CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ponta schimba vorba

0 comentarii / 2156 vizualizări / 2 octombrie 2014

Este chiar asa. Atat el, cat si staff-ul de campanie furnizeaza presei fel de fel de teme colaterale. Acele teme care nu au nicio legatura cu guvernarea buna sau rea. Aceasta este o prima observatie. A doua este ca, iata, au trecut cateva zile bune de cand Klaus Iohannis il provoaca la dezbaterea, in fata telespectatorilor, a marilor teme care ii preocupa pe romani. Iar Victor Ponta nu raspunde. A pus coada intre picioare. Se teme de orice dialog legat de guvernare. Si, din punctul sau de vedere, face foarte bine. Sansa lui in aceasta campanie electorala este sa schimbe vorba.

Ma voi referi la doua categorii de masuratori. Ele sunt rezultate din ansamblul cercetarilor de piata date publicitatii sau tinute relativ la sertar de catre diversele formatiuni politice. Dar pentru romani nu exista secrete. Informatiile circula. Asa ca eu unul am putut face o sinteza. Si iata ce a iesit.

Atunci cand romanii sunt intrebati care sunt conditiile lor de viata in raport cu cele de acum doi ani, pentru prima data ne apare o cifra cheie. Este media tuturor cercetarilor de piata. Cifra este 35. Deci, 35% dintre romani considera ca situatia este la fel de rea. In timp ce 46% afirma ca lucrurile s-au inrautatit. Acesti 46% reprezinta rezerva de voturi a lui Klaus Iohannis pentru primul tur de scrutin. In timp ce, in cazul lui Victor Ponta, stacheta maxima ramane la 35%. Asa se va intampla daca temele dezbaterii politice se vor referi la guvernarea rea sau buna, la prezentul si la viitorul romanilor. Daca insa vor interveni teme parazite, daca Victor Ponta va reusi sa schimbe vorba zi de zi pe parcursul intregii campanii electorale, atunci Iohannis va sta mai jos de 46% si in continuare, asa cum sta si acum, iar Victor Ponta va sta mai sus de 35% si in continuare, asa cum sta si acum.

Dincolo insa de aceasta raportare a cetatenilor la conditiile de viata acum si in urma cu doi ani, care constituie, de fapt, nota la purtare pe care o poate obtine, in mod obiectiv, Victor Ponta, exista o serie intreaga de alti indicatori, in care, din nou, apare obsedant procentul de 35%. Sau, ma rog, o cifra foarte apropiata.

Numai 36% dintre cetatenii Romaniei cred ca, in 2015, situatia financiara a gospodariei lor se va imbunatati. Este procentul celor care isi pun sperantele in Victor Ponta. Pentru ca, asa cum se va vedea in cele ce urmeaza, oamenii inca mai cred ca, indiferent ce se va intampla in timpul campaniei electorale si indiferent ce doresc ei, va castiga Ponta. Prin smecherie, prin frauda, prin propaganda. Daca Klaus Iohannis va reusi sa demonstreze ca are sanse reale sa invinga, va putea obtine, in al doilea tur de scrutin, toate procentele care fac diferenta intre 36% si 100%.

Revine in continuare cifra fatala atunci cand oamenii raspund la intrebarea daca sunt destul de multumiti de modul in care a decurs guvernarea sau daca sunt foarte multumiti. Aici, avem un raspuns de 27% si respectiv de 7%. In total, iata, 34%. Restul, 66% dintre romani, sunt destul de nemultumiti si foarte nemultumiti. Si, din nou, la intrebarea referitoare la opinia favorabila fata de diferiti candidati, Victor Ponta se poticneste in toate cercetarile de piata la o medie de 35%.

Ca si in ceea ce priveste alegerile prezidentiale. Aici, Victor Ponta are un avans. Strategia sa de campanie, desfasurata de mai bine de un an, i-a adus circa trei procente in plus. Atinge stacheta unui 38%. In timp ce Klaus Iohannis e jos, cu numai 32%. La fel se intampla si in turul doi, in care Victor Ponta, in ciuda cifrei fatidice de 35% din celelalte intrebari, inca are, conform sondajelor la zi, un avans de 4%, care il da castigator.

Pentru a intelege intreaga sarabanda a cifrelor prezentate mai sus, care aparent se afla intr-o mare contradictie, trebuie sa continuam cu inca trei informatii de acelasi fel. Exista o intrebare extrem de interesanta care, in mai multe cerceteri de piata, suna cam asa: Sunteti sau nu convins ca nu il veti sustine niciodata pe Klaus Iohannis? La aceasta intrebare, iata, raportul aproape se inverseaza. 33% dintre cetatenii Romaniei nu il vor sustine in niciun fel de conditii pe Klaus Iohannis. Destul de apropiata aceasta cifra de numarul 35, care este numarul in care va intepeni probabil proiectul politic al lui Victor Ponta. Iar confirmarea vine cand intrebarea il vizeaza direct pe el. Atunci, 46% dintre romani afirma ca nu il vor sustine niciodata. Modul in care Klaus Iohannis va sti sa ii determine pe cetateni sa fie consecventi cu asemenea raspunsuri este cheia succesului sau esecului sau in campania prezidentiala. Confirmarea ca asa stau lucrurile ne-o dau alte raspunsuri ale romanilor la cuvinte cheie care ii caracterizeaza pe candidati. Cum ar fi “respect extern”, “seriozitate”, “reprezinta speranta de mai bine”, “mai competent” sau “se tine de cuvant”. Media aprecierilor romanilor in ceea ce il priveste pe Victor Ponta, atunci cand se raporteaza la asemenea trasaturi, care credeti ca este? 36% daca luam in calcul cele mai recente cercetari de piata. Si culmea, la intrebarea “Cine credeti ca este cel mai corupt?”, romanii inchid paranteza. Si dau verdictul. 64% dintre ei il arata pe Victor Ponta.

Demersul analitic de mai sus nu se bazeaza pe simpla betie a cifrelor. Orice sociolog, dar, pana la urma, orice persoana care citeste presa zi de zi poate sa constate ca ceea ce spun eu este adevarat. Victor Ponta este batut in 35 de cuie. De aici, disperarea si panica in care a intrat. Tot de aici, insistenta strategilor sai de campanie in a-l determina sa schimbe zilnic vorba. Sa atace teme cu totul si cu totul colaterale. Sa refuze sa vorbeasca despre prestatia sa la guvernare si despre comportamentul partidului pe care il conduce si care detine majoritatea parlamentara. Daca Ponta va reusi sa faca asta ceas de ceas si zi de zi pana la incheierea celui de-al doilea tur de scrutin, va castiga alegerile. Va transforma cei 35% in 50% plus unu. Daca nu, atunci va fi invins. De aceea eu cred ca va refuza cu obstinatie provocarea lui Klaus Iohannis de a face dezbateri in doi asupra marilor probleme care framanta prezentul si viitorul Romaniei. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998