PNL se transforma in partid de tip mafiot?
0 comentarii / 1443 vizualizări / 3 februarie 2014
Ceva se întîmplă în PNL și nu neapărat de bine. Paradoxal, partidul al cărui președinte e mai toată ziua călare pe televiziuni are dificultăți din ce în ce mai mari în materie de comunicare, care nu prea pot fi explicate altfel decît printr-o mare doză de nesimțire. Și, din păcate, comunicarea deficitară nici nu e cel mai mare păcat pe care PNL îl comite în ultima vreme, partidul Brătienilor lăsînd impresia că tinde să devină o structură de tip mafiot.
Ce înseamnă o structură de tip mafiot, la urma-urmei? Într-un sistem mafiot, se știe, poți fura statul sau pe oricine altcineva, poți înșela și tîlhări, fără a risca altceva decît creșterea admirației camarazilor. În schimb, greșeala capitală este criticarea organizației, a famigliei; nu te scapă nici dracul de răzbunarea celorlalți mafioți.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat azi că Tudor Chiuariu rămâne în partid după ce a fost condamnat definitiv la închisoare, cu suspendare: ”În mod simbolic, politic, dar formal, legal, nimic nu-i interzice mandatul. El rămâne în PNL. Dacă are toate drepturile, politic, de ce să nu rămână?”, a spus Antonescu la Palatul Parlamentului.
Situația e cel puțin halucinantă.
Spre deosebire de PSD în cazul Năstase, bunăoară, liberalii nu au susținut nicio clipă că Tudor Chiuariu ar fi o victimă politică a regimului, ceea ce înseamnă acceptarea verdictului instanței.
Potrivit statutului PNL, art.9 alin d), nu poate fi membru al partidului cineva care ”a săvârşit grave abuzuri sau nereguli în funcţii publice sau politice”.
Chiuariu a fost condamnat de instanță exact pentru abuz grav în serviciu, comis în timpul mandatului de ministru liberal.
Același statut liberal prevede, la art.6, alin o), că PNL militează pentru ”combaterea corupţiei, a crimei organizate şi a terorismului”.
Crin Antonescu nu se împiedică de niciuna dintre aceste prevederi statutare limpezi în cazul infractorului condamnat Tudor Chiuariu, și anunță, senin, păstrarea acestuia între membrii PNL.
Același Crin Antonescu îl excludea, acum ceva timp, din partid pe Viorel Cataramă – liberal cu maximă greutate și căruia partidul îi datorează chiar supraviețuirea, într-o anume perioadă grea – pe motiv că ar fi adus prejudicii imaginii formațiuni prin unele declarații. Nu a fost singurul asemenea caz.
Exact ca în organizațiile mafiote, nu contează ce infracțiuni comiți, contează să nu critici niciodată famiglia.
Se mai vehiculează, totodată, numele președintelui PNL Prahova, Mircea Roșca, drept potential ministru de Interne în locul lui Radu Stroe, el fiind unul dintre preferații lui Antonescu. Același Roșca al cărui frate era căutat de Interpol – și prins în Austria – acum vreo doi ani pentru executarea unei pedepse cu închisoarea pentru tentativă de omor.
Tot la capitolul ciudățenii se înscriu și alte gesturi ale conducerii PNL, precum lehamitea de a explica public, fie și formal, debarcarea lui Niels Schnecker din funcția de șef al campaniei prezidențiale. Opinia publică nu merită efortul unui comunicat de presă de trei rînduri în care să se vorbească despre divergențe de viziuni în abordarea strategiei ori alte asemenea elemente tehnice; bine că se bat cîmpii, în schimb, de dimineață pînă seara pe toate canalele media pe teme care nu interesează pe nimeni.
În absența unei firești explicații oficiale, mai sinceră ori mai adusă din condei, publicul are tot dreptul să creadă că, în fapt, liberalii au descoperit după luni de zile ceea ce descoperise presa cu mult înainte, anume că Schnecker e un impostor cu CV-ul falsificat în mare măsură, pe care PNL l-a adoptat fără o minimă verificare. Ceea ce e cam nelalocul lui, pentru că în filme, mafioții sunt foarte grijulii cu verificarea celor care aspiră să lucreze pentru ei. Dar, poate asta se întîmplă doar la Hollywood, nu și în viața reală. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza