CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Politico: Cursa pentru sefia parchetului european a devenit absurda

9 comentarii / 4182 vizualizări / 26 iulie 2019

Momentul deșteptării: presa occidentală începe să înțeleagă ridicolul situației și punctează dur. Potrivit publicației Politico, într-un articol de azi, competiția pentru conducerea Parchetului European a devenit o absurditate.

Și nu e vorba doar de ciudățenia care face ca niciunul dintre cei doi candidați principali rămași în cursă să nu aibă susținerea propriilor țări.
Politico remarcă faptul că, de regulă, guvernele și diplomații europeni depun eforturi pentru a-și susține cetățenii în posturi-cheie. Nu e cazul României, care a refuzat de la bun început să o susțină pe Laura Kovesi la șefia Parchetului European.

Dar, într-o evoluție neobișnuită, cum o numește publicația, și Franța ar fi decis să nu mai sprijine candidatura lui Jean Francois Bohnert; alt element straniu e că anunțul nu a fost făcut de francezi, ci de românul Dacian Cioloș.

Culmea ironiei: Guvernul Dăncilă – sprijin important pentru Kovesi

Și aici vine o altă bombă: Politico scrie că Laura Kovesi are doar de cîștigat de pe urma boicotării sale de către guvernul de la București, pentru că Macron ar dori să se prezinte ca un lider european care trage pentru promovarea unor oameni din estul Europei în funcții de vîrf la Bruxelles. Dar nu persoane favorizate de guvernele acestor țări, care se confruntă cu acuzații de nesocotire a statului de drept.

Altfel spus, guvernul Dăncilă și PSD o sprijină puternic pe Kovesi tocmai prin nesusținerea ei.

Politico remarcă, însă, altă ciudățenie, aceea că Franța nu a notificat Consiliul UE pînă acum cu absolut nicio modificare de poziție, iar Bohnert, contactat de publicație, a declarat că nu se retrage și că își dorește pe mai departe funcția de procuror șef european ”în mod categoric”. El a mai precizat că în situația în care s-ar retrage vreunul dintre cei trei candidați (al treilea fiind Andrés Ritter din Germania), procedura s-ar relua de la zero.

Politico a vrut să obțină o poziție și din partea Laurei Kovesi, dar aceasta a refuzat.

Jurnaliștii mai punctează că povestea se va lungi mult și bine

”În pofida recentelor răsturnări de situație, o soluție rapidă pare puțin probabilă, deoarece Franța nu și-a schimbat în mod oficial poziția, iar Parlamentul European urmează să-și înceapă vacanța de vară”.
Interesant e și faptul că, potrivit unui diplomat de top citat de Politico, o eventuală schimbare de poziție a Franței ori o retragere a lui Bohnert nu va atrage cu sine și schimbarea poziției Consiliului în favoarea Laurei Kovesi. El a amintit că la votul Consiliului, Kovesi și Ritter și-au împărțit locul doi: ”E o situație cu dus și întors” a mai comentat diplomatul. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Funcția aceasta este mai degrabă decorativă. Dar bănoasă, cu aport crescut la pensia netă.
  Personal, nu înțeleg îndârjirea nici unei tabere, deoarece, nu se va întâmpla nimic în nici o situație.

  • Bă gigel, funcțiile mai degrabă decorative care conduc la pseudojustificări de tăieri de fonduri, de abuzuri inimaginabile, de astupat guri reprezintă mize capitale. Descrierata prost pregătită, frauda Kovesi, este perfectă pentru mafioții în control.

 2. Kovesi s-a dovedit ca fiind priceputa la Circ sau la televiziunea de scandal, precum ”Dan Diaconescu-OTV”, nu la Parchet.

 3. efectul coruptiei psd: fata a murit in caracal intr-o zona saracita de catre psd si cu politisti pile psd. sper ca psd sa dispara , e un partid canceros si netrebnic. astea nu se intampla in ardeal unde nu sunt primari psd. doar in zonele conduse de acest puroi numit psd.

  • Esti odios in nemernicia ta.

   • Nu se va intampla nimic! Pt. localizarea apelului STS (adica aia cu ”tableta” si victoria in alegeri) a transmis o arie în Apuseni și alte trei locații greșite. Cine sa sanctioneze STS-ul, ”victoriosii” de la europarlamentare?

    • Procurorul general al României, Bogdan Licu: „în cursul după-amiezii, polițiștii și procurorul au mai fost la alte trei locații pentru că informațiile furnizate de STS nu au fost foarte exacte”.

     • STS desenează triunghiuri în care nu se află apelantul și declară oficial că e treaba operatorilor.
      Eu cred că România cheltuie foarte mulți bani pe niște sisteme obligatorii în UE, care nu funcționează în România pentru că securiștii furăt tot.

  • Atât pot face instituțiile de forță ale statului pentru cetățeni.
   Dacă era vorba de muie și bani furați de labele protejate de SRI, se rezolva instantaneu.
   STS-ul nu poate localiza apelurile la 112 deși suntem în infringement, procurorul de caz preferă muie și labă rezist decât să învețe codul penal, postacii SRI preferă doar muie.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998