CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Politico: Romania va vedea curind rusii la granițele sale

4 comentarii / 4515 vizualizări / 27 februarie 2022

Publicația germană Politico.eu este de părere, prin vocea lui François Heisbourg, consilier principal pentru Europa la Institutul Internațional de Studii Strategice și consilier special la Fondation pour la Recherche Stratégique, că rușii vor ajunge curînd la granițele României.

”Presupunerea de bază în cadrul NATO este că președintele rus Vladimir Putin nu va îndrăzni să lovească direct alianța. Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord – care susține că orice atac asupra unei țări membre NATO trebuie considerat un atac asupra tuturor membrilor săi – a ajuns să fie văzut ca o garanție de apărare incontestabilă pe care Rusia nu va încerca să o pună la încercare.
Întrebarea acum, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, este: Cât de mult împărtășește Putin această viziune totemică a Articolului 5? Răspunsul – pur și simplu nu știm – este suficient de îngrijorător pentru a justifica o regândire a poziției militare și politice a NATO” susține Heisbourg.

”În continuare, să observăm că Rusia este o țară care ia în serios puterea militară. Dacă nu facem pregătiri militare adecvate în timp de pace, există riscul să nu fim luați în serios când vine vorba de posibilitatea unui război real.

Și aici intervine credința nestrămutată a NATO în articolul 5. Din cauza acestei convingeri, măsurile militare ale NATO rămân inadecvate pentru o provocare serioasă: armele nucleare în planul îndepărtat și forțele mobile limitate oferă anumite garanții și poate o anumită descurajare, dar forțele convenționale ale NATO, chiar dacă sunt consolidate, nu sunt adaptate pentru a apăra împotriva unei forțe de genul celei care operează astăzi în Ucraina și în jurul acesteia.

Există șanse mari ca președintele Putin să încerce să testeze în continuare determinarea NATO după campania din Ucraina. Locurile în care e de așteptat ca el să înceapă sunt țările non-NATO, dar apropiate de NATO – în special Suedia și punctele sale strategice din Marea Baltică, cum ar fi insula Gotland.

Operațiuni limitate în zona gri ar putea fi, de asemenea, întreprinse direct împotriva țărilor NATO, care au devenit mai vulnerabile ca urmare a campaniei ucrainene: Moscova deține acum controlul zonei Suwalki, importantă din punct de vedere strategic, o porțiune de 104 kilometri a graniței Poloniei și Lituaniei, care se întinde între Belarusul dominat de ruși și enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică.

România, un vecin slab militar al Ucrainei, va vedea probabil în curând forțele ruse aliniate de-a lungul graniței sale, în poziția de a oferi sprijin Serbiei și Republicii Srpska. Și pe măsură ce Rusia își reface forțele după campania din Ucraina, Putin va urmări cu atenție Statele Unite pentru schimbări politice după alegerile de la jumătatea mandatului (noiembrie n.n.)” mai scrie consilierul francez. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. Se pare ca to’arsul Putin a obținut ce dorea, respectiv noi bucăți din estul Ucrainei și blocarea aderării la NATO sine die. Si cealaltă parte a obținut ceva. O buna bucata de vreme nu se va mai discuta despre decadenta Vestului și nici despre excesele autoritare din pandemie. De asemenea, NATO s-a reinventat. Partea tragica e ca ,,a trebuit sa moara oameni”. Foarte mulți, din păcate. Si nu numai ucraineni sau rusi. Asa e când ipocrizia neo-imperiala încearcă sa mascheze batalia din ce în ce crâncenă dintre bogați și săraci. Probabil ca in mai putin de zece ani, tovarasii care se lupta acum vor trebui sa-si dea mana ca sa-i facă fata primului tovarăș al lumii, Xi Jinping.

 2. @ Observându-se despre „moștenirea genetică” de la capitalismul interbelic, îndeosebi agrar și industrial și „transferurile” de „fiere vechi” în Ucraina, probabil că primăvara ar fi utile pentru populație verificări ale stării de imunitate, anemii, etc. ?

 3. Putin lupta pentru interesele de securitate ale tarii sale si foarte bine face!!! Intrebarea este ce am cautat noi in alianta tragicomica numita NATO, din care dispusi sa lupte sunt doar rromanii si polonezii. Germania nu vrea sa lupte ca sa nu-si luxeze economia, fiind dependenta actualmente de carbunele rusesc. Franta nu vrea la razboi fiindca nu-i face bine la digestie. Raportorii parlamentari francezi Thieriot/Miralles spun ca Franta ar ramane fara munitie intr-o saptamana si fara avioane in zece zile. In plus, nu considera practica utilizarea unor rachete de milioane de euro, cand razboiul se poarta acum cu drone de 1000 euro bucata !!! Oameni foarte lasi, dar practici. Ce cautam in aceasta alianta de impotenti si caraghiosi? NATO trebuie sa dispara de urgenta.

  • 1. „interesele de securitate ale țării sale” implică uciderea civililor și bombardarea cartierelor de locuințe?
   2. Dacă nu era alianța asta de „impotenți și caraghioși”, până una-alta, cred că te trezeai deja cu fațada blocului bubuită de papașa Putin. În interesele de securitate ale țării sale, desigur.
   Las-o jos că măcăne, madam!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998