CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ponta – mesaje disperate catre americani?

0 comentarii / 2321 vizualizări / 23 aprilie 2014

Premierul și liderul PSD, Victor Ponta, face o echilibristică extrem de complicată în ultima vreme, pe de-o parte fiind obligat la atitudini care deranjează occidentul, în special SUA, pe de alta părînd că încearcă disperat să dreagă busuiocul prin manevre de imagine.

 

În calitate de lider al PSD, Ponta s-a văzut obligat să ia apărarea corupților din partid, tot mai des confruntați cu arestul ori cu trimiterea în judecată, o postură care îl îndepărtează dramatic de simpatia Vestului, marele susținător al campaniei anticorupție. În egală măsură, însă, premierul dă semne că nu se împacă deplin cu situația și încă mai speră în bunăvoința americană.

 

Bunăoară, acum cîteva săptămîni el l-a numit într-o funcție cam ciudată și greu de încadrat, cea de Înalt reprezentant al guvernului pentru proiecte strategice, pe filoamericanul Mircea Geoană. La vremea respectivă s-a speculat că e vorba doar de o manevră prin care Geoană să-și poată păstra locuința de serviciu. Iată, însă, că azi, Ponta ia o decizie și mai ciudată, numind-o pe deputata PSD Ana Birchall Înalt Reprezentant al Primului-Ministru pentru afaceri europene şi parteneriat cu Statele Unite ale Americii. Oare de cîți înalți reprezentanți are nevoie, totuși, premierul Ponta în relația cu occidentul? Mai ales că nu e clar, cum spuneam, ce fac, efectiv, aceștia, funcțiile fiind și onorifice și cam ”suprapuse”?

 

Remarcînd nu doar că Birchall e o apropiată a lui Geoană, dar și o filoamericană ea însăși, lucrurile sunt proiectate într-o lumină nouă, născîndu-se impresia unor gesturi prin care Ponta vrea să capete bunăvoința americanilor.

Să nu uităm nici recenta sa ispravă aeriană, mai precis plimbarea ostentativă cu un avion american F16, decriptată de mulți ca o tentativă de a-și lipi imaginea de armată, în general, ori de a-și îngroșa statutul de macho politic.

 

În realitate, e o șmecherie veche de marketing politic prin care se transmite un mesaj amical către SUA, iar Ponta chiar a fost sincer cînd a declarat că prin zborul de probă efectuat la Câmpia Turzii, cu un avion F16, a dorit să transmită un mesaj către partenerii americani că România este un partener serios. Observatorii scenei politice vor fi uitat, poate, că aceeași stratagemă a fost folosită în campania electorală din 2008 de un alt pesedist disperat să-și ofere serviciile americanilor, l-am numit pe Gabriel Oprea.

 

oprea

Acesta, ca și Ponta, s-a echipat în combinezon, a tras un zbor de probă cu avionul american cu prilejul tîrgului „Black Sea Defense”, s-a pozat și a făcut tot posibilul ca imaginea să ajungă în toată presa. În cazul lui Oprea, figura a reușit, dovadă că a fost ulterior reevaluat de însuși Băsescu și cooptat ca aliat; în cazul lui Ponta, rămîne de văzut dacă baletul ”un pas înainte, doi înapoi” în relația cu SUA îi va fi de vreun folos în perspectiva alegerilor prezidențiale. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998