CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Postul american MSNBC: ”Ucrainenii ar putea plati cu viata flirtul nesabuit al SUA cu Ucraina”

14 comentarii / 17329 vizualizări / 5 martie 2022

O analiză necruțătoare difuzată azi pe siteul marelui post american MSNBC – al doilea canal de știri după Fox News – intitulată ”Invazia Rusiei în Ucraina ar fi putut fi prevenită”, acuză Statele Unite pentru drama ucrainenilor, despre care se spune că ar putea plăti cu viața faptul că America a întreținut ani de zile iluzia Ucrainei că ar putea deveni într-o zi membră NATO, fără a avea, de fapt, cu adevărat, intenția apărării acesteia în fața Rusiei.

”Filosofia predominantă în Occident este că președintele rus Vladimir Putin nu a fost niciodată interesat de eforturile diplomatice ale președintelui Joe Biden de a evita o invazie a Ucrainei . Înclinat să restabilească puterea imperiului sovietic, spune această narațiune, autocratul rus a invadat cu îndrăzneală Ucraina pentru a-și îndeplini dorința revanșardă pentru o combinație de pământ, putere și glorie” se arată în amplul material.

”Într-o relatare tipică care operează sub această încadrare, Politico l-a descris pe Putin drept „omul puternic cu ochi de oțel” care s-a dovedit imun la „instrumentele tradiționale de diplomație și descurajare” și ”l-a jucat pe Biden tot timpul”. Această relatare sugerează că Statele Unite și-a epuizat arsenalul diplomatic și că invadarea înfiorătoare și ilegală a Ucrainei de către Rusia, care a implicat țintirea unor zone civile și bombardarea centralelor nucleare, nu ar fi putut fi niciodată împiedicată.

Dar, potrivit studiilor ample, trecute cu vederea, avertismentelor uitate de la oameni de stat occidentali și interviurilor cu mai mulți experți – inclusiv foști oficiali guvernamentali de nivel înalt care au supravegheat strategia Rusiei decenii – această filosofie este greșită.

Mulți dintre acești analiști susțin că SUA a greșit în eforturile sale de a preveni izbucnirea războiului, refuzând să-și retragă sprijinul pentru intrarea Ucrainei, într-o bună zi, în NATO sau să reconsidere substanțial termenii de aderare a acesteia. Și ei susțin că dorința Rusiei de a intra în război pentru statutul Ucrainei în NATO, pe care a perceput-o ca pe o amenințare existențială pentru securitatea națională și prezentată ca un argument fundamental pentru invazie, a fost atât de clară încât renunțarea la sprijinul pentru eventuala sa intrare în NATO ar fi putut evita invazia.

Admiterea acestei posibilități nu scuză acțiunile Moscovei, care sunt odioase. Nici nu înseamnă că insistența Rusiei cu hegemonia regională este corectă sau etică. Și, în cele din urmă, nu este nicio garanție că Putin nu ar fi invadat oricum.

Dar abundența dovezilor că NATO a fost o sursă permanentă de iritare pentru Moscova ridică întrebarea dacă postura strategică a Statelor Unite nu a fost doar imprudentă, ci și neglijentă.

”Ucrainenii ar putea plăti cu viața flirtul nesăbuit al Statelor Unite cu Ucraina ca viitor membru NATO, fără să se angajeze vreodată în apărarea acesteia”

Faptul că problema statutului NATO nu a fost pusă pe masă, deoarece Putin a semnalat că vorbește serios cu privire la o invazie – atât de clar încât guvernul SUA a explicat-o cu actualizări zilnice – a fost o eroare și, potențial, o catastrofală. Poate părea crud să sugerezi că Ucrainei i-ar putea fi interzisă, temporar sau permanent, intrarea într-o alianță militară în care dorește să fie. Dar ceea ce este mai crud este că ucrainenii ar putea plăti cu viața pentru flirtul nesăbuit al Statelor Unite cu Ucraina ca viitor membru NATO, fără să se angajeze vreodată în apărarea sa.

Analiştii spun că era de notorietate faptul că Ucraina nu a avut nicio șansă de a intra în NATO de mulţi ani, poate de decenii, din cauza nevoii sale de reforme majore pe calea democraţiei, de combaterea corupţiei şi a faptului că NATO nu are niciun interes să intre în conflict cu Rusia în regiunea Donbas a Ucrainei, unde Rusia s-a amestecat și a susținut conflictele armate ani de zile. Însă, susținînd ani de zile posibilitatea aderării Ucrainei la NATO, dar fără să o transpună în practică, NATO a creat o premisă care a încurajat Ucraina să acționeze dur și să împungă Rusia – fără nicio intenție de a apăra direct Ucraina cu armament dacă Moscova ar fi decis că Ucraina a mers prea departe.

Dar pentru ca Occidentul să o lase mai moale cu privire la intrarea Ucrainei în NATO ar fi trebuit să admită limitările puterii occidentale.

„A fost dorința guvernelor occidentale să nu piardă fața făcând compromisuri cu Rusia”, a declarat Anatol Lieven, cercetător pe Rusia și Europa la Institutul Quincy, „dar a fost și lașitatea morală a atâtor comentatori, oficiali și foști oficiali occidentali care nu au vrut să iasă în public și să admită că acesta nu mai era un proiect viabil.”

Occidentul nu a vrut să pună stavile extinderii și creșterii influenței NATO și să piardă prim-planul. Deci ceea ce a făcut a fost să parieze.

„Alegerea cu care ne-am confruntat în Ucraina – și folosesc timpul trecut acolo în mod intenționat – a fost dacă Rusia și-ar fi exercitat un drept de veto asupra implicării NATO în Ucraina pe masa negocierilor sau pe câmpul de luptă”, a spus George Beebe, fost director specializat pe Rusia la CIA și consilier special pentru Rusia al fostului vicepreședinte Dick Cheney. „Și am ales să ne asigurăm că dreptul de veto va fi exercitat pe câmpul de luptă, în speranța că fie Putin se va abține, fie că operațiunea lui militară va eșua”.

Ceea ce s-a întâmplat, s-a întâmplat și nu mai există întoarcere. Dar tot contează.

SUA trebuie să facă tot ce pot pentru a pune capăt acestui război – care deja afectează brutal Ucraina, zguduie economia globală și ar putea destul de ușor să se transforme într-o confruntare nucleară între SUA și Rusia, dacă lucrurile scapă de sub control – cît mai repede posibil, inclusiv prin discuții pe marginea aderării Ucrainei la NATO și despre un posibil statut de neutralitate. Și pe termen mai lung, americanii trebuie să realizeze că într-o lume din ce în ce mai multipolară, luarea în considerare a limitelor puterii lor este esențială pentru a obține o lume mai pașnică și mai dreaptă” se mai arată în analiza americanilor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

14 Comentarii

 1. Cit: „(…) americanii trebuie să realizeze că într-o lume din ce în ce mai multipolară, luarea în considerare a limitelor puterii lor este esențială pentru o lume mai pașnică și mai dreaptă”
  –––
  În prezent, „SUA”, nu-i decât genericul pentru „elitele din umbră”, crescute pe suportul „capitalismul occidental”, elite care, după „prăbușirea comunismului”, au devenit „suprastatale”, transformînd „polii puterii democratice” în „simpli executanți”, iar pe cetățenii chemați la vot, în „simpli figuranți”. Mai mult, forțele armate „occidentale” (SUA & NATO) au fost „confiscate” și puse în slujba intereselor „noilor elite”, și, sub acoperirea „global-media”, au instaurat cel mai „performant” instrument de manipulare și înrobire: „Marea Minciună Planetară”. (a cărei „eficiență” tocmai a fost testată, cu „pandemia”)
  După vreo 30 de ani de „tropăit de unul singur” pe tot globul, „SUA” au ajuns în fața „marilor adversari” și, implicit, a „marilor opțiuni”: fie calea dialogului politic (ceea ce presupune concesii – pare-se incompatibile cu ambițiile și planurile lor „planetare”), fie conservarea puterii prin forță; ceea ce presupune lupta pentru „acapararea” tuturor resurselor. Adică, inevitabil… război.
  P.S.
  Se pare că, „SUA”, merg pe (sau c.p. deocamdată, „tatonează”) varianta războiului, al cărui debut, Zelensky, ca un mare patriot, s-a oferit să-l atragă și să-l „găzdiuască” pe teritoriul țării lui.
  De fapt, Zelensky își joacă rolul (vizibil „Hollyoodian”), dar mă îndoiesc că știe „în ce film joacă”.
  Iar cu eroismul, stimulat cu „drogul naționalismului irațional” și al iluziei că toată lumea îi admiră cum se luptă ei cu „răul planetar”… De!…

  • Bunul planetar și-a trimis fiarele vechi cu puțoi de 18 ani să defileze prin Ucraina.

   Dan Diaconu a avut orgasme la precedentele acțiuni de tip blitzkrieg, dar acum ne-a lămurit, ieri, că Putin n-a avut nicio clipă strategia blitzkrieg pentru că Putin e deștept și toți ceilalți nu. Bine, și Dan Diaconu e deștept, dar numai în accepțiunea lui.

   Tu ne spui că Zelensky trebuia să-i predea locul lui Ianukovici, iar ucrainienii să suporte nord-coreenizarea peste noapte.

   Ce înseamnă naționalism irațional? Drept la autoderminare? Tu ești de acord cu orientarea politică a României? Pare că nu. Majoritatea însă este și atunci problema nu mai e de orientare, ci a ta personală. Democrația e frumoasă până când nu ne mai convine și atunci chemăm armata eliberatoare, dar ciobanii ruși vin la furat și violat, și cu toate că știm asta, o ardem intelectuali ca Dan Diaconu până se ia pojghița de pe prostovani.

  • Felicitari!

 2. Realitatea crudă. Putin este un dictator obsedat. Zelensky este un actor de doi bani cu pretenții de președinte al Ucrainei. Când Putin a trimis în luptă niște copii îmbarcați în tancuri a fost un criminal notoriu. Când papițoiul de Zelensky a înarmat populația cu arme letale, a fost un criminal inconștient (sau conștient și atunci se schimbă încadrarea juridică). Nici unul, nici altul nu au consultat poporul înainte de a se arunca într-un război absurd. Putin și Zelensky nu sunt decât doi criminali. Românii nu au ce căuta în acest joc absurd creat de niște psihopați jalnici ai istoriei contemporane.

  • Logic.Daca Ucraina nu avea, nu are nicio sansa sa intre in gruparea criminalilor mondiali,NATO, atunci de ce Zelenski a anuntat ca Ucraina va intra in NATO, motiv principal al conflictului Rusia/Ucraina acum transformat in razboi?Nu cumva Zelenski ratardat mintal a fost platit de America pentru a-l provoca pe Vladimir Putin ,iar Vladimir Putin a actionat ca un aparator al Rusiei, fara sa mai stea pe ganduri?Cand vom afla adevarul,iar cand il vom afla Zeleinski si complicii lui vor fi judecati, condamanti, execuati.Atatia oamnei omorati cu cruzime.

 3. HAI SA DEA DUMNEZEU SA NU VEDEM AMESTECUL SI DORINTA DE RAZBOI DE LA IDIOTII UTILI CA IOHANNIS, CIUCA, CATU, CIOLACU, CIOLOS, BARNA, GENERALII AIA HOTOMANI CARE AU PRADUIT FONDURILE ARMATEI, AU CUMPARAT CASCARAVETE SI SI-AU TRAS BANII SI COMISIOANELE, AU DEVALIZAT TARA, MAGISTRATII SI JUSTITIA CARE MERITA UN INCARCATOR DE MITRALIERA IN PLIN CSM, SI DIBLA PELTICULUI, CARE PARTICIPA CU SARG DE PESTE 20 DE ANI LA JAFUL ROMANIEI. POATE CA VA FI BUN RAZBOIUL…SA VA FACA VIETILE PRAF, VILELE PRAF, SA CRAPATI CA NISTE USCATURI CE SUNTETI…TOATA CLICA DE POLITICIENI SI JUSTITIARI AU DISTRUS TARA, AU PARTICIPAT TOTAL SI IMPLICAT SI COMISIONAT LA CONSTRUCTIA ACESTEI MIZERII LA CARE S-A AJUNS.
  MAGISTRATII CURULUI, CURVE IEFTINE SI PROCURORI FARA MAMA SI FARA DUMNEZEU, MERITATI SA FITI SCUIPATI SI IMPUSCATI CA JAVRELE PENTRU CA ATI BLOCAT ELIBERAREA OAMENILOR IN PANDEMIE…BLESTEMATILOR…ATI INCHIS SANSA OAMENILOR LA ELIBERAREA DE BOTNITE…PUI DE COROPISNITE SUNTETI, SLUGI AI SATANEI SI SATANISTILOR….MERITATI SA FITI OMORATI CU PIETRE, TICALOSILOR! TALHARILOR SI PROSTII PROSTILOR! SA AVETI PARTE DE COLIVA SI PARASTAS DIN BANII PE CARE I-ATI CASTIGAT DE PE URMA PLANDEMIEI…SLUGI NETREBNICE SI BLESTEMATE!

  • Amin!

  • Să vadă și brutaru că malailaba și-a reintrat în matcă. Nu-și mai violează mama înaintea armatei eliberatoare.

  • E legiune de împieliţati în el care toţi sar la gât.
   https://ioncoja.ro/vasilica-militaru-nu-este-ceea-ce-pare/

 4. ”Invazia Rusiei în Ucraina ar fi putut fi provocată”
  -a fost provocata sau e FAKE NEWS 100%,
  am vazut la Revolutie…..

 5. Această schimbare de ton, publicată pe March 4, 2022, 10:36 PM (ora NA), reprezintă o palmă dată regimului extremist al lui Zelenski pentru manevra lui odioasă de a porni WW3, un război NATO-Rusia.
  Provocarea planificată împotriva rușilor la centrala atomică, în care am avut o diversiune de tipul teroriștilor din decembrie care au tras din clădire asupra patrulei rusești întărită cu vehicule blindate, sperând la un răspuns de tip bombardament care nu a venit. Toată lumea a tremurat (iar Europa de Est a intrat în panică) timp de mai multe ori vineri dimineața, până când s-a aflat adevărul confirmat la ora 20 (ora României) de subsecretarul american al energiei care a spus că s-a tras doar cu arme ușoare, nu cum mințiseră ucrainienii că rușii au bombardat centrala și sunt scurgeri de radiații.
  Evenimentul de tip Sarajevo 2 a fost menit să provoace un răspuns al NATO în ședința planificată vineri. Dar NATO a zis „NU”. Iar încă 10 ore mai târziu apare acest articol în MSNBC, portavocea democraților americani.
  Denazificarea Ucrainei se va accelera. Un astfel de regim dement trebuie să dispară.

  • Decerebratule, denazificarea se va produce la tine acasă.

   Știi ce înseamnă nazist, prostovane? De ce folosești termenii propagandei sovietice, prostovane?

   • Cacamicule, esti prost informat dpdv pandemic. Esti si prost informat dpdv ucrainian. Poate esti bine informat in privinta reciclarii gunoaielor pe bani europeni.
    https://www.aljazeera.com/news/2022/3/1/who-are-the-azov-regiment
    Aceasta este doar o mică introducere. Fără să menționăm Aidar, C14 și altele. Dar dacă vrei, facem din secțiunea de comentarii o lucrare de doctorat în domeniul cretinătății ucrainiene. Să știe lumea cu cine are de-a face acolo. Și mă refer la minoritatea cu arme și putere politică, nu la cei mai mulți dintre ucrainieni. Al căror singur păcat este că tac.

 6. Analiza nu ia în calcul un aspect. In SUA, politica externa fata de Rusia are efecte electorale. Si va avea mult timp de acum încolo dupa presupusul Russiagate. Deci după ce izolationistul Trump a făcut pe Gigi durul fata de rusi, dar și fata de europeni, administrația Biden nu-si permitea sa anunțe ca a sfatuit Kievul s-o lasa mai moale cu NATO. Republicanii, complexul militar-industrial și adepții deep engagement i-ar fi făcut ferfenita, mai ales după problemele legate de gestionarea pandemiei, inflație, crt in sistemul de educație, problemele de la granita etc. Iar ,,parlamentarele” din 2022 din SUA se anunță cu mari pierderi pt democrati. In plus, ,,strateji” respectabili au prognozat o ,,incursiune minora” a Federatiei Ruse in Ucraina. Incursiunea a fost însă majora, ba e chiar război clasic. Lenin a spus ca, din cauza banilor, capitaliștii se vor lua la cearta. Analiza MSNBC pare ca reprezinta interesele marelui capital, care începe sa resimta efectele unor sancțiuni. In rest, rămâne cum am stabilit, desi unii se fac ca abia acum au aflat. In confruntarea dintre marile puteri, popoarele mici cad între scaune. Unele complet, altele partial. In Ucraina deja vorbim de o criza umanitara.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998