CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Politico: UE cumpără energie pătată de sînge de la dictatorii lumii

6 comentarii / 4353 vizualizări / 29 iulie 2022

”Sînge pentru petrol: Faceți cunoștință cu cei mai răi lideri ai lumii, care vînd energie murdară Europei” scrie azi publicație europeană Politico.eu, care punctează că UE ar vrea să renunțe la combustibilii fosili din Rusia, dar ”alternativele nu sunt grozave”.

Invazia brutală a Ucrainei de către Vladimir Putin a obligat Europa să curteze niște regimuri extrem de dubioase, pentru petrol și gaze. Liderii UE își petrec vara negociind cu unii dintre cei mai autocrați șefi de stat din lume; războinici, violatori ai drepturilor omului și poluatori în serie.
Numiți-o realpolitik energetică europeană, scrie Politico.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, s-a întîlnit cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, președintele francez Emmanuel Macron l-a primit joi pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman – care controlează mult petrol, dar este acuzat că a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.
Pe de altă parte, cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul Italiei Mario Draghi au fost ocupați să curteze statele nord-africane pentru hidrocarburi.

Totul pentru a astupa o gaură masivă.
Anul trecut, gazele naturale rusești au reprezentat 40% din cererea UE, iar țițeiul rusesc a reprezentat un sfert din importurile UE. Programul REPowerEU al blocului își propune să reducă radical această dependență cu economii de energie și noi provizii.

Acest lucru a declanșat o luptă pentru petrol și gaze non-rusești, dar majoritatea alternativelor vin la pachet cu probleme etice. Furnizorii, din Arabia Saudită pînă în Qatar, Algeria și Iran se situează cu toții pe treptele de jos ale clasamentului privind indicele libertății umane, mai arată Politico. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Pe principiul: Ăștia sunt dictatorii buni.

  • Chiar e dictatura in Rusia?

 2. China:
  -anul 2001, 1’000’000’000 TONE carbune extras
  -anul 2011, 2’000’000’000 TONE carbune extras
  -anul 2021, 4’010’000’000 TONE carbune extras

 3. probabil ca au si ars tonele alea…..

 4. Daca le put dictatorii ,cretinii astia de la Politico sa se spele cu nisip,sa se incalzeasca cu bete de chibrit si sa isi faca lumina cu opaitul ca acum 500 de ani.De unde dracu a fatat uniunea asta europeana atatia dobitoci?

  • Anonimule, ar trebui sa stii a Politico este un jurnal parte dintr-o companie media americana…. AMERICANA…
   Cand politico ii critica pe europeni ca ar cauta energie la dictatori mai nashpa chiar decat Putin…. interesul lor este ca europenii sa ia gaz de la americani…. Partea complicata este insa alta. Americanii nu au atata gaz de vandut Europei… Deci ce vrea Politico? Ca Europa sa se dezindustrializeze, sa se rusineze ca polueaza, ca hraneste dictatorii planetei si sa se intoarca la opaitul despre care vorbesti dumneata… De ce? Slava Americii.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998