CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ponta – mesajul unui ofiter acoperit sau al unui pro-american 100%?

0 comentarii / 1579 vizualizări / 10 februarie 2012

Discursul de ieri al lui Victor Ponta, din parlament, a bulversat întreaga opinie publică, parlamentul și, în special, proprii parteneri din PNL. Din informațiile noastre, concluzia multor liberali nervoși, ieri, a fost aceea că am asistat la un gest de curtoazie al unui ofițer acoperit al SIE față de șeful său, Mihai Ungureanu. Nu știm dacă așa o fi, fiind vorba doar de speculații, dar am înclina spre o altă variantă, aceea că Ponta a spus ceva foarte pe placul anumitor cancelarii occidentale.

Majoritatea observatorilor discursului liderului PSD l-au interpretat ca anunțînd o mare deschidere către noul premier și chiar o colaborare viitoare.
Sigur că, în aceste condiții, e firesc ca liberalilor ori conservatorilor să le fi căzut prost poziția lui Ponta.
Există, însă, o grupare căreia discursul lui Ponta i-a căzut încă și mai prost. E vorba de PDL, partid în care jocurile politice încă sunt făcute la această oră de grupul miniștrilor sacrificați fără milă de Băsescu, de vechea gardă BVB și de baronii locali, care sunt profund dezorientați, pentru că nu știu pe ce coordonate se va plasa colaborarea lor cu noul premier. În plus, se așteaptă ca lucrurile să nu se oprească aici, iar schimbarea de guvern săa ducă și schimbări la nivelul conducerii partidului. Alt motiv de nervi pentru pedeliști.

S-a spus, și pe bună dreptate, că greii PDL se vor dezmetici la un moment dat și vor începe să exercite presiuni asupra noului guvern, în stilul obișnuit.

Mesajul lui Ponta e o grea lovitură, în acest moment, pentru că el creează temerea, la nivelul unei importante părți a pedeliștilor, că noul guvern ar putea găsi susținere și în altă parte. În plus, el legitimează guvernul MRU în ochii acelor sceptici care consideră că ar putea fi un guvern de clone manevrat de foștii miniștri; or, Ponta nici nu voia să audă de fostul guvern, deci există clar o deosebire de fond între ele.

Din acest moment, acțiunile greilor PDL lor vor fi mult mai prudente, iar poziția lui Ungureanu mai greu de clătinat.
Și asta, grație lui Victor Ponta și a discursului său. Un discurs mai mult ca sigur excelent primit peste ocean, acolo unde e clar că noul premier are o puternică susținere.

Din această perspectivă, informația pe care o aruncă azi pe piață Mircea Geoană într-un interviu nici nu mai pare șocantă, anume faptul că Victor Ponta va fi primit în zilele care urmează la Washington, dar fără Crin Antonescu.
Același Geoană, proaspăt revenit din SUA, explică în EVZ numirea lui Ungureanu prin îngrijorarea americanilor față de instabilitatea din România în preajma unui posibil conflict militar în Iran: ”Atunci când se vede violenţă la televizor şi în condiţiile în care lucrurile devin tot mai grave în Siria sau Iran, evident că americanii se uită cu preocupare la modul în care România, un aliat predictibil în regiune pare să fi devenit neguvernabil sau instabil din punct de vedere politic şi strategic.”

Or, dacă americanii au impulsionat rezolvarea rapidă a situației prin aducerea lui Ungureanu în locul lui Boc, e de la sine înțeles că vor să aibă și garanția că acesta nu va sfîrși devorat rapid de greii PDL. O garanție pe care, iată, s-ar putea să le-o fi oferit indirect liderul PSD, prin controversatul său mesaj din Parlament. O garanție echivalentă și cu o clară opțiune geo-politică. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998