CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ponta – ”asul” din mineca Bisericii Ortodoxe?

1 comentariu / 3020 vizualizări / 1 august 2014

Dacă, în 2000, românii de dreapta or intelectualii au votat masiv cu Iliescu doar pentru că alternativa era dezastruoasă – Vadim Tudor – în 2014 s-ar putea ca Biserica Ortodoxă să facă, vrînd-nevrînd, lobby pentru candidatul unui partid creat de liber-cugetătorul Ion Iliescu.

Motivul e simplu: din cîte se pare, Victor Ponta va fi singurul candidat important de religie ortodoxă, potențialii săi contracandidați avînd alte credințe și, mai mult de atît, probleme destul de serioase cu biserica nu doar din cauza aparteneței la alt cult.

Klaus Iohannis, bunăoară, este evanghelist luteran, un cult care, deși nu e neoprotestant, cum a susținut în mod eronat Victor Ponta, are, totuși, un număr mai mult simbolic de enoriași în țara noastră. Un veritabil afront, deci, pentru BOR, care se laudă cu procente de peste 90% dintre credincioși.

Călin Popescu Tăriceanu, candidatul PLR, este romano-catolic, plus că a scandalizat, oricum, Biserica prin cele patru căsătorii ale sale. Nu se califică, în mod clar, pentru postul de preferat al preoțimii autohtone, mai ales după ce, ca premier, a semnat un acord privind intruziunea socială cu șeful cultului penticostal din România, episcopul Pavel Tipei.

Kelemen Hunor, liderul și candidatul UDMR, este tot romano-catolic. Atît de ”iubit” de BOR încît, după desemnarea sa la cîrma ministerului Culturii și al Cultelor, acest din urmă departament a fost scos, la presiunile discrete ale Patriarhiei, de la minister și trecut în subordinea directă a premierului. Chiar și așa, Hunor a fost acuzat de mai multe ori că a dirijat sume prea mari de bani pentru reabilitarea unor lăcașe de cult protestante ori catolice, din Transilvania.

Dintre posibilii candidați independenți, să spunem că Monica Macovei este greco-catolică din 1996, cînd a renunțat la ortodoxie – păcat suprem în ochii BOR – pentru a se dedica, în calitate de avocat, proceselor prin care catolicii își revendicau bunuri și biserici confiscate de comuniști și trecute în patrimoniul Patriarhiei. Nicio șansă să obțină sprijinul prelaților ortodocși.

Nici Mihai Răzvan Ungureanu nu stă mai bine. Nu se știe exact cărui cult îi aparține proaspătul pedelist, dar există informații că ar fi vorba de cel mozaic, MRU fiind odrasla unor intelectuali evrei din Iași. Relația sa cu BOR s-a deteriorat zdravăn acum doi ani, pe fondul scandalului produs de un ordin al său, ca premier, de a fi scoase icoanele din palatul Victoria (exact în conformitate cu normele iudaice). Deși a negat, ulterior, informația, știrea a avut mare impact la public, iar Ungureanu a rămas cu o ”pată” la dosarul de drept credincios care ar putea conta, la o adică, în campania electorală.

O candidatură surpriză, de care se vorbește insistent în ultimele zile, ar putea fi cea a fostului premier Emil Boc. Nici acesta nu are o relație prea cordială cu BOR, însă. Acum cîțiva ani, predecesorul său la primăria Clujului, Gheorghe Funar, afirma despre Boc că ar fi penticostal, în localitatea sa natală, Răchițele de Cluj, aceasta fiind religia zdrobitor majoritară. Chiar dacă premierul a dezmințit știrea, cam cu jumătate de gură, sigur e că activitatea sa la Cluj a deranjat zdravăn capii BOR, în special prin refuzul de a acorda terenuri pentru construcția de biserici ortodoxe și chiar catolice, ca și prin neparticiparea ostentativă la manifestări religioase locale ori prin refuzul de a primi în audiențe înalți episcopi ardeleni.

Dan Diaconescu, liderul PPDD și prezumtiv candidat prezidențial ar fi ortodox, prin naștere, dar a călcat strîmb rău de tot, acum vreo doi ani, în ochii BOR, punînd postul său de televiziune, OTV, la dispoziția unei secte controversate, autointitulată ”Biserica Universală a Împărăției lui Dumnezeu”, care a primit spațiu săptămînal de emisie, spre a face prozeliți.
La vremea respectivă, mulți preoți, ca și siteuri și publicații ortodoxe, au cerut ortodocșilor să boicoteze în alegeri, din acest motiv, partidul lui D.D.

În fine, alt candidat anunțat este liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care are propriile tinichele de coadă, religios vorbind. Astfel, după un deceniu în care se prezentase drept un ortodox înfocat, vajnic apărător al Bisericii, în 2000 a căzut bomba, atunci cînd s-a dat în vileag că peremistul s-a născut într-o familie de baptiști 100%, tatăl său fiind chiar pastor al cultului respectiv. Deși Vadim a recunoscut informația, el a susținut pînă în pînzele albe că ar fi fost botezat, totuși, ortodox. Ce nu a putut explica plauzibil pînă azi e motivul pentru care un preot al unui cult și-ar boteza fiul în altă religie, motiv pentru care situația sa a rămas cam în cumpănă, dacă ne putem exprima astfel.
În treacăt fie spus, dezmințirea unei informații pusă în circulație săptămînile trecute în media, potrivit căreia jurnalistul Mihai Gîdea ar urma să candideze la președinție din partea PC, lasă grupajul de mai sus fără un ”reprezentant” adventist, probabil picătura care ar fi umplut paharul răbdării Patriarhului Daniel. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. […] finalul saptamanii, televiziunea Romania TV controlata de Sebastian Ghita preia o analiza InPolitics si anunta ca Victor Ponta este “singurul candidat important de religie ortodoxa, potentialii […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998