CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PNL vrea măsuri urgente: Românii produc prea mult curent cu panourile solare

9 comentarii / 4946 vizualizări / 12 septembrie 2023

Deputatul PNL Mugur Cozmanciuc cere oficial ministerului Energiei să adopte măsuri prin care românilor să li se interzică producerea de curent electric în exces prin panouri fotovoltaice, motivul fiind supraaglomerarea rețelelor electrice.

Într-o interpelare parlamentară către ministerul Energiei, deputatul liberal atrage atenția că numărul persoanelor care aleg să instaleze panouri fotovoltaice pe case este în continuă creștere, ajungând de multe ori la producerea de energie peste necesarul de consum. Odată ce surplusul intră în rețea, posesorul de panouri fotovoltaice este remunerat, dar trebuie să plătească taxe, după cum se arată într-o analiză apărută în spațiul public”.
În interpelare, deputatul vorbește de adoptarea unor măsuri care să reglementeze ritmul de creștere a capacității instalate, ”deoarece necesarul mediu pentru o casă ar fi aproximativ 6 kW, însă, în ciuda acestui fapt, se instalează mult mai mult decât atât, iar o consecință a acestui fenomen ar putea fi suprautilizarea rețelei energetice, ceea ce ar putea duce în cele din urmă chiar la întreruperi de electricitate”.
Soluția propusă de liberal este limitarea capacității instalate, prin stabilirea de limite superioare, astfel încât acestea să nu depășească necesarul mediu de consum de energie pentru o locuință. De asemenea, prosumatorii ar putea fi obligați să monitorizeze și să raporteze producția și consumul de energie, astfel încât autoritățile să poată interveni în cazurile de utilizare excesivă a rețelei.
În fine, o altă propunere e modificarea tarifelor de remunerare a surplusului de energie produs de prosumatori, astfel încât să reflecte corect valoarea surplusului de energie și să încurajeze o instalare rațională a panourilor fotovoltaice. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Domnul de la PeNaLi e un idiot. Energia produsă de gospodăriile cu panouri solare e nesemnificativă la nivel național. Nu există niciun pericol de supraîncărcare a rețelei. Costul instalațiilor e încă mult prea mare față de energia pe care o pot produce, așa că nu e foarte rentabil să ai o putere instalată de 5-6 kW. Mai ales că nu plătești decât 70 bani per kWh. Pentru cine nu știe, pe vremea lui Ceaușescu era 2,50 lei.

  • DECRET nr. 310 din 11 octombrie 1988
   privind majorarea consumurilor normate lunare şi reducerea tarifelor la energia electrica livrata populaţiei
   Publicat în BULETINUL OFICIAL nr. 53 din 12 octombrie 1988
   […] Articolul 2

   Pentru nivelurile de consum prevăzute la art. 1 se menţine tariful actual de 0,65 lei/kWh la energia electrica livrata populaţiei pentru iluminat şi utilizări casnice.
   Pentru depăşirea consumurilor normate lunare, tarifele se reduc şi se stabilesc după cum urmează:
   a) 1,00 lei/kWh pentru depăşirea consumului cu pînă la 10%;
   b) 1,50 lei/kWh pentru depăşirea consumului cu 10 pînă la 15%;
   c) 2,00 lei/kWh şi se avertizeaza consumatorul pentru depăşirea consumului cu 15 pînă la 20%;
   d) 2,50 lei/kWh pentru depăşirea consumului, după avertizare, cu peste 20%.

   • Precis ai ramas cu mintea in 1988, cand si atunci iti taiau curentul ca si dupa 1989, ca uitai sa-l mai platesti..

 2. Cand mangleala „green deal” va da peste bot lui Homo Sheepiens, va fi chiar distractiv. Oile nu vor sa inteleaga ca civilizatia moderna se bazeaza exclusiv pe Oil&Gas. Fara Oil&Gas, pestera , bata, piatra, barza, viezure, manz, etc.

 3. Te uiți în gura oligarhilor petrolieri de parcă pe ăia îi fute grija de interesele tale. Mai ai și impresia că ești mare intelectual cu acces la informații privilegiate inaccesibile prostimii când de fapt ești mai prost decât ăia de care râzi.

  Civilizația s-a bazat pe lemne, apoi cărbune, apoi petrol. Civilizația evoluează. Urmează sursele regenerabile.

 4. Unde-i prindeti pe dementii lui ciuca, RUPETI-LE PICIOARELE.
  Iar daca psd va merge in alegeri pe liste comune cu dementii astiaa, nu va duceti la vot sau votati AUR, ca sa curatam odata Tara de criminali si tradatori.

 5. https://www.puterea.ro/prima-localitate-care-se-incalzeste-cu-hidrogen-in-romania/
  Pentru dl. BTI : BOMBA CU HIDROGEN . Iar sintem teren de facut experiente. Va rog , analizati si publicati concluziile.Multumesc.

 6. Iar au pus de o afacere colosala cu consecinte catastrofale.Care e dedesubtul . Populatia a fost intrebata?Nu avem destule bombe cu ceas? De unde se iau banii? Tot de la noi, ca si in cazul mirocentralelor atomice?

 7. in Romania poti sa pui fotovoltaice cel mult in sud. ca acolo e soare.
  si ai productie 0 noaptea. atunci cand e lumea acasa si consuma cel mai mult.
  costul instalarii si faptul ca nici macar nu se discuta despre acumulatori in faza de instalare ma forteaza sa deduc ca toata operatiunea e o teapa.
  sa toace bani pe table

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998