CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

POLITICO: Zelenski pregătește interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, de care țin românii

19 comentarii / 4123 vizualizări / 24 aprilie 2023

Decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina a declanșat multe consecințe neprevăzute – de la determinarea Suediei și Finlandei să adere la NATO până la transformarea Rusiei într-un stat paria. Și acum pe listă poate fi adăugată distrugerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) legată de Moscova, cândva un instrument util de influență a Kremlinului, relatează publicația europeană Politico. UOC, cu 2,5 milioane de adepți, împarte credincioșii ortodocși ucraineni cu Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU), de care țin cca.58% dintre aceștia.

Autoritățile ucrainene iau în considerare interzicerea bisericii – și un proiect de lege a fost deja pregătit de partidele de opoziție pentru a face exact acest lucru. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este de așteptat să facă un anunț în curând despre viitorul bisericii, dacă va exista o interdicție totală sau o opțiune ca biserica să se reformeze, fără a mai avea vreo legătură cu Biserica Ortodoxă Rusă și cu liderul acesteia, Patriarhul Kiril, un susținător puternic al invaziei.

Ortodoxia ucraineană s-a împărțit în 2018 în două biserici concurente în urma presiunilor de la Kremlin. OCU a primit independența bisericească de către Patriarhia Constantinopolului un an mai târziu. Bisericile OCU au oferit sprijin protestatarilor Maidanului din 2014, care l-au răsturnat pe Viktor Ianukovici, satrapul Moscovei în Ucraina.

În trecut, guvernul lui Zelensky a ezitat să acționeze împotriva bisericii Moscovei din Ucraina, nevrînd să depășească nicio limită în ceea ce privește libertatea de exprimare religioasă sau să încalce normele UE ori internaționale privind protecția cultelor.
Un sondaj realizat în decembrie de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev a constatat că 78% dintre ucraineni cred că guvernul ar trebui să intervină în activitățile UOC; 54% cred că biserica ar trebui interzisă definitiv și 24% preferă o opțiune mai blândă de control și supraveghere de stat. Doar 12% cred că UOC ar trebui lăsată în pace, mai scrie Politico.

De precizat că toți românii din Ucraina țin de UOC, prin cele peste o sută de biserici ale lor, dintr-un motiv foarte simplu, anume că biserica afiliată Moscovei le-a permis să se roage în limba maternă, lucru pe care ei l-au considerat cel mai important. (Traducere și adaptare Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: Unsplash

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

19 Comentarii

 1. Khazar, nazist, psihopat, ce așteptări sa ai de la unul ca ăsta? Grav e ca guvernul României gravitează pe orbita acestui dement si nu numai ca pune in pericol poporul si integritatea teritorială a Țării dar le mai acordă si bani, in detrimentul nevoilor propriilor cetateni si spre batjocura celor care trăiesc in teritoriile românești din Ucraina. Romunculii sunt buni de stors iar khazarii trebuie răsfățați.

  • Corect. Si foarte trist!

 2. Decizia lui Zelenski ar fi corecta!!!
  Apoi, cine-i opreste pe românii din Ucraina (care numai ronani nu mai sunt, dar e alta discuție) sa treaca cu bisericile lor sub conducerea BOR?

  • Te rog sa nu mai bei gaz.

  • Cum sa treaca, ”cu bisericile lor”? Să facă o cerere? Spune-ne si nouă, sa stim!

  • Corect ar fii sa-ti vezi de treaba ta.

  • @ Ana Chiar nu vezi că ai de-a face cu niște rusofili habotnici? Lătrăii ăștia nu se gândesc că în România există teoria unei singure Biserici ortodoxe și a unei Patriarhii române și că Ucraina are același drept.

   • In Romania exista si Biserici Ortodoxe care apartin de Ucraina si Serbia.

    Deci, despre ce vorbesti?

    • Biserica Ortodoxă Română, prin ierarhii Sfîntului Sinod, nu recunosc nici o altă Biserică Ortodoxă de pe teritoriul României. Recent, Înalt Prea Sfințitul Teodosie le-a declarat eretice și schismatice. Propagandaștii BOR le numesc Biserica paralelă și Biserica KGB. Deci, despre ce vorbești?

   • la toţi popii mă-tii şi la tot neamul lor cel adormit.
    Chiar tu, trădătorul de Sifilică Mucilaru, eşti preoţit de Biserica KGB, adică de bizerica lui Solopov de la Cernăuţi, agentul SBU, servciile secrete ucrainene care închide bisericile româneşti.
    Javră turbată ce eşti!

    • Nicioale, o să afli lucruri surprinzătoare despre Mucilaru, cât de curând.

     • E negru?

     • Schismaticul e ucrainean !

     • E negru in cerul gurii si musca tare.

     • Asa sa va ajute Dumnezeu, maica! Numa ce vreti voi sa va dea! In Ucraina.

 3. Dislodging the Neocons, Difficult But Necessary
  https://www.unz.com/runz/dislodging-the-neocons-difficult-but-necessary

 4. Controlul neoconilor dureaza de mai mult de 30 de ani deja , treversand administratii democrate, republicane si chiar trumpiste,sâc.

 5. Salut. Despre biserica ortodoxă din Ucraina am scris eu un articol lămuritor. https://www.revistaromaniamare.ro/istoria-se-repeta-evacuarea-de-la–lavra-pecerskaia-si-schisma-bou-y8

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998