Pont: armele de la Ciorogirla zac ascunse în avioanele F 16 second-hand
0 comentarii / 1974 vizualizări / 23 martie 2010
O poveste românească de succes, în varianta prescurtată:
-România trebuie să cumpere avioane multi-rol, ca membru NATO care trebuie să asigure securitatea spațiului aerian în cadrul alianței.
-Avem de ales între avioane europene noi sau avioane americane la mîna a doua.
– 6 ianuarie 2009: șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Constantin Croitoru, declară, într-un interviu dat în Ziua”, că achiziția de avioane americane la mîna a doua ar fi un dezastru, pe de o parte pentru că un produs second-hand presupune calitate mai scăzută, costuri de reparații și întreținere mai mari (vezi și scandalul fregatelor britanice) dar, mai ales, ridică problema pregătirii piloților români. “Polonezilor le-au trebuit aproape patru ani sa operationalizeze avioanele F-16, sa se instruiasca si sa le aduca la un nivel operational multumitor. De asemenea, dupa trei ani, colegii unguri, care au luat avioane Gripen, se apropie de un stadiu de operationalizare. Avand in vedere aceste considerente, noi suntem in foarte mare intarziere. Trebuie sa intelegem un lucru: nu este suficient si nici simplu sa dai banii si sa aduci maine avionul in baza aeriana. Nu il poti folosi. Pentru ca, de maine, trebuie sa incepi pregatirea operationala a personalului care il va exploata. Ca sa pregatesti acest moment, trebuie sa-l anticipezi cu minimum doi-trei ani. Este necesara demararea unor operatiuni de amenajare a bazelor si pregatirea mentenantei specifice. Urmeaza pregatirea personalului tehnic si navigant. Avand in vedere aceste aspecte, noi trebuia sa stim deja care este modelul de avion care va inlocui MiG-ul 21. Noi avem deja experienta unui avion vechi, modernizat. Ar fi mult mai ieftin si mai simplu sa luam un avion nou” afirma reputatul specialist Croitoru.
-27 ianuarie 2009: explodează scandalul furtului de arme de la Ciorogîrla, în urma căruia generalul Constantin Croitoru și alți factori importanți din conducerea forțelor aeriene sunt debarcați.
-Februarie-martie-aprilie 2009. Presa autohtonă comentează pe largă posibila legătură între opoziția șefilor forțelor aeriene față de achiziția de avioane second-hand și incidentul – nerezolvat pînă azi – de la Ciorogîrla.
-23 decembrie 2009: la conducerea MapN ajunge Gabriel Oprea, un fan înrăit al cumpărării de avioane americane second-hand.
-22 Martie 2010: CSAT aprobă propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F16 în uz, documentul urmând să fie trimis Parlamentului spre dezbatere şi decizie.
-Cam asta e tot…
(Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza