CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ponta, doborat de propria logica

1 comentariu / 2466 vizualizări / 3 decembrie 2014

Nu afirma premierul, atunci cand era convins ca va ajunge la Cotroceni, ca va exista un nou guvern anul viitor? Si ca firesc este ca acesta sa faca si bugetul? Nu spunea el ca bugetul trebuie sa fie opera celor care il vor aplica? Si, ce face acum? Face mai intai bugetul si apoi noul guvern? Sau procedeaza pe dos? Si nu incalca oare doua legi, cu ocazia rectificarii?
Este logic. Un partid politic sau o coalitie de partide, care detin majoritatea, au un proiect de tara. In baza acestui proiect este gandita filosofia bugetului de stat. Dupa care este elaborat proiectul de lege. Apoi, echipa care a optat pentru anumite solutii, vizand dezvoltarea Romaniei, aplica bugetul in anul urmator si raspunde de indeplinirea, cu strictete, a acestuia. Orice alta formula reprezinta un derapaj.
Si ce avem in Romania? Un guvern, guvernul Ponta, care a elaborat si a trecut prin Parlament, beneficiind de o majoritate, bugetul pe anul in curs. Pe care nu l-a respectat. Au fost necesare doua rectificari. Maximum prevazut de legi. Si, iata ca nu este de ajuns. Guvernul Ponta incalca doua acte normative, facandu-se pasibil, in corpore, de incalcarea legii penale si face a treia rectificare. Ce inseamna aceste rectificari? Ce anume le genereaza? Au intrat mai multi bani la buget? A obtinut statul venituri mai mari, cu peste un milliard de euro in 2014, asa cum reiese din cele trei rectificari? Nici vorba. Realitatea este ca mai multe ministere nu au facut cheltuielile pe care trebuiau sa le faca. Cu alte cuvinte, ministrii nu si-au respectat fisa postului. Si, in loc sa fie sanctionati si dati afara, au loc rectificari. Nici nu mai este nevoie de vreo alta dovada pentru a stampila guvernul Ponta negativ, pentru activitatea din 2014.
In 2015 vom functiona dupa un buget care deja a fost elaborat. De echipa veche guvernamentala. Dar Ponta a anuntat ca va schimba echipa. Inseamna ca ministrii care nu au participat, in niciun fel, la elaborarea proiectiei bugetare vor fi pusi in situatia sa aplice legea. Iata cum Ponta se contrazice de la o luna la alta.
Dar culmea este ca in aceeasi termeni se pune problema si in varianta in care, printr-o motiune de cenzura, care nu poate avea loc decat in luna februarie – pentru ca opozitia si-a irosit aceasta sansa, in septembrie – vine un nou guvern. PNL. El dupa ce buget va functiona? Dupa bugetul echipei Ponta. Este bine? Evident, nu.
Daca PSD a cazut in propria capcana, a unui buget elaborat alandala si indeplinit tot alandala, ma intreb de ce PNL ar trebui sa procedeze la fel. Si, pana la urma, care PNL? Fuziunea nu a fost dusa pana la capat. Nu exista, in acest moment, o conducere unitara a noului partid. Si, cu atat mai putin, nu exista vreun program de guvernare.
Se pregateste PNL sa se lase doborat dupa modelul Ponta? (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Toti devin mari scriitori si ganditori la inchisoare. Vom deveni o tara de scriitori.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998