CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PNL – intre viteii la protap de la Diesel si lista de Bruxelles

4 comentarii / 3308 vizualizări / 17 februarie 2019

În interiorul PNL, demonstrațiile de forță se fac, mai nou, cu mega-petreceri stropite cu chintale de alcool și viței la proțap. După un asemenea festin pantagruelic apar consecințe politice și, ce să vezi, se amînă lista pentru alegerile parlamentare.

Un asemenea festin, cu participarea a peste 150 de oaspeți, a avut loc, din informațiile intrate în posesia noastră, luni, la clubul Diesel (foto) de pe malul lacului Florească, fief bahic tradițional al liberalilor. O petrecere cu trei orchestre, munți de mîncare, lacuri de băutură și chiar cu doi viței întregi la proțap, ca în vremurile haiducești.

Pretextul a fost oferit de sărbătorirea zilei de naștere a deputatului de Suceava Ioan Bălan, un personaj foarte înstărit din vechiul PD, apropiat de Vasile Blaga, dar și un susținător financiar al lui Ludovic Orban, după cum s-a aflat cînd cu celebrul scandal cu paltonul, de anul trecut. („M-am săturat să-i dau numai eu bani de costume lui Ludovic. Nu ai văzut paltonul ăla pe care îl avea pe el la vizita din Republica Moldova? Era cumpărat de mine. Mai dă și tu bani, că nu pot susține numai eu vestimentația lui șefu’. Trebuie să-l ajutăm pe Ludovic pentru că nu are nicio sursă de venit”Bălan către Gheorge Flutur)
Sigur, Bălan e născut pe 22 ianuarie, dar pe atunci nu începuse sesiunea parlamentară și nu s-ar fi putut aduna atîția oaspeți.
O singură mică problemă: cca.90% dintre oaspeți erau liberali provenind din vechiul PD, cu Vasile Blaga în frunte, cu Emil Boc sosit răgușit direct de la Praga, cu Sulfina Barbu, aproape toată floarea cea vestită a PD-ului, mai puțin Videanu și Berceanu, deși fuseseră invitați și ei.
Un procent care dovedește că, mai mult decît o simplă petrecere, reuniunea de la Diesel s-a vrut a fi o nouă demonstrație de forță a foștilor democrați, după cea din vara trecută, din Modrogan, întru intimidarea lui Ludovic Orban, aflat și el la fața locului, dar cam verzui la chip.
Practic, între marile motive de scandal pe linia PNL-PD se află celebra listă pentru europarlamentare, unde oameni precum Blaga, Falcă, Hava ori Buda – omul lui Boc – au reclamat locuri eligibile, sub pretextul că aduc voturi.
Inițial, Orban a cedat și pomeniții au primit asigurări că vor merge la Bruxelles.
Între timp, însă, lucrurile s-au mai schimbat pe ici, pe colo, în părțile esențiale.
Spre exemplu, recentele sondaje la nivel național și local ale PNL au demonstrat că Blaga, Hava & comp nu aduc cîtuși de puțin voturi, ceea ce a fost în măsură să-l sperie pe Orban, pentru că în lipsa voturilor alegerile vor fi un eșec, iar cel care îl va deconta va fi el însuși.
În plus, se aude prin partid că dintre numele vehiculate pînă acum pentru PE, doar Vălean, Bușoi și Siegfried Mureșean vorbesc vreo limbă străină; or, la Bruxelles politica reală se face pe la colțuri, nu în plen, iar acolo nu se lucrează cu translator.
Liderul PNL are nevoie ca de aer în acest moment de cîteva nume de impact, chiar și din afara partidului, pe care nu prea le găsește și, oricum, are de rezolvat și cerbicia pedeliștilor.

Un alt aspect care poate deveni foarte neplăcut e că Hava ori Falcă sunt primari de mari orașe, iar plecarea lor la Bruxelles ar conduce la alegeri anticipate la primărie cînd ar mai rămîne doar un an de mandat, ori la un interimat prelungit care ar afecta clar cetățenii.
În fine, mai sunt și aspecte secundare: prezența Adinei Vălean pe draftul listei se explică nu atît prin statutul de soție a lui Crin, cît prin amiciția cu influentul Eduard Hellvig; Vălean nu ar fi un candidat rău, numai că ea nu și-a depus candidatura, ca toți ceilalți, pentru selecție, ba chiar declarase anul trecut că nu mai vrea la Bruxelles (”Vreau să mai fac și altceva!”).

Apariția ei bruscă pe loc eligibil arată că e vorba de sfori trase la nivel înalt, iar asta enervează și mai tare pedeliștii. Un alt aspect e că mulți grei ai fostului PD s-au arătat deranjați de ideea venirii la sediul central ca să-și susțină candidaturile în fața Biroului Politic, considerînd asta sub demnitatea lor. În plus, estimările realiste privind scorul în alegeri indică mai degrabă un scor de maxim 18-20%, adică cca.8 mandate, în condițiile în care la precedentele alegeri PNL și PDL însumaseră 11 mandate, ceea ce limitează și mai mult posibilitățile de manevră ale liderului PNL.

Una peste alta, prins între curenții din partid, Orban a decis să temporizeze, astfel că ședința de stabilire a listei pentru europarlamentare s-a amînat sine die, după unele surse pînă la jumătatea lunii martie, adică doar cu vreo 10 zile înaintea termenului limită pentru depunerea candidaturilor la BEC. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Ce bucurie pe popor cand vor veni cacanarii astia imbuibati la putere, plus ca se da liber la paltoane, fara numar,…

  2. O tempora, o mores! Vai, vai, vai!
    Daca cu acesti ramoliti si imbuibati vrea PNL-ul sa faca….praf la Bruxelles, e vai si amar de acest partid! Bine ca au unde si cu ce sa petreaca; isi vor ineca amarul in vin si in cantarile lui sica….

  3. tot nu am inteles de ce iohannis i-a promovat candidati pe busoi si orban la sefia pnl. orban si busoi nu aduc voturi pentru ca sunt oameni vechi. punct. sa incerce cu astia mai tineri. iar pedelistii lui blaga nu stiu cat suport mai au, ca nu mai ca pe vremea lui basescu. pdl a avut procente mari pentru ca basescu organiza referendumuri concomitent cu alegerile pentru ca sa se implice. ceea ce cretinul de iohannis nu face si asta avantajeaza psd-ul asta nenorocit

    • Dancă, Vijulie sau Trașcă au votul tău asigurat. S-ar putea să nu le fie de ajuns.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998