CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ponta – unda verde pentru ruperea PSD si lansarea unui nou partid

3 comentarii / 10035 vizualizări / 21 iunie 2017

De luni de zile – poate de mai mult timp – Victor Ponta își pregătește revenirea în politică prin intermediul unui nou partid, unul cu tentă stîngist-naționalistă, care să rupă o parte din PSD, dar și din alte partide. Culoarul e mai mult decît pregătit, pe fondul evenimentelor externe din ultimii ani, o arată toate cercetările sociologice și nu numai; mai rămînea de rezolvat problema plecării din PSD. Una care nu se putea produce oricum.

Toți observatorii scenei politice au remarcat, în ultima jumătate de an, un paradox: deși Liviu Dragnea se comportă ca un veritabil dictator în partid și închide brutal gurile care crîcnesc împotriva sa, în cazul lui Ponta a făcut o excepție misterioasă. Astfel, cu toate provocările publice ale fostului președinte, Dragnea s-a făcut că plouă, lăsîndu-le nesancționate.

Motivul?

Și Dragnea știa ceea ce știu și alții, anume că Ponta își dorește cu ardoare să fie exclus din PSD și victimizat, totodată, pentru a avea mînă liberă ulterior. Ori, plecarea lui Ponta înseamnă automat plecarea unui număr de parlamentari, cel puțin 15-20, conform unor informații de culise. Adică suficienți aleși cît să lase coaliția PSD-ALDE fără majoritatea confortabilă de acum.

Și pentru că Dragnea nu a răspuns niciunei provocări, a fost nevoie să vină conjunctura aparte a moțiunii de cenzură și decizia dictatorială a Comitetului Executiv de a exclude pe oricine nu ar vota în favoarea acesteia. Ponta nu a făcut-o, așa că, de acum, se încadrează în schemă.

Și nici nu face mofturi, deși ar putea, fără probleme, măcar să temporizeze: poate apela la Comisia de arbitraj a partidului, poate deschide chiar o acțiune în justiție, poate, în fine, face tămbălău, decretînd, aidoma lui Grindeanu, că refuză să accepte ideea că nu mai e membru al PSD.

Dimpotrivă, fostul premier tocmai a postat pe Facebook un mesaj conținînd cîteva ”impresii la cald” după votarea moțiunii, în care își anunță surprinzător de lejer decizia de a se conforma hotărîrii impuse de Dragnea privind excluderea:

”Cred ca acest vot a fost o uriasa greseala pentru PSD – o greseala care va fi decontata la un moment dat. Nu am vrut sa plec din PSD (mai ales in asemenea conditii) dar accept decizia Conducerii – si sunt convins ca pentru mine exista viata, inclusiv politica, si dincolo de PSD. Le multumesc insa tuturor membrilor, simpatizantilor si votantilor PSD alaturi de care am activat si am luptat timp de peste 15 ani
De azi PSD = Liviu Dragnea si, de azi, Liviu Dragnea are ce si-a dorit – toata PUTEREA. Pentru binele nostru, al tuturor, sper sa o foloseasca mult mai bine decat a facut-o in ultimele 6 luni!
S-au promis zeci de functii de ministri, avantaje politice si materiale, plus amenintari si linsaje publice de la jurnalistii „prietene”, fara precedent! Conducerea PSD a instituit un control politienesc fara precedent asupra modului in care au votat parlamentarii – si au obtinut o „majoritate” de numai 8 voturi – asta arata ca exista in cadrul PSD ALDE o atmosfera de suspiciune, frica si insecuritate pe care nu poti sa construiesti nimic pozitiv! Sa vedem la votarea noului Guvern daca se schimba ceva in bine”.

Mesajul lui Ponta anunță, concomitent, și plecarea din partid, și intenția de a se lansa într-o nouă construcție politică, una lipsită de ”atmosfera de frică” din PSD, adică un fel de invitație subtilă către foștii colegi să-l urmeze.

”In loc sa mearga spre viitor PSD s-a intors intr-un trecut de care eu nu ma pot atasa” mai spune fostul premier.

Peste vară, Ponta se va ocupa, foarte probabil, cu lansarea la apă a noului partid. În toamnă, o condamnare a lui Dragnea – care pare inevitabilă în acest moment – poate produce un nou tsunami în PSD, iar consecințele sunt greu de estimat.

În plus, Liviu Dragnea se confruntă cu o problemă dramatică în acest moment: luni, el trebuie să urce dealul Cotrocenilor cu o propunere de premier care sună de-a dreptul SF.
Acesta trebuie să fie suficient de integru și de competent pentru a nu fi respins de președinte, cu o imagine suficient de bună pentru a o mai repara pe cea boțită a partidului, dar și suficient de obedient liderului PSD cît să nu fie tentat de preluarea puterii în partid și cît să numească în funcțiile-cheie oamenii indicați de Dragnea.

Cam sună a contradicție în termeni chestia asta.

Tocmai de aceea e greu de crezut că va fi liniște în partid în perioada care vine și că tensiunile vor dispărea după votul de azi. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Ponta e expirat draga ITB. Oricat l-ai iubi, va avea soarta lui Geoana

  2. Nu o sa rupa nimic, nu se duce nimeni cu el!Ponta si Antonescu au avut o sansa uriasa de a duce Romania pe o cale democratica autentica, dar au esuat lamentabil!Sigur, in plan politic, fiindca material au iesit foarte bine!

  3. Ponta asta pare un bezmetic, actiunile lui nu au nici o logica, cand pare ultimul las cand pare mai viteaz decat Mihai Viteazu, si in fond ce mai vrea, dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale mergand pe mana lui Maior, nasul sau si pe mana lui tata socru, acum se agita de pomana, e terminat ca si Crinulet. pe care l-a ingropat nevestica!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998