CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Posibil măr otrăvit. ”Sondajul lui Geoană” e al lui Kovesi?

4 comentarii / 5967 vizualizări / 1 februarie 2023

Un sondaj realizat de o companie străină, dată ca fiind americană și elogiată pentru acuratețe, pare scris de mînuța lui Mircea Geoană, viitor președinte al României, conform cifrelor prezentate. Doar că o privire mai atentă scoate la lumină ceea ce are toate șansele să fie adevăratul mare beneficiar, și anume Laura Kovesi. În consecință, Geoană are în palme un măr otrăvit, iar dacă el a aranjat sondajul, ar trebui să-și ceară banii înapoi, în umila noastră opinie.

Sondajul remis azi presei e făcut între 27-30 ianuarie de firma Atlas Intel, prezentată de presa noastră ca fiind americană și de mare prestigiu internațional. În fapt, e o firmă braziliană creată și condusă de un român stabilit acolo în 2006, Andrei Roman. Firma nu folosește interviuri live sau telefonice, precum institutele tradiționale, ci strict internetul, ceea ce am putea spune că afectează din start acuratețea datelor, pentru că persoanela mai vîrstnice ori mai slab educate se regăsesc mai puțin în mediul virtual, dar destul de mult în cabinele de vot.

Ca să nu o lungim, două personaje apar în aproape toate scenariile prezidențiale (trei scenarii, fiecare avînd cîte două variante, cu votanții hotărîți și cu cei nehotărîți) ca intrînd în turul doi, e vorba de Mircea Geoană și Laura Kovesi. Spunem ”aproape” pentru că Laura Kovesi apare în TOATE trei scenariile, în timp ce Geoană doar în două. Și ar cîștiga doar în unul din cele două, acela în care ar fi candidatul PSD, în timp ce Kovesi ar cîștiga în absența lui Geoană ori în cazul în care PSD ar avea un alt candidat, care s-ar canibaliza cu Geoană. În condițiile în care PSD ar avea propriul candidat, nu ar mai exista victoria lui Geoană, pe cînd Kovesi e măsurată în afara apartenenței la vreun partid, ea nefăcînd politică vreodată, ceea ce îi întăreșe masiv impresia de forță.

Chiar și așa, fanii numărului 2 în NATO ar putea fi extrem de fericiți de datele sondajului, unde Mircea Geoană ia potul la încredere și intenție de vot.

 

Doar că diavolul se ascunde în detalii.

Există o secțiune extrem de importantă a sondajului care induce trei teze aparte, extrem de nerealiste în opinia noastră, anume secțiunea care anunță cele mai mari probleme ale României, conform intervievaților.

Pe locul unu, la distanță zdrobitoare de restul plutonului, e corupția, cu 68,2%. Pe doi, educația, cu 28,6%, iar pe trei, despădurirea și poluarea mediului, cu 24,8%.

Sărăcia și șomajul vin abia pe 5(?!!), cu 20,4%, iar economia, inflația și mersul afacerilor pe 6, cu 16,8%, în timp ce sănătatea e pe 7, cu 16,5%. Creșterea de impozite e abia pe locul 14, cu doar 5,5% dintre români îngrijorați.

Dominația multinaționalelor și a capitalului străin e abia pe locul 9, cu 9,8%, influența serviciilor, alias statul-paralel, pe 10, cu 8,5%, iar afectarea valorilor tradiționale pe 11, cu 7,5%.

Ce observăm aici? Primele trei teme în clasament sunt cele susținute cel mai puternic de USR/REPER, grupul care o susține prin excelență pe Kovesi, iar la nivelul primelor 7 temeri ale românilor mai regăsim un alt domeniu de maximă preocupare pentru amintita grupare, anume sistemul de sănătate.

Ca să crezi că peste două treimi dintre români sunt deranjați de corupție, mai mult de un sfert de poluare, dar numai o cincime de sărăcie și șomaj cînd le explodează facturile în față, e ușor exaltat, am spune. Iar dacă vorbim despre Educație, vorbim musai despre plagiate, nu-i așa?, altă temă majoră a #Reziștilor. În Eurobarometrul din vara trecută, bunăoară, 45% dintre români spuneau că nu sunt deranjați de corupție, față de 46% deranjați, iar 37% declarau că ar da șpagă pentru rezolvarea problemelor.

De asemenea, se remarcă plasarea în josul clasamentului exact a acelor temeri care alimentează puternic curentul naționalist (valorile tradiționale, hegemonia multinaționalelor, exodul românilor ori imigrația ilegală), adică fix curentul în afara căruia se plasează total USR/REPER. Ori plasarea joasă a temerii legate de statul-paralel, sistemul care i-a creat pe Kovesi & Coldea.

Un alt element important este așa-zisa intenție de vot pentru partide, unde aflăm că 6 formațiuni ar trece pragul electoral, PSD, ca unic partid de stînga, cu un scor de doar 21,9%, în timp ce dreapta ar avea cinci formațiuni, PNL, AUR, USR, UDMR și PMP.

Una peste alta, marile idei induse de sondaj sunt că românii se pliază cel mai mult pe temele USR/REPER – Kovesi, că șefa EPPO e singura prezență constantă în finala prezidențială, necondiționată de jocul vreunui partid și că stînga ar fi aproape izolată în viitorul parlament.

Dacă sondajul era ”opera” lui Geoană, probabil teama de război regional sau mondial ar fi fost prima în clasament, urmată de îndepărtarea de valorile occidentale șamd, în orice caz locurile fruntașe ar fi fost ocupate de teme care să se plieze mai mult pe profilul șefului adjunct al NATO și nu aproape deplin pe cel al șefei EPPO. Iar dacă cercetarea, totuși, e comandată de fostul lider al PSD – care o fi vrut să se prezinte drept unicul ac de cojocul șefei EPPO -, atunci să-și ceară banii înapoi, pentru că ea nu reușește decît să o pună în valoare pe Kovesi. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Hmm!…in Brazilia iarna îi ca vara!…in îmbrățișarea pădurii tropicale și a lacurilor cristaline, iarba verde de acasă, să te rătăcești prin lume nu te lasă:))))))))))))))))))))))

  2. Astia nu l-au intrebat pe Bizadea de la sri care e planu stabilit: Ciuca pentru Romania 10 ani! Are plan Bizadea si cu altii, daca nu le iese au belit catargu stapanului. Executarea sclavilor, ca voi nu stiti altceva decat in genunchi la stapani

  3. @ Pe Ion Cristoiu, pe Tucă, pe Nistorescu, etc., nu i-au inclus în sondaje, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998