CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Post-coabitarea

0 comentarii / 1381 vizualizări / 5 iulie 2013

Turneul german si apoi cel asiatic ale premierului Victor Ponta, precum si dovada oferita de Institutul National de Statistica, referitoare la validitatea referendumului de demitere, au incendiat coabitarea. Traian Basescu e din nou pe pereti. Tuna si fulgera impotriva lui Victor Ponta. Acesta, la randul sau, ii aplica cateva lovituri dureroase. In esenta, ma pot mandri cu faptul ca am fost nu numai primul, ci si singurul analist care a prevazut sfarsitul coabitarii. Acum, sa tragem linie si sa vedem cu ce ne-am ales. Si mai ales ce urmeaza.

Coabitarea i-a adus lui Traian Basescu o consolidare pe functie si in raport cu institutiile, pe care intentioneaza sa le controleze in continuare. Dar in primul rand credibilitate. El si reprezentantii regimului sau au afirmat, in mod explicit si insistent, ca suspendarea si tentativa de demitere au reprezentat verigile cheie ale unui puci. Ca USL ar fi pus la cale o lovitura de stat. Au argumentat aceste acuzatii pe toate canalele disponibile, nesfiindu-se sa utilizeze, in acest scop, si intreaga infrastructura a statului pe care o aveau sub butoane. Cum ar fi, de exemplu, angrenajul Serviciului de Informatii Externe. Sau lefegii Institutului Cultural Roman aflati in solda regimului. Partenerii nostri euroatlantici, luati, e drept, pe nepregatite de iuresul evenimentelor generate de USL, ajuns intempestiv la putere, dar inca neconsolidat electoral prin alegeri parlamentare, au crezut in teza loviturii de stat. Unora chiar le-a convenit sa creada pentru a culpabiliza din start noua putere de la Bucuresti si a obtine, in raport cu aceasta, favorurile adiacente.

In aceste conditii, pactul de coabitare cu Traian Basescu nu a facut decat sa-i dea apa la moara acestuia din urma. Relatiile dintre Guvern si partenerii euroatlanici au inceput sa se normalizeze, dar nu pe fondul recunoasterii realitatii ca in Romania nu a avut loc niciun fel de puci, ci, dimpotriva, in sensul ca cei vinovati de tentativa de lovitura de stat au dat inapoi, se caiesc si inceara din rasputeri sa-i repare greseala. Era inevitabil, in acest context, ca vinovatul de serviciu sa fie partidul care nu il detine pe premier, respectiv PNL. PNL si Crin Antonescu au devenit un fel de oaie neagra in substanta mesajelor pro-coabitare, in timp ce PSD si Victor Ponta garantii normalitatii, ai coabitarii si respectului fata de statul de drept.

Nu se putea, in aceste conditii, sa nu se creeze tensiuni in interiorul USL. Tensiuni care au accentuat efectele negative generate de o situatie relativ noua in care cele doua mari partide nu se mai afla in campanie electorala, ci impreuna la guvernare si constituind o majoritate parlamentara, dar in conditiile in care fiecare are propriul electorat care trebuie sa primeasca mesaje personalizate, dar care are si unele obiective diferite.

Acum o luna, dupa ce am remarcat ca Traian Basescu si-a atins toate obiectivele vizate prin coabitare, ca de altfel si Victor Ponta, am anuntat ca aceasta ambiguitate politica nu mai poate continua.

Victor Ponta l-a calcat pe nervi pe Basescu prin deplasarea sa la Berlin, prin turneul sau asiatic, dar mai ales prin rezultatele INS. Disputa se transforma in razboi. Voi reveni. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998