tot mai tare, aproape în fiecare zi membrii din primele eșaloane aflînd noi informații ținute pînă acum la secret de fosta conducere, și nu dintre cele mai încurajatoare.

La ordinea zilei este scandalul trecerii la PPE. După o primă reacție pozitivă, de principiu, la gîndul că ar ajunge membri ai celei mai puternice grupări europene, liberalii au început să se dezmeticească și să înțeleagă că, în practică, lucrurile nu sunt chiar atît de simple.

Se știe deja că, în urma unor demersuri tainice purtate chiar de către familia Antonescu-Vălean cu popularii, PNL ar urma să treacă la grupul PPE din Parlamentul European. Decizie salutară, au spus mulți observatori, mai ales că PNL e un partid de dreapta integrat la nivel european într-un grup de stînga, apropiat socialiștilor.

Ceea ce se uită, însă, sunt acele elemente pe baza cărora ești mîncat de sfinți pînă să ajungi la Dumnezeu. ”Micile” amănunte.

Un asemenea mic amănunt este acela că e o mare diferență între a fi integrat în grupul parlamentarilor populari și a fi membru al unui partid membru deplin al PPE.

Dezafilierea liberalilor de la grupul ALDE și trecerea la grupul parlamentar al Popularilor se face rapid; obținerea, în schimb, a statutului de membru deplin al PPE poate dura și un an de zile, ba chiar mai mult, dacă apar probleme neașteptate (vezi anii îndelungați în care PSD și PD au așteptat recunoașterea deplină a Internaționalei Socialiste, blocați fiind chiar de către românii din PSDR). T

Pot apărea, spre exemplu, probleme tehnice: România ar fi printre foarte puținele țări, alături de Italia, Bulgaria și Slovacia, cu patru partide populare, dintre care unul, PNTCD, trebuia însă exclus de mult din PPE în concordanță cu statutul partidului, care prevede eliminarea membrilor fără reprezentare parlamentară internă sau europeană timp de două mandate consecutiv, or PNTCD a obtinut 2 (doi) parlamentari în ultimii 14 ani, după vreo cinci rînduri de alegeri. O simplă solicitare către conducerea grupului din partea vreunui partid membru și PNTCD e istorie și din acest punct de vedere.

Revenind, pînă cînd PNL devine membru marcant al PPE, europarlamentarii săi vor avea statutul de remorci ale pedeliștilor și udemeriștilor, bine înfipți acolo. Fără funcții și fără statut clar, liberalii, deși mai mulți, vor asculta, spre exemplu, de ordinele Ancăi Boagiu, vicepreședinte al grupului popular și se vor pleca, pe coridoare, în fața bine văzutei Monica Macovei.

De departe cel mai interesant caz este al Adinei Vălean. Unul care devoalează clar intenția lui Crin Antonescu de a menține frîiele liberale chiar și în cazul unui eșec la europene, pentru care își promisese demisia.

Antonescu ar fi urmat să plece, declarativ, din funcție, dar, pe la spate, pregătea de zor manevre importante pentru viitor, care l-ar fi consolidat politic.

În urma unei asemenea manevre, trecerea liberalilor la PPE, soția sa ar fi urmat să piardă importanta funcție de vicepreședinte al grupului ALDE, una dintre cele trei pe care le deține România la nivel înalt în PE, (celelalte fiind ale Ancăi Boagiu, de la populari, și ale Corinei Crețu, de la socialiști).

De ce un asemenea sacrificiu major al familiei Antonescu, dacă Crin tot se pregătea să plece din prim planul politicii, cel puțin conform anunțurilor sale repetate?

În realitate, familia Antonescu-Vălean se pregătea nu de surghiun, ci chiar de întărirea poziției. ”Livrînd” pachet europarlamentarii liberali către PPE, nu e imposibil ca negociatoarea Adina Vălean să fi primit promisiunea unei compensații, Antena 3 susținînd, bunăoară, că ar fi vorba de postul de comisar european.

Sigur că discuțiile privind trecerea la populari nu sunt noi, datează de vreo doi ani, se știa la vîrful PNL de ele, dar momentul efectiv al trecerii a fost, din informațiile care se vehiculează, decis strict și discret de cuplul Antonescu-Vălean.

Ceea ce irită atît europarlamentarii liberali, cît și restul partidului.

E plauzibil ca trecerea la PPE – deși votată de Biroul de conducere – să se blocheze în foruri mai înalte, precum Delegația Permanentă ori chiar la congres.

Un congres ale cărui rezultate se anunță tot mai imprevizibile, pentru că ideea fuziunii cu PDL pierde teren vertiginos, iar cea a comandării unor sondaje pentru desemnarea unui candidat comun la prezidențiale este o prostie fără margini. Niciun partid care se respectă nu cere alegătorilor portretul-robot al candidatului pe care ar trebui să îl desemneze, ci alege cel mai potrivit om pe care îl are și apoi, cel mult, îl verifică prin sondaje.

Ca bîlciul să fie complet, sîmbătă, la restaurantul Aqua din Herăstrău, cu ocazia botezului copilului lui Tudor Chiuariu, liderul PDL, Vasile Blaga, a stat toată noaptea în tete-a-tete cordial cu nimeni altul decît Tăriceanu, altă necunoscută în ecuația liberală. Una peste alta, la cum se prezintă lucrurile, sunt șanse mari ca profeția Elenei Udrea privind eșecul unificării dreptei să se împlinească. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. razbunari, trafic de inuneflta,oameni lipsiti de scrupule, dornici de innavutire indiferent de mijloace,sustinerea unor capete, doar pentru ca danseaza dupa melodia cantata de cei mari,,,, asta i PNL-ul d-nului Antonescu . si ceilalti s au imbogatit, dar nu erau o asa haita de hiene. Cel putin la noi in judet asa sta situatia. Cum as putea vreodata sa privesc cu speranta spre un asemenea partid chiar daca printre ei sunt si oameni de valoare, sunt acoperiti de ceilalti !

  2. Iti impartasesc senitmentul, numai ca asocierea pozei alese cu senitmentul este o ofensa adusa portocalei. Mie, din pacate, mi s-a terminat optimismul, si procentul de romani este mai mare, in cazul meu. De unde se cumpara optimismul acesta ?

  3. Doamne, cata durere, cata lamitnatee Justitia? Glumiti sau ce? Mi s-a reprosat ca dau exemplul luiHuidu si ca Huidu n-are legatura cu independenta fata de politic a justitiei. Anyway, pentru omul de rand, cel care n-are nici o treaba cu politicul, sentinta din cazul Huidu este emblematica pentru reforma justitiei in epoca Basescu. Dar daca vreti exemplu politic, lasand deoparte asa zisa condamnare a lui AN sunt de acord s-o asemuiesc cu cea a lui Al Capone, condamnat pentru frauda, nu pentru crima care putea fi condamnat pe bune, pentru lucruri mult mai importante privatizari frauduloase, de exemplu as vrea sa va intreb si sa va rog sa fiti sinceri, nu sa urlati ca nu este adevarat, de ce justitia asta independenta n-a facut nimic in privinta Robertei Anastase, ba a si scos-o bazma curata, in cazul votului de la Legea Pensiilor? De ce, ca intotdeauna de altfel, justitia condamna doar in curtea opozitiei? De ce nu s-a rezolvat dosarul flota? Sa nu-mi spuneti ca n-am avut flota.Sunt de acord, actiunile USL sunt la limita legalitatii, dar nu sunt ilegale .S-au fortat legile, asa cum toata lumea, in frunte cu TB, a facut de 22 de ani aici. Noi toti trebuie sa militam pentru instaurarea legalitatii pentru toata lumea. Gandindu-ne, de exemplu, la CCR, poate ca judecatorii de acolo ar trebui sa fie propusi de cei ca ei si de catre societate, nu de partide, sau de reptrezentatii acestora, fie ei si presedinti. Sa scoatem de sub umbrela politica orice are legatura cu justitia.Si inca ceva poate incercati sa aprofundati ce este justitia din Romania poate v-aduceti aminte ca 3 facultati erau politice inainte de ’89 Istorie, Filozofie si Drept nu puteai sa te inscrii fara dosar curat nu rude in strainatate, nu persoane cu antecedente in familie, de exemplu, dosarul meu a fost respins in 1983 pentru rude (care plecasera in 1950 si pentru ca tata, care murise in 1978, fusese inchis politic), asa ca nu va mai lamentati, profesorii de la drept de dupa ’90 sunt dintre cei care urmasera cursurile facultatii inainte de ’89 si avusesera dosarul curat. Nu ne-am nascut ieri, nici in 2004, asa cum nici TB, simbolul curateniei morale din tara noastra, nu s-a nascut astazi. Si daca este cineva curat acela sa arunce piatra. Pana una alta mie imi place asta cu intoarcerea comunismului. Adevaru este ca eu am fost comunist. Monica Macovei nu.

  4. Interested in PPE Pipe Profile Machines.Let us know your final discounted price in INDIA?when you can send?What will be the mauimxm length it can hold?What are the other accessories for cutting and welding you supply alongwith this equipment?Thanks,Waiting for your Reply.Regards,Pathik Patel

  5. In industries in which psanoerl protective equipment is required, it’s important that employees be trained how to use and wear the equipment and gear. Without proper training the equipment could be used incorrectly which could cause injury.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998