CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON UP

Poporul australian are si el dreptatea lui. Iar Djokovic are slabe sanse sa ramina

20 comentarii / 5758 vizualizări / 10 ianuarie 2022

”It’s impossible to ignore the politics at play here” decretau ieri cei de la BBC în cazul Djokovic. Și aveau dreptate: scandalul planetar provocat de Australian Open a devenit rapid unul eminamente politic, cu o miză uriașă pentru guvernele a două state din capete diferite ale lumii, Serbia și Australia. Pentru președintele și guvernul sîrb, a se plasa în apărarea lui Djukovic e crucial înaintea alegerilor din aprilie. Pentru premierul australian Scott Morrison și al său guvern e la fel de crucial să dea satisfacție poporului înaintea alegerilor din mai. Iar poporul australian e furios. Pentru că de prea multă vreme Australia se simte violată; a venit momentul marii răbufniri. Și are dreptate, după cum vom povesti mai jos.

Tenismenul sîrb, cu păcatele și harurile sale, a ajuns fără voie într-o poziție neașteptată, aceea de superstar planetar sacrificat pe altarul nebuniei Covid. Și din această postură el devine, vrînd nevrînd, cum scriam zilele trecute, un mare broker politic și de afaceri, care interferează deja cu alegerile din cele două țări ori cu mega-afacerile companiei australiene Rio Tinto.

Pentru poporul sîrb, dar și pentru sute de milioane de alți cetățeni ai planetei, Djokovic a devenit un simbol al luptei împotriva robiei instaurate de guvernele lumii.
Pentru australieni, el este inamicul public numărul unu.
Nu era destul că despre australieni se glumea că, la ei, amorezii se numesc ”ciobani”, acum intră în folclor și ca popor neospitalier.
Ceea ce e departe de adevăr.

De ce se cramponează actualul guvern de la Antipozi să-l execute pe Djokovic?

Să o luăm metodic.

În 1956, Jocurile Olimpice s-au derulat în Australia, dar probele de echitație au fost cedate Suediei – fără precedent – pentru că legislația era foarte restrictivă în privința aducerii de animale în țară.
Un sfert de secol mai tîrziu, relata reputatul gazetar Ioan Chirilă într-o carte, fotbaliștii naționalei României participanți la un turneu australian erau opriți pe aeroport și obligați de vameșii australieni să își curețe noroiul uscat dintre crampoanele ghetelor, pentru eliminarea riscului de a aduce microorganisme în țară. Avuția noastră națională sunt oile și vitele și nu ne permitem o epidemie de import, suna explicația oficială.

Dincolo de asta, mai mult decît pentru majoritatea zdrobitoare a statelor lumii, pentru australieni, popor insular și izolat, e crucial sentimentul siguranței granițelor țării.

”Este mai mult decît tenis. E mai mult decât COVID ori siguranța publică. E mai mult decât Novak Djokovic. Dacă nu era el, putea fi altul. Este vorba despre suveranitate. Piatra de temelie a suveranității sunt granițele. Dacă o națiune nu-și poate apăra granițele, nu este o națiune” observă azi, lucid, siteul australian Abc.

Iar guvernul australian actual știe bine cele de mai sus. Dar mai știe o importantă lecție a istoriei.
Și din acest motiv, Djokovic, chiar absolvit de justiția australiană, are șanse minime să prindă Openul, în opinia noastră.
Acea lecție e cea servită de un fost premier australian, John Howard, acum două decenii.

Înaintea alegerilor din noiembrie 2001, la scurtă vreme după doborîrea World Trade Center, Howard, aflat în cursă electorală, a ținut un discurs puternic în fața națiunii, în care spunea că Australia e țara care acceptă cei mai mulți refugiați de pe mapamond, cu excepția Canadei.

”Am primit oameni din 140 de națiuni diferite” a spus Howard. Dar a atras ferm atenția: ”Avem nevoie de o viziune fără compromisuri cu privire la dreptul fundamental al acestei țări de a-și proteja granițele. Doar noi vom decide cine vine în această țară și circumstanțele în care vine”.
Și a luat decizia istorică de a nu permite accesul în Australia unui număr de 440 de refugiați afgani veniți pe mare dinspre oceanul Indian. Mai atrăgea Howard atenția că atacul împotriva SUA din 11 septembrie trebuie să fie resimțit aspru și de Australia: ”Acesta a fost un atac asupra Australiei la fel de mult ca și un atac asupra Statelor Unite, pentru că a lovit în valori dragi nouă”.

Un discurs și un gest care a schimbat peste noapte cifrele din sondaje și i-a adus victoria în alegeri lui Howard.

Și Morrison țintește victoria în luna mai și știe bine ce sentimente încearcă poporul australian. Unul de maximă frustrare, pentru că de la izbucnirea pandemiei, cetățenii țării au suferit nenumărate restricții chinuitoare, dar regulile nu au părut să se aplice și celor bogați și celebri.
Nenumărați cetățeni australieni de rînd au fost carantinați ori blocați peste mări și țări, despărțiți de familii, pentru că regulile, nu-i așa?, erau sfinte.
Dar nu pentru toți.
În pandemie, cei bogați și puternici intrau și ieșeau din Australia ca prin brînză.

Staruri de la Hollywood precum, George Clooney, Julia Roberts și Matt Damon au fost carantinate recent în vile de mega-lux în Australia, la fel Nicole Kidman și Dannii Minogue, în timp ce australienii de rînd, dintre cei suficient de norocoși pentru a reveni în țară, au fost trimiși în hoteluri jalnice. Exact ca Djokovic acum.

Miliardarul Kerry Stokes (între primii 13 bogătași australieni) și soția sa, care se întorceau de pe pîrtiile de schi din Colorado, au fost scutiți de carantină hotelieră din motive medicale, iar decizia autorităților a rămas pînă azi insuficient argumentată, reamintește același Abc.

Nicio țară nu s-a izolat/protejat în pandemie mai mult decât Australia, care a ajuns să fie supranumită „Regatul pustnic”, dar sondajele au relevat că cetățenii au susținut aceste măsuri și că se simt confortabil cu granițele închise sau cel puțin sever restricționate.

Nu e vorba doar de covid, ci și de o imigrație exagerată care a început de multă vreme să deranjeze poporul australian, iar actualele măsuri restrictive au diminuat sensibil asaltul străinilor.

Djokovic a avut doar ghinionul să fie în locul și momentul nepotrivit.

Prigoana exagerată la adresa lui din partea liderilor australieni nu e, aproape cert, nici gafă, nici prostie. E ocazia excepțională a politicienilor de a transmite poporului că țara nu e sat fără cîini. Adică cel mai dorit mesaj pentru oamenii de la Antipozi.

Faptul că guvernul a cerut amînarea cu două zile a procesului lui Djokovic (cerere refuzată), iar ministrul Imigrării așteaptă cel puțin pînă mîine să ia o decizie de eventuală expulzare a tenismenului relevă limpede că se așteaptă cu înfrigurare sondajele care să arate gîndirea electoratului.

Sunt, cum am spus deja, slabe șanse, totuși, ca Djokovic să fie admis la turneu, pentru că ar însemna o înfrîngere umilitoare pentru guvernul de la Canberra fix înaintea alegerilor.
Nu-i mai puțin adevărat că există riscul major ca restul lumii să capete o percepție neplăcută despre Australia în ansamblu, una care deja se manifestă tot mai pregnant.

E de așteptat ca guvernul Morrison să măsoare foarte atent înainte de a tăia. Nu e exclusă nici găsirea unei soluții de compromis cu sportivul sîrb.
Ori, ca să încheiem într-o notă optimistă, poate, cine știe, va intra în scenă în mod cu totul excepțional însuși monarhul Australiei, regina Elisabeta a ll-a, cu vreun mesaj pacifist către supușii din emisfera sudică. Și lucrurile se vor calma. Puțin S.F, nu-i așa? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

20 Comentarii

 1. Asta cu suveranitatea Australiei e o glumă foarte bună. De la cine voiau să cumpere submarine și de la cine au cumpărat până la urmă?

 2. AUSTRALIA A FOST LOVITA DE CUTREMURE, FOC, APE, PAIANJENI SI POPULATIA A CEDAT LIBERTATEA SI DEMNITATEA SA PENTRU UN VACCIN DE KKAT AL CLICII EUGENISTE A PRINTULUI CHARLES. ADICA FAMILIA REGALA BRITANICA SI-A INJECTAT SCLAVII SI LOR LE-A PLACUT..
  SI CAND A VENIT UN CRESTIN SARB INTRE EI, A DAT STRECHEA IN TOATA AUSTRALIA…CASA SATANISTILOR A DEVENIT AUSTRALIA…MUCLES POPOR DESPRE LUBERTATE SAU CURAJ…SCLAVETI! RUSINE TUTUROR SPORTIVILOR SI JURNALISTILOR CARE AU INCERCAT SA IL CALCE IN PICIOARE PE NOVAK…
  HUOOOOO, SATANISTILOR!!! ARDE-V-AR FOCUL!! V-A TULBURAT HRISTOS CA VA ASTEAPTA LA JUDECATA FAPTELOR VOASTRE!!

 3. Nu e nimic SF. Cazul Djokovic e utilizat pentru a produce si mai multa polarizare politica. E solutia pentru leadershipul politic slab controlat de capitalismul dereglementat. Tentatia autoritarista e des intalnita in perioadele de criza, dar decizia judecatorului Kelly arata ca statul de drept din Australia functioneaza. Australia nu e China, chiar daca suveranismul site-ului ABC aduce nitel cu nationalism-comunismul lui Ceausescu. Mai importanta decat decizia de maine vor fi interpretarile date acesteia de mainstream media. Despre care stim cu precizie ca nu lucreaza pentru ,,poporul australian” si, in general, pentru niciun ,,popor”. Lucreaza pentru elite. De asta m-a surprins citatul din BBC de la inceputul articolului.

 4. Populația Australiei nu a văzut cu ochi rai excepția data lui Djokovic. Nu au fost vaccinați cu forța (la ei vaccinurile obligatorii exista dinainte de pandemie, existând o cultura puternica in acest sens și niciun om nu se bucura de restricții. In plus, situația lui Djokovic se afla printre excepțiile prevăzute de legea lor. Din contra, majoritatea il vede ca o speranța pentru domolirea restricțiilor.
  Este o politizare murdara a situației personale in care se afla tenismanul și o încercare de influențare la fel de murdara a justitiei (guvernul a încercat amânarea judecării cazului pentru ca nu le-a convenit judecatorul și a publicat cu o zi înainte 13 pagini de motive pentru care nu trebuie acceptata cererea).
  La ce presiuni politice au fost cel mai probabil Regina a avut o influența asupra deciziei (Curtea Suprema de Justiție ce are jurisdicție și asupra Australiei se afla la Londra) pentru ca indirect s-ar fi arătat cu degetul la UK.
  Nu cred ca va mai avea curajul guvernul sa anuleze viza, iar principalii pierzători sunt prim-ministrul actual și imaginea Australiei. Când organizezi un turneu International trebuie sa cauți un compromis pe o anumită situație și cu privire la reglementarile tuturor țărilor civilizate astfel încât sportivii acestor tari sa poată participa. Nu poți avea turneu international cu legi naționale.

 5. Una peste alta, ADMIRABILA PRESTATIA FRATILOR SIRBI DIN AUSTRALIA, care prin joc si voie buna au sfidat fortele represive ale coloniei sioniste ajunsa un imens lagar in numele unei megainselaciuni aka „plandemia C19”

 6. Cand, la baza istoriei tale – ca tara – sta o colonie penitenciara, cand tu ca o colonie penitenciara (zisa si Australia) ai calcat in picioare si ostracizat populatia indigena (cunoscuti sub numele de aborigeni… pe cand, domnilor miscarea “Aborigen Lives Matter”?!), cand esti supus al coroanei britanice – mare democratie… ce sa mai zicem – sigur ca “poporul australian” are dreptate
  Au inceput ca o colonie penitenciara – pe romaneste, puscarie – au omorat tot ce-au prins pe acolo – tot, pe romaneste, populatia indigena – iar acum, se mandresc ca-s puscarie, anuland orice fel de dret fundamental… ‘geaba se caznesc unii sa explice ca-i “razbel” intre guvernul federal si cel al statului Victoria, cat timp – din pacate – tot mai gasesti niste zanateci care spun ca “sportul trebuie sa respecte pandemia”!
  Cum ramane cu ideea de “fair-play”!? Sau asta se aplica doar la fotbal? – aviz amatorilor, vedeti ca “puscaria” asta de tara si-a inventat propriul joc de fotbal… asa se intampla cand nu ai nici trecut, nivi prezent si – cu voia Bunului Dumnezeu – nici viitor!

 7. Australia Wikipedia
  ,,Pentru mai bine de 40.000 de ani[7] cu mult înaintea primelor așezări Britanice, Australia era populată de Aborigeni australieni, care au aparținut unora sau mai multor din cele 250 de grupuri de limbi. După descoperirea acestor teritorii de către exploratorii din Țările de Jos din 1606, Marea Britanie pretindea la teritoriile de est a Australiei în 1770 și a început să colonizeze aceste teritorii prin deportările penale spre colonia Noul Wales de Sud începând cu 26 ianuarie 1788. Populația creștea în mod constant în următoarele decenii. Continentul fusese explorat iar alte cinci colonii ale Coroanei au fost stabilite.”
  & Interesant este și că nu departe, peste Oceanul Indian, într-o zonă cucerită de englezi , Africa de Sud, apare rasismul și aparhaidul, britanicii „reglându-și” din problemele de justiție în zona Oceania și Africa de Sud, ?

  • Democratia “perfidului Albion”… astia la care cica ar trebui sa ne inchinam si noi, ca mare bine au facut pe unde au trecut… (Africa, India, Australia… America – ultima pe lista, cu voia dumneavoastra)

   • & Asta cu „perfidul Albion” probabil că e, „ca de la insule la insule” , Marea Britanie fiind o uniune de insule, ?

 8. & Ieșirea englezilor din Uniunea European pare să fi contribuit și la restricții prin Australia, procesul lui Djokovic amintind pe undeva și de pledoariile lui Ion Rațiu despre drepturi , libertăți și democrație, ?

 9. & Un alt aspect interesant este și că în perioada organizării de alegeri libere în Africa de Sud are loc destrămarea URSS a Pactului de la Varșovia și începe războiul din fosta Yugoslavie, ?

 10. & , după URSS , ?

 11. & Probabil că și reacțiile organizatorilor de la Wimbledon și US Open ar fi putut fi discutate , despre speță, francezii exprimând o atitudine, ?

  • Mai “simpatica” – deopotriva relevanta, pentru micimea care ne-a lovit pe toti – mi se pare reactia marelui iubitor de tenis, primar de Cluj, pe numele sau Boc!
   Dupa ce le-a “absorbit” cu abnegatie (de sugaci) vorbele oficialilor din colonia penitenciara – zisa si australia – acum aplauda si spune ca ce destept a fost judecatorul si cata dreptate i s-a facut lui Djokovici…
   Bre, bocutule… daca tot esti micut de statura, fa un efort si mentine-ti verticalitatea! – ca nu te costa nimic, pe bune.
   Ai apucat sa-i lustruiesti pe sefii insularei puscarii, tine-o domnu’ draga pana la capat! – sau, macar fi destept si taci… ca tot te dai mare “constitutionalist”
   Sau, ma rog, la matale e de inteles… ca sub minunata ta administratie, Constitutia Romaniei a fost la cheremul unui singur individ!
   Viza de intrare intr-o tara nu e ghici! Nu ma pui sa zbor pana in puscaria aia de tara ca, o data ajuns, sa-mi ranjeasca ucine stie ce urmas de infractor insular si, razandu-mi in fata, sa-mi spuna ca mi-a revocat muschiu’ lui viza!
   Inca o data – din pacata – sarbii si-au aratat verticalitatea, iar mamaligile noastre… slugarnicia, ce altceva

   • Asa se petrece cu cine ramane prea mult la butoanele puterii. Neaparat trebuie limitat numarul de mandate – maxim doua.

 12. Rog autorul BTI să includă în gândurile sale de mai sus și posibilitatea ca autoritățile australiene, dacă ar acționa ARBITRAR, peste decizia judecătorească, să piardă organizarea turneului de Grand Slam.
  A expulza sportivii pe motiv că jucătorii nu sunt vaccinați cu vaccinurile omologate în Australia, sau că medical nu pot fi vaccinați…. asta este deja lipsă de FAIR PLAY de nivelul cel mai jos cu putință. Pentru așa ceva, ATP-ul trebuie să interzică Grand Slamul din Australia și să îl mute în altă geografie.

 13. 1. Este stravezie optiunea autorului provaccin.
  2. Folositi in mai multe randuri sintagma poporul australian si sugerati ca el poporul este sfidat de optiunea lui Djokovic. Este departe de adevar. Niste guvernanti si au batut poporul australian cu bulanu si bocancu in gura, excedand legea si arogandusi autoritarist si insidios dictatura medicala. Cam ce ne ar fi facut Catu si Arafat daca ramaneau la butoane. Ai merita autorule sa ai parte de o experienta de asta. Noi nu vrem, asa ca ti recomandam sa calatoresti in Australia.
  Cum v am recomandat si alta data, pastrati va obiectivitatea!

 14. @ Comentatori destoinici, ?

 15. boc a fost batut cu cureaua de la ceas cind a fost mic [vadim tudor]

 16. & Au împuțit ăștia cu diareea lor politică toată societatea , de nu mai poți da la gioale vreunuia într-un meci de fotbal că e interpretat ca gest politic și atac împotriva democrației, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998