CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9686 RON DOWN | 1 USD = 4.5785 RON DOWN | 1 GBP = 5.8072 RON DOWN

Politicienii romani – intre pelerinajele pioase in Israel si vandalizarea cimitirelor evreiesti

1 comentariu / 2716 vizualizări / 5 mai 2017

E un obicei deja împămîntenit al politicienilor români de a merge să ”ia lumină” din Israel, stat cu puternice conexiuni în marile cancelarii ale lumii și nu numai; în special PSD pare cuprins, în epoca Dragnea cel puțin, de o adevărată febră a pelerinajelor în Țara Sfîntă. Din păcate, între promisiunile frumoase ale liderilor autohtoni făcute la fața locului și situația reală din România există serioase diferențe. Unele care încep să cam deranjeze comunitatea evreiască de la noi,

Aflat în Israel în ultimele zile, în fruntea unei delegații guvernamentale consistente, premierul Sorin Grindeanu a dat piept aseară, la Ierusalim, cu reprezentanții israelienilor originari din România.
Prilej pentru vorbe și promisiuni frumoase:

„Comunitatea evreilor din România a avut și are în continuare un rol important în societatea românească, înregistrându-se o foarte bună cooperare atât în domeniul economic, cât și în cel educațional și cultural. Nu am niciun dubiu că există elementele comune de identitate ale celor două popoare, care ne vor face mai puternici în fața provocărilor din ce în ce mai mari cu care ne confruntăm, în prezent, într-o lume globală. Sunt convins că împreună vom putea să le trecem cu bine” a declarat premierul, conform Agerpres.

Să formuleze asemenea declarații i-a venit ușor premierului. Mai dificil ar fi fost să explice amfitrionilor de ce Poliția română e incapabilă să depisteze autorii vandalizării cimitirului evreiesc din București la două săptămîni după eveniment. Un caz extrem de grav, în opinia noastră, pentru că – stranie coincidență – s-a petrecut exact cînd evreii din întreaga lume comemorau victimele Holocaustului, iar la New York debutau lucrările Congresului Mondial Evreiesc. For în care, de altfel, s-a și dezbătut incidentul sever de la București. Cum s-a dezbătut și în presa internațională.

Sau, poate, Poliția nu vrea să depisteze făptașii.

De ce spunem asta?

Contactați de Inpolitics, lideri ai comunității evreiești din România spun că nu au mari speranțe în demersurile autorităților.
Președintele Federației Comunităților Evreiești, Aurel Vainer, crede că ”am putea afla rezultatele anchetei chiar și peste ani, suntem obișnuiți, din păcate, cu acest ritm extrem de lent în care se derulează investigațiile cînd e vorba de asemenea evenimente”.

Deputatul evreilor în parlament, Silviu Vexler, e mult mai dur, însă, și spune tranșant că nu crede în anchetele Poliției:
”Ni s-a comunicat, ca și în alte situații similare, de altfel, că principalii suspecți ai vandalizării ar fi niște copii, care, ce să vezi, au și sub vîrsta de 16 ani, astfel încît să nu poată fi trași la răspundere, iar dosarul să primească NUP. În opinia mea, acei copii trebuie să fi mîncat din spanacul lui Popeye Marinarul și au căpătat brusc mușchi formidabili, pentru că pietrele funerare care au fost distruse erau uriașe, în anumite cazuri, și ar fi dat de furcă și unor adulți. Pe de altă parte, erau niște copii foarte bine informați, care știau că exact în acea zi avea loc comemorarea victimelor Holocaustului (Yom HaShoah), deci un moment cu valoare de simbol”.

Silviu Vexler crede că se încearcă, de fapt, mușamalizarea evenimentului și spune că va iniția, în zilele următoare, o serie de interpelări pe această temă pe adresa autorităților competente: ”Pot să vă spun că povestea asta a provocat deranj mare în exteriorul țării și s-ar putea să existe, în curînd, niște consecințe. În orice caz, eu, unul, sunt decis să nu las lucrurile așa”.

Situația e mai complicată, însă, de atît.

Comunitatea evreiască de la noi consideră că, în ultimii ani, s-a remarcat o creștere îngrijorătoare a anti-semitismului, în special în mediul on-line, fără ca cineva să ia măsuri reale.

În ultimele două luni, Vexler a adresat interpelări parlamentare pe adresa mai multor autorități publice, precum SRI, Avocatul poporului, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), MAI, Ministerul Justiției, CNA, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, cu un conținut similar:

”În ultimii ani, am urmarit cu multa neliniste aparitia în spatiul public a unor manifestari care încurajeaza discriminarea pe criterii etnice, religioase și instiga la ura rasiala, respectiv dezvoltarea mesajelor avand ca subject principal raspandirea unor idei cu caracter antisemit, legionar, rasist, xenofob sau promovarea ideologiilor extremiste si a cultului persoanelor vinovate de savarșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de razboi, încălcînd prevederile Constituției României, ale Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 si ale Ordonanței de Urgenta a Guvernului nr. 31/2002.
O buna parte a acestor manifestari sunt promovate în mediul online, respectiv rețelele si serviciile de comunicații electronice, utilizand nume de domenii .ro si/sau pagini de Internet gazduite pe sisteme informatice aflate pe teritoriul Romaniei, dezvoltand adevarate teorii ale conspiratiei, fundamentate pe instigarea la ura rasiala si atacurile împotriva cetatenilor romani care apartin diferitelor etnii sau culte religioase, recunoscute de Statul Roman. Numerosi membri ai minoritatii evreiesti, dar si comunitatea in ansamblul sau, pe care o reprezint în Parlamentul Romaniei, sunt adeseori vizati în mod direct de conținutul agresiv și fals al acestor manifestari, fiind cu adevarat îngrijorati”.

Tuturor acestor organisme, deputatul le-a solicitat date privind cazurile concrete pe care le-au analizat și măsurile luate.

Din nefericire, răspunsurile au cam fost în doi peri.

SRI a anunțat, pompos, că vrea să deruleze ”un program de tip awareness avînd ca scop conștientizarea și prevenirea acțiunilor cu valențe extremiste”, iar apoi a precizat că nu poate dezvălui alte măsuri luate pentru că sunt secrete de stat.
ANCOM s-a spălat pe mîini, motivînd că nu e treaba sa, MAI a bălmăjit ceva despre un ”exercițiu de monitorizare”, Ministerul Justiției a promis că cere date de la Parchetul General, CNA tace din 15 februarie, Avocatul poporului a raportat că își face, în general, datoria, dar îi cam lipsesc mijloacele, iar Consiliul pentru Combaterea Discriminării a prezentat date din care rezultă, într-adevăr, că în ultimii trei ani au crescut vertiginos plîngerile, dar majoritatea țin de etnia romă.

Interesant de remarcat din datele CNCD, ONG-ul ”Cuțu-cuțu” a fost amendat după celebrul comunicat de presă cu titlul ”Cîini nu sunt evrei ca să fie duși la Auschwitz”, la fel și corul care a interpretat un colind anti-semit la TVR, acum cîțiva ani, dar a scăpat neatins autorul cărții ”Holocaustul – gogorița diabolică”, fost ofițer SRI, cazul fiind clasat. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. […] evreiesc din șos. Giurgiului, București, deputatul minorității evreiești, Silviu Vexler, declara siteului nostru că nu crede în anchetele […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998