CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Politia politica, efect de bumerang

0 comentarii / 1645 vizualizări / 21 octombrie 2012

Balciul periculos al stenogramelor din dosare ia o turnura neasteptata. Iata ca dezvaluirile l-au lovit naprasnic si pe Traian Basescu. Pe marele dirijor al acestor prestidigitatii. Din dosarul Blejnar au tasnit sobolanii. Care musca nu numai din Basescu. Ci si din Videanu. Din Udrea. Din altii. Este o prima dimensiune a taraboiului generat de dosarul penal de la Brasov al fostului sef al Fiscului. Bratul inarmat al regimului. A doua dimensiune este la fel de grava. Stenogramele in sine constituie inca o demonstratie a politiei politice practicate de la cel mai inalt nivel.

Intotdeauna m-am pronuntat impotriva interceptarilor ilegale. Iar atunci cand ele au fost legale, impotriva utilizarii acestora in scopul compromiterii unor persoane. Daca o interceptare este ilegala, atunci cei care au facut-o trebuie aspru sanctionati. Am auzit de mii de interceptari ilegale dar nu am auzit de nicio sanctiune. Daca interceptarile sunt legale, ele slujesc intr-un stat democratic unui singur scop. Acela de a completa probele instrumentate de procurori intr-o cauza penala. Dar aceasta cauza nu este si nu poate fi solutionata de procurori. Ci doar de judecatori. Prin sentinte definitive. Pana atunci, asemenea piese ar trebui sa ramana in dosar. Iar in dosarul unei cauze nu au ce sa caute interceptari, fie ele si legale, care nu au de-a face cu cazul in sine.
Din aceasta perspectiva, dezvaluirile din dosarul de la Brasov, chiar daca se refera la reprezentantii de varf ai unui regim care a facut mult rau Romaniei si romanilor, reprezinta tot un act de politie politica. Nu trebuiau sa devina publice stenogramele. Nu trebuiau sa existe in dosar stenograme care nu au legatura cu cauza. Daca aici putem sa fim cu totii de acord, si prietenii si adversarii lui Basescu, mai putem face un efort si sa ne punem de acord si asupra urmatoarei propozitii: de cate ori se intampla un asemenea derapaj, CSM si Inspectia Judiciara trebuie sa ancheteze imediat situatia si sa-i pedepseasca pe vinovati. Din mii de scurgeri de stenograme din dosare sau din jurul dosarelor, destinate sa compromita politic anumite persoane, iata ca este prima data cand Inspectia Judiciara se intruneste ad-hoc in weekend pentru a se autosesiza. E clar ca a facut-o la solicitarea lui Basescu. Speriat ca de moarte de faptul ca si alte dosare ar putea cunoaste hemoragii asemanatoare care sa-l vizeze. Dar chiar daca a facut-o exclusiv in beneficiul lui Basescu, gestul Inspectiei Judiciare trebuie salutat. Iar institutia trebuie sa primeasca de la noi indemnul de a proceda la fel de acum incolo, de fiecare data, in orice situatie si indiferent cine este vizat.
Dar acum, fiindca aceasta ilegala si oribila practica a scoaterii documentelor din dosarele penale pe piata, legal sau ilegal obtinute, s-a produs, opinia publica nu mai are incotro. Si trebuie sa analizeze, asa cum a facut-o si altadata, continutul stenogramelor. Traian Basescu nu o mai poate da cotita. E clar ca, de cate ori a putut, si-a urmarit amicii sa vada daca nu-l trag in piept dar si dusmanii, pentru a-i presa, a-i santaja si a-i compromite improscandu-i cu mocirla. Si a facut-o prin multiple moduri, unul dintre ele fiind mecanismul Fiscului. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998