CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ponta aproape de un come-back istoric. Deocamdata isi prezinta ”oferta”

9 comentarii / 4462 vizualizări / 28 mai 2018

Că România e țara în care niciodată să nu spui niciodată o dovedește și revenirea în forță a fostului premier Victor Ponta, cel care părea mort și îngropat, politic cel puțin, pînă de curînd. Renăscut brusc din cenușă, cu sau fără ajutor din umbră, Ponta rupe hălci din PSD, șubrezindu-l, și profețește public iminentul sfîrșit al acestuia. Extrem de abil, însă, fostul premier își prezintă pe ocolite ”oferta” politică fostului său partid, în care e gata să revină cu demisionari cu tot și să îl așeze pe baze sănătoase, desigur, în condițiile eliminării lui Dragnea. Care ar putea începe să se producă de mîine, dacă verdictul justiției îi va fi defavorabil.

Aflat la Cluj, Ponta a acordat un amplu interviu siteului pressone.ro, în care împușcă mai mulți iepuri dintr-un foc: își face mea culpa pentru greșeli ale trecutului, din care primim asigurări că a învățat enorm, arată slăbiciunile PSD din epoca Dragnea, care vor distruge curînd partidul și prezintă, totodată direcțiile de acțiune ale social-democraților, așa cum le vede el.
E limpede că fostul premier nu are niciun gînd cu actualul său partid, Pro România și că planurile sale vizează o reîntoarcere în PSD; un plan ridicol pînă nu demult, dar care în acest moment nu mai pare așa de fantezist.

PSD TREBUIE SĂ DEVINĂ UN PARTID SOCIAL-DEMOCRAT EUROPEAN PROGRESIST

”Am făcut multe greșeli, bineînțeles. Dacă am pierdut, înseamnă că am făcut multe greșeli. Și învingătorul face greșeli, dar mai puține” spune, onest, Ponta, adăugînd că a învățat din acele greșeli.
”Am învățat lucruri care țin, sigur, de activitatea mea politică. Cred că cel mai bun lucru pe care trebuia să îl fac era să țin o linie în care eu credeam și de la care, într-un fel sau altul, am abdicat la alegerile prezidențiale din 2014. Și anume de a face din PSD un partid social-democrat european progresist. În campania din 2014, ne-am reîntors, din motive de oportunitate electorală, la un discurs care nu mi se potrivește și în care nu prea cred” mai spune el.
Și face o adăugire subtilă, care pare să eticheteze actualul PSD. Întrebat dacă în 2014 credea în acel mesaj, Ponta răspunde: ”Mnuu, nici atunci nu eram vreun anti-european proto-naționalist vadimist”.

E GENEROS: SĂ CANDIDEZE ALTUL LA COTROCENI

”Greșeala principală a fost că am cedat impulsului și convingerii mele interioare de a nu candida la prezidențiale. Nu am vrut să candidez, mă simțeam bine în haina mea de prim-ministru, aveam dorința să-mi termin mandatul. Iar faptul că m-am lăsat împins la acea candidatură mi-l reproșez mie. De-aceea sunt sigur că nu voi candida în 2019, fiindcă nu va mai reuși nimeni să mă convingă să fac ceva de care nu sunt convins”.

DICTATORUL DRAGNEA

Ponta pune degetul pe o rană dureroasă a PSD: stilul dictatorial al lui Dragnea, care nemulțumește o marte parte a partidului.

”Noul lider face doar ceea ce crede el, fiindcă și-a făcut un sistem de putere autocrat. Nici eu și nici Mircea Geoană, de exemplu, n-am fost niște lideri autoritari, monarhici, ci am fost niște lideri care păstram un echilibru între diversele facțiuni din cadrul PSD. Domnul Dragnea a feudalizat politica externă a României. Erau în epoca medievală, nu doar în Muntenia, ci și în Transilvania, mici boieri, latifundiari locali, care o dată se înțelegeau cu turcii, o dată cu austriecii, și negociau doar pentru ei. Din punctul acesta de vedere, dacă îl comparați pe Dragnea cu Băsescu, uuu!, Băsescu e la 10 ani lumină”.

SECRETUL LUI DRAGNEA

”Domnul Dragnea a speculat într-un mod foarte eficient o slăbiciune și a mea și a lui Mircea Geoană: incapacitatea noastră și neplăcerea noastră de a gestiona baronimea din PSD. Și pentru Geoană, și pentru mine, domnul Dragnea a avut această funcție extrem de utilă. El era cel care vorbea cu baronii. Ceea ce nici lui Geoană, nici mie nu ne plăcea şi nici nu ne doream. Și atunci domnul Dragnea a fost extrem de eficient. Acum, problema este că, prin venirea sa pe locul 1 în PSD, a urcat la putere zona pe care el a gestionat-o. A dispărut total zona celor care vedeau PSD-ul mai european, mai progresist − știți lupta cu Grupul de la Cluj, cu grupul celor tineri. De aceea, PSD-ul s-a reîntors la niște vremuri. Prin șefii săi, PSD e cel mai reacționar partid, cel mai retrograd în ceea ce privește progresul României”.

O PROBLEMA MAJORA: DISCURSUL ANTI-EUROPEAN AL PSD

”Dacă vrem să oprim niște devieri grave ale României, la un moment dat o să trebuiască să colaborăm. Mă refer la acest discurs anti-european al lui Dragnea, conspiraționisto-european, la deficitele grave și iremediabile pe care le face în zona fiscal-bugetară, mă refer la discursul împotriva zonei private şi a multinaționalelor.” spune fostul premier.

FĂRĂ REFERENDUM PENTRU FAMILIE

”Eu sunt cel mai mare adversar al referendumului pentru familia tradițională pe care domnul Dragnea îl promovează, și aici mă întâlnesc cu oameni care mi-au fost adversari politici și care nu mă plac politic, dar care cred că se vor bate pentru același lucru. E o paletă destul de largă, de la politici economice până la manifestări ideologice, cu care nu sunt de acord și cu care am încă puterea să mă lupt”.

UNDE AU DISPĂRUT DOUĂ MILIOANE DE VOTANTI AI PSD?

”M-am uitat la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014: eu am primit, ca și candidat al PSD, 4 milioane de voturi. În 2016, PSD, aflat pe val, a câștigat alegerile parlamentare cu 2,9 milioane de voturi, deci 1,1 milioane de oameni n-au mai votat PSD.”.

SFÎRȘITUL PSD E APROAPE

Pronosticul apocaliptic al fostului lider pesedist: Dragnea va distruge PSD. ”Cred că va fi și cel care va reuși să distrugă PSD-ul. Nu l-a distrus nici Năstase, nici Geoană, nici Ponta. Cred că momentul cel mai greu, și care poate fi ireversibil, îl reprezintă alegerile parlamentare din 2020. Eu cred că domnul Dragnea va candida la prezidențiale anul viitor și va lua cel mai prost scor al unui candidat prezidențial”.

MISTERUL CONGRESELOR PESEDISTE ȘI AL FORȚEI LUI DRAGNEA

Și totuși, de unde își trage Dragnea sprijinul în partid? O întrebare cu un răspuns spectaculos:

”Vă dau o explicație” spune Ponta, luînd ca exemplu ultimul congres pesedist, de acum o lună: ”Eu îi cunosc pe cei care au fost acolo. Dacă i-ați fi întrebat la ieșire, 4.000 sau câți au fost, absolut toți, fără nicio excepție, lucrează la stat, la Guvern, la Parlament, în consilii județene, în primării(…) Acum, s-a ajuns la nivel național că toată lumea depinde de funcția de la stat, care este și foarte bine plătită. E foarte greu să ai la privat salariul pe care îl ai la stat. Și-atunci, dintre cei 4.000 de delegați prezenți la Congres, probabil că 3.000 – 3.500 gândesc ca mine, dar își zic − Nu pot spune nimic, că mă dă Dragnea afară. Om sunt, am un salariu bun, am o secretară, o mașină, plecări în străinătate. E o slăbiciune umană pe care domnul Dragnea știe să o gestioneze foarte bine. O gestionează excelent, în sensul în care e un foarte bun cumpărător de oameni. Acest edificiu se va prăbuși în ziua în care domnul Dragnea nu va mai împărți funcții. De aceea zic că PSD-ul − probabil, spre bucuria multora dintre adversarii săi − în sfârșit va fi distrus. PSD-ul a rezistat întotdeauna având acel nucleu dur. Acesta a fost distrus și înlocuit cu cei care primesc funcții de la stat. E un sistem clientelar. Când nu va mai putea domnul Dragnea să dea funcții, se termină și cu PSD-ul”.

O profeție îngrozitoare, noroc că mai există speranțe: ”Eu n-o să mă dezic de cei 15 ani de PSD”.

O portiță lăsată deschisă pentru revenirea în PSD.
E posibilă?
Categoric da.

MIȘCĂRI ABILE DIN PARTEA LUI PONTA

Un foarte probabil verdict de condamnare a lui Dragnea, azi, va fi începutul sfîrșitului. Sătui, oricum, de faptul că au cîștigat zdrobitor alegerile și nu au știut ce să facă cu victoria, pesediștii vor răbufni. Un an și jumătate de guvernare în care legile justiției nu au fost modificate, Kovesi e bine mersi la post, relația cu președintele e în piuneze, cu UE la fel, economic se merge din prost în mai prost iar imaginea partidului e grav afectată de gafele lui Dăncilă. În plus, scîrțîie și relația cu ALDE.
Pe Dragnea îl va costa și o greșeală comisă și în trecut în PSD, dar dusă azi la extrem: pe vremuri, în partid se acuzau reciproc provinciile istorice de influență disproporționat de mare. Hrebenciuc ridicase Moldova la rang de regină, mai apoi Grupul de la Cluj a făcut un timp legea șamd. Dragnea a dus puterea într-un singur județ: Teleorman.

Prin mesajele sale, Ponta oferă PSD o direcție – cea europeană și nu, atenție!, prioritar americană -, oferă o poziționare nouă pe eșichier, prin tragere mai spre centru, o reașezare a sferelor de putere din partid, refacerea nucleului dur, promite o recuperare de votanți pierduți în ultimii doi ani, o relație mai puțin tensionată cu președintele, o ”împăcare” cu multinaționalele, o guvernare departe de cea dăncileză. Și fără deviații de genul îmbrățișării principiilor dreptei conservatoare, precum așa zisele valori ale familiei tradiționale.

Destul de tentant pentru urechile poporului pesedist.
În plus, Ponta a făcut cîteva mișcări măiestrite în ultimele zile, semn că e bine consiliat. Anunțul că nu va vota moțiunea de cenzură contra guvernului Dăncilă (după ce inițial anunțase pe dos), dar, mai ales, anunțul privind posibila candidatură prezidențială a Ecaterinei Andronescu din partea Pro România sunt gesturi eficiente. Ponta transmite fostului partid că refuzul unei împăcări poate aduce PSD și Pro România în situația de a-și împărți voturile, mai ales la prezidențiale, ceea ce ar însemna eșec asigurat. Dar nu Ponta ar avea cel mai mult de pierdut. (În plus, siguranța cu care Ponta vorbește despre viitorul lui Andronescu – fără ca ea să îl contrazică – în condițiile în care fostul ministru nici nu a plecat măcar din PSD e menită să deruteze și mai tare pesediștii; impresia e că ex-premierul are mulți ași în mînecă.)
O revenire istorică a lui Ponta & comp în PSD, în schimb, promite să însemne reasigurarea majorității parlamentare, ieșirea din dictatura lui Dragnea și revenirea partidului la vremurile mai bune de odinioară sau mai mult de atît. Se observă limpede, de asemenea, că atacurile lui Ponta ocolesc membrii partidului și vizează doar persoana lui Dragnea și gașca acestuia. Șmecheră și declarația că PSD a fost confiscat de un grup de foști pediști acționînd la ordinul lui Băsescu, știută fiind ura tradițională a social-democraților față de Băsescu și acoliții săi.

Una peste alta, urmează zile fierbinți care ar putea aduce răsturnări neașteptate pe scena politică, unele chiar mai mari decît se anticipa. Să așteptăm, deocamdată, ziua de mîine, a marelui verdict. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. bine ma, broscoi securist… il dai jos pe nentu dragnea si pe dancila si pe cine pui in loc? ca aia nu zici… ah, sta la colt kurvesi cu ioanusu si cu ailalti… pe aia sa ti-i iei acasa si sa tii bagi unde nu te vede soarele decat la nudisti…

 2. Ay caramba, Puie Monta se făcu tefelist, bre!

 3. Acest mare natarau ce si-a vandut pana si mentorul sau politic are tradarea in sange. Se mai si lauda de mare procuror si, ca profesie, nu a realizat nimic. Un politric mic, revansard si vai mama lui

 4. Stimate domnule Bogdan Tiberiu IACOB,

  Dupa cum cred ca v’ati prins deja, chiar daca sunt genul care comenteaza rar, citesc cu atentie fiecare articol cum si pe asta. Daca de obicei sunt de acord cu concluziile, in cazul dat, daca Dragnea scapa de dosare, Ponta nu are nici cea mai mica sansa de a face ceva, pentru ca dupa experienta UNPR, partiduletul asta al lui e perceput ca UNPR2. In plus de asta, nimeni nu uita cum a incercat sa preia guvernarea cu japca prin manevra „ocupati Palatul Victoria” cand l’a jucat pe Grindeanu. N’ai cum sa faci asemenea greseli politice ca te condamni singur, iar prin electoratul PSD nu mai e printre favoriti.
  Amu … om trai si om vedea … dar atat va zic: daca Dragnea scapa de dosare, cred ca Ponta va avea zile grele. :)

 5. deci ponta salveaza psd de la pieire. ponta e contrar interesului opozitiei.

 6. Adevarat ca in politica trebuie sa ai obrazul foarte gros, sa nu ai rusine, nici bun simt. Monta este unh exemplu. El sufera de mania functiei. Am observat in discursul lui, de-a lungul timpului foarte multa suparare ca nu mai este unde era. A cui este vina? Niciodata spalatul rufelor in public, nu a fost agreat de romani. Daca are ceva cu Dragnea, sa-i spuna barbateste in fata, intre 4 ochi, nu sa-l spurce ca o mahalagioaica, ce este, in public. Un personaj fara caracter!

 7. Ponta e un mincinos „acoperit”!Greseala lui nu a fost candidatura, ci faptul ca a incheiat acel protocol odois cu Basescu!Acesta e motivul pentru care a pierdut alegerile!Cu privire la baroni, s-a simtit foarte bine cu ei atata timp cat le era sef!

 8. Tradatorii nu vor fi iubiti niciodata !

 9. Title …Every the moment in a even though we choose blogs that we study. Listed beneath are the newest websites that we decide on …

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998