CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9297 RON UP | 1 USD = 4.6851 RON UP | 1 GBP = 5.7419 RON UP

Ponta, demis prin control judiciar – o gogorita de proportii

7 comentarii / 4504 vizualizări / 25 iunie 2015

În ultimele zile a făcut valuri mari o teorie potrivit căreia Victor Ponta va fi obligat să demisioneze din funcție prin intermediul unei proceduri în premieră: punerea sa sub control judiciar, dublată de interdicția de a mai intra în sediul guvernului pe o perioadă determinată. Numai că povestea e o gogoriță majoră, lansată, probabil, strict în scopuri propagandistice.

Explicația e simplă: noul cod penal, la art.215, care reglementează controlul judiciar, prevede, la alin.e, posibilitatea ca cel anchetat ”să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta”.

Asta înseamnă că Ponta ar putea fi pus sub control judiciar cu interdicția de a mai fi premier temporar în cazul acuzației de conflict de interese, prin desemnarea lui Dan Șova ca ministru, despre care procurorii susțin că s-ar încadra la conflict de interese.
Numai că anchetarea lui Ponta în acest caz a fost respinsă de votul Camerei Deputaților, singura care avea dreptul, potrivit legii răspunderii ministeriale, art.12, să ceară urmărirea penală a premierului.
Caz închis, deocamdată.

Pentru cealaltă acuzație, fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, în dosarul aceluiași Șova, fapte derulate în urmă cu 7-8 ani, Ponta poate fi pus urmărit penal și pus sub control judiciar, pentru că nu îl mai apără legea răspunderii ministeriale, dar nu i se poate aplica alin.e din art.215, pentru că fapta nu a fost făcută în exercițiul funcției de premier. Deci, își poate vedea liniștit de guvernare pînă la o eventuală condamnare definitivă, singura care îl poate debarca, prin prisma legislației actuale. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. Draga beteiule, nici Ghita nu a savarsit fapte in legatura cu activitatea de parlamentar. Procurorul va institui interdictia prin ordonanta. Ponta o va contesta la ICCJ si Livia o va respinge. Va urla o parte din lume iar cealalta va jubila. Neamtul a pus toate lucrurile la punct pas cu pas. Si-au luat tara si e a lor.

  2. Pas cu pas spre Epoca BASE.

  3. […] sursa: inpolitics.ro […]

  4. La revenirea in tara, Ponta sa tina o conferinta de presa, cu sinceritate. Sa spuna daca a facut, ce a facut,. Daca nu a facut, cine si de ce il vrea plecat din fruntea guvernului. Cine conduce Romania, in folosul cui?

  5. […] sursa: inpolitics.ro […]

  6. Comparativ cu Basescu, Iohannis, este mai nociv pentru democratie. Basescu este golan, chiar ordinar, dar isi pune intebari din cand in cand, la un pahar de whisky, si uneori stie sa se opreasca. Iohannis este rudimentar, obsedat de putere, parsiv si fara scupule. Ce-a mai grava fapta pentu Iohanns este implicarea unor institutii in preluarea cu orice pret a puterii. Pe termen scurt va castiga, pentru ca „statul de drept” este o iluzie sau o gluma in Romania. Pe termen lung, de multe ori totul se plateste. Intre extaz si agonie nu-i decat un pas.

  7. Daca PONTA este acuzat de trafic de influenta pentru ca a numit, la ordinul PSD, pe Sova ministru , atunci Iohanis ca poate spune de numirea lui MRU in functia de director SIE , cand acesta este consilierul sau neplatit ??? Asa il rasplateste ???

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998