CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Povestea lui Nicusor Dan sau cum pierd rezervistii mereu in fata activilor

11 comentarii / 5773 vizualizări / 21 septembrie 2020

Candidatul Nicușor Dan se îndreaptă furtunos spre a treia înfrîngere consecutivă la primăria generală, cu o zestre de doar 2,5% procente în fața Gabrielei Firea în ultima săptămînă și supus, totodată, unor atacuri sistematice din mai toate direcțiile. O înfrîngere care va pune capăt definitiv, în mod normal, ambițiilor sale administrative. Dar, chiar așa, o fi avut vreodată Nicușor o ambiție reală? Sau vorbim aici de ambițiile unor grei din servicii care constată, de la o vreme, că le mergea mult mai bine politica pe cînd erau activi decît acum, cînd sunt doar rezerviști?

Povestea lui Nicșor Dan:

Perioada ”Cavalerul singuratic fără de prihană”.
Pe la finele primei decade a anilor 2000, Nicușor Dan e lansat pe piață drept luptător pentru salvarea Bucureștiului, a vestigiilor sale istorice, a naturii, a cetățenilor etc, în fruntea unui ONG, ”Asociația Salvați Bucureștiul”.
Vorbește de două direcții de acțiune: modificarea legislației și acțiuni în instanță. ”Acum asteptam ca o mare casa de avocatura sau niste tineri avocati inimosi sau o entitate care poate sa ne acorde asistenta juridica sa ne-o acorde si sa incepem ceva de genul a 10 procese. Doua le-am pornit deja” anunță el, prin ianuarie 2009.
Două bizarerii, deja: mulți se întreabă dacă noul cavaler a avut vreodată serviciu și unde anume, a doua, cum să începi lupte în instanțe și abia apoi să faci apel la sponsori de procese?
O chestiune mai actuală azi ca oricînd: cine a susținut financiar de-a lungul anilor, sutele de procese ale lui Dan cu administrațiile ori cu firme private de top, procese extrem de costisitoare?

Știm că în campania din 2012, cînd a candidat ca independent, anti-politicieni(”primul dușman e clasa politică”), în general anti-sistem, l-a susținut, între alții, firma de advertising Papaya, condusă de Robert Tiderle și niște donații de vreo 50.000 de euro de la binevoitori, zice el. A luat doar vreo 70.000 de voturi la primărie, 9%, și a ratat și consiliul general.

Dar premisele erau bune.

În 2015, cavalerul singuratic e reprogramat să devină liderul local.
Nu mai merge cu luptele solitare, trebuie trecut la pasul următor: lider de partid. Anunțul era făcut de Nicușor de mai multă vreme, în iulie 2014, după ce în 2012 decreta că nu e interesat de politică și mai ales de parlament.
Greu al naibii, însă, cu clauza de 25.000 de semnături și filiale în 18 județe minim.
Și atunci, se produce un miracol: în februarie 2015, la scurt timp după ce Iohannis ajunge președinte, cu marele sprijin al lui Florian Coldea, bossul SRI, CCR dă cîștig de cauză unui partid de sertar și decide că o formațiune politică se poate face cu doar 3 membri.
Drum deschis lui Nicușor să facă din ONG-ul lui partid local, Uniunea Salvați Bucureștiul, după ce dăduse asigurări publice că numele acestuia nu va conține numele capitalei (”el va avea un nume în care nu vor apărea cuvintele „partid“ și „București“”).

Declarativ, pretinde că nu e interesat decît de București: ”Am venit cu o echipă care s-a format din mers, cu un proiect pentru București pe care l-am propus în 2012, îl vom îmbunătăți semnificativ până în 2016. Pentru moment, nu avem un proiect pentru alte localități”. Și mai transmite, oarecum surprinzător ”Eu însumi nu sunt un ecologist”. (interviu Revista 22)
În vara lui 2015 depune actele pentru înființarea USB. Lansarea oficială are loc, simbolic, în fața sediului DNA.
La începutul lui 2016, relația cu PNL devine complicată: negocieri în numele dreptei pentru un candidat comun la București, anti-PSD, dublate de certuri vehemente cu același partid.
USB și PNL nu se înțeleg, finalmente, și încep să se trosnească. ”Oamenii de care vă vorbeam, care în momentul de faţă spun că ne votează pe noi, nu vor să audă nici de o înţelegere nici cu PNL, nici cu PSD. Din respect faţă de alegătorii noştri nu am vrut să facem o înţelegere preelectorală cu PNL” declamă Nicușor.
Cătălin Predoiu, liderul PNL București, îi dă replica: ”Nicuşoare, încearcă să ataci PSD-ul, nu-ţi va cădea limba, cel mult ceva sprijin! Schimbă-ţi firea!”.
Încet-încet, dinspre PNL apar insinuări ori acuzații explicite că Nicușor Dan are un blat cu candidata PSD, Gabriela Firea.

În plus, Vasile Blaga, un expert al campaniilor electorale, face o observație extrem de interesantă: Nicușor Dan cel sărac și cinstit are o campanie a partidului său cu costuri cît ale celorlalte partide la un loc.
De unde bani?
Predoiu mai face o dezvăluire interesantă:

”Proiectul USB nu este pentru Capitală, este un proiect construit pentru parlamentare. Ni s-a spus clar acest lucru. La un moment dat am spus că e posibil ca, mergând în paralel, să ne oprim reciproc. Și mi-a dat un răspuns deconcertant. A spus Nicușor Dan că nu ține neapărat să fie Primar General.”

Aparent, pare un lucru stupid.
Dar evenimente ulterioare confirmă.
Pentru că venise vremea ca liderul local să devină greu național.
Încă din seara alegerilor, Nicușor Dan anunța transformarea salvării Bucureștiului în salvarea României. Nu cîștigase primăria Capitalei, nici consiliul general ori cele locale, dar scosese un scor excepțional, totuși, și care îngropase efectiv PNL.
Numai că, ce să vezi? Partidul USR fusese înființat discret încă din martie 2016, cu cîteva luni înainte de alegerile locale și de anunțul lui Dan.

Ce voia noul partid?

Nicușor Dan: ”Vrem ca guvernul să depindă de mandatele din Parlament ale USR, să impunem lucrurile pentru care am luptat și să fim o sperietoare că, dacă nu îndeplinește programul, poate pierde mandatul. Nu vrem funcții sau să formăm o majoritate în care se negociază funcții, vrem să influențăm guvernarea”.

Interesant.
Partidul conceput din start să fie doar o balama între marile partide.
Nu vrea totul. Vrea doar un loc la masă.

Și mai interesant: noul partid nu mai e preocupat de îmbunătățirea legislației în privința construcțiilor, de salvarea parcurilor, de prezervarea mediului ori a clădirilor de patrimoniu, de sistematizarea marilor orașe, de Roșia Montana, de sănătatea locuitorilor lor șamd.

Noul partid are o idee fixă: anticorupția.
USR nu e replica la scară națională a USB, ci cu totul altceva. De altfel, lansarea USB în fața DNA nu fusese întîmplătoare.
Un partid netransparent, fără doctrină, fără statut, multă vreme, cu congrese ținute cu ușile închise, cu tensiuni interne perpetue, abia ținute în frîu. Un partid ai cărui mari sponsori vin din zona IT și a comerțului on-line, domenii atent controlate la noi de serviciile secrete.

În paralel, se înmulțesc acuzațiile că USB/USR e creația serviciilor secrete, mai precis a SRI.

Victor Ponta spune că USR e partidul serviciilor. ”Sistemul nu mai are încredere nici în PSD, nici în PNL, şi atunci şi-au făcut partidul lor. De ce nu vă uitaţi la programul lansat de USR? Aţi văzut ceva despre drepturi şi libertăţi fundamentale acolo? Nu. Aţi văzut ceva despre reducere bugetului să zic la SRI sau la SIE?” afirmă el, retoric.

”Oare acum, oamenii din Uniti Salvam isi dau seama cat de penetrati au fost de servicii? Isi amintesc cum au alergat dupa semnaturi in 2012? Rememoreaza cumva cum domnul Nick a jucat atunci? Intelegem oare azi ca miza majora a serviciilor este ca domnul Nick sa iasa? Ceva, nu conteaza ce… Dar sa iasa?” scria pe Facebook colonelul în rezervă Daniel Dragomir, fost șef în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere a Terorismului. ”Si acum, in linistea ultimei saptamani, intelegem cum „unii” au jucat demult, de prin 2011, cu domnul Nick si au eliminat tot (Busoi, Orban… Predoiu nu se pune, el se auto-elimina la ordin). Batalia la Bucuresti, dupa o strategie total cretina a serviciilor de a juca la alegerile locale, este fundamentala” mai puncta Dragomir.

Afirmația lui Dragomir era terifiantă, rezulta că serviciile, mînă în mînă cu DNA, încercaseră să-i facă potecă pe dreapta lui Dan eliminîndu-i contracandidații liberali periculoși. În frunte cu actualul premier Orban.
Ghinion, a cîștigat stînga.
Elena Udrea afirma, la rîndul ei ca Dan ”este conducatorul partidului Sistemului, vehiculul politic special creat pentru a baga in Parlament toti acoperitii serviciilor secrete”.

Dar cel mai des era invocat numele lui Florian Coldea, temutul șef operativ al SRI, care și-ar fi creat propriul partid cît încă avea puterea absolută în mînă.
O spun, pe rînd, Cozmin Gușă, Cristian Rizea, Dan Andronic, Alina Mungiu și mulți alții, politicieni ori jurnaliști. Greul pesedist Miron Mitrea, specialist al marilor campanii, o spune și mai direct: USR a fost creat cu un soft importat de Coldea din SUA.

În decembrie 2016, USR a administrat a doua lovitură năprasnică partidului lui Klaus Iohannis, PNL înregistrînd un scor dezastruos în alegerile parlamentare, deși avea președintele țării drept locomotivă și un guvern condus de Dacian Cioloș ca organizator al alegerilor.

La cîteva zile după dezastrul PNL, Klaus Iohannis anunța, sobru și sumbru, trecerea lui Florian Coldea în rezervă, fără a-i acorda a patra stea de general la despărțire și fără a rosti măcar cîteva cuvinte bune despre el.
Coldea plătea pentru upercutul pe care partidul său îl administrase PNL în alegerile din 2016.
Plătea pentru joaca electorală cu softuri șmechere.

Ca rezervist, Coldea a încercat și încearcă să-și susțină partidul pe baza influenței și relațiilor de odinioară. Pentru el, Bucureștiul nu e o miză în sine, iar Nicușor Dan nu e un salvator, ci doar o unealtă folosită pentru scopuri mai înalte. Cînd nu e nevoie de serviciile lui e aruncat lejer peste bordul propriului partid. Cînd e nevoie, e readus imediat la matcă, fie că e înaintea alegerilor europarlamentare, fie a celor locale.

La fel încearcă și fostul șef al SIE, Silviu Predoiu, aflat în spatele Pro România. În SUA, foștii capi ai serviciilor intră în mediul privat; în România, ei își fac partide, de la Măgureanu, Talpeș, MRU, Meleșcanu pînă la cei sus pomeniți.
Rezerviștii contra activilor.
Doar că cei din urmă sunt, de acum, preveniți, după momentul 2016.
Realitatea TV devine, astfel, gură de tun împotriva lui Ponta, șeful partidului nășit de Predoiu, și a lui Florian Coldea, martelat sistematic de Negulescu Portocală.
Înaintea campaniei, Coldea e chemat preventiv la Parchet și pleacă după nici o oră. Cînd lucrurile merg atît de repede cu procurorii, e limpede că te-au chemat doar ca să ți se arate pisica.

Partidele lui Coldea și Predoiu deranjează PNL, Cotrocenii și popularii europeni și trebuie lichidate complet sau în cea mai mare măsură.
Filiera germană trebuie să radă filiera franco-americană.
Nu e exclus ca vizita lui Coldea la parchet să fie explicația campaniei leșinate a lui Nicușor Dan, umbra celei de odinioară.
Ludovic Orban ia fondatorul USR drept candidat la primăria generală, dar are grijă să anunțe că nu va exista o alianță la guvernare PNL-USR/PLUS.
Garantat asta, pentru că planul PNL e absorbția USR/PLUS – în frunte cu europarlamentarii săi – și nu alianța cu ei.

De ce l-a mai luat, atunci, pe Dan drept candidat?

Dar țăranul de ce a dus gloaba la tîrg știind că nu o cumpără nici naiba? Ca să o facă de rîs.
În cazul lui Dan, ca să îi controleze atent campania, pentru a nu se produce vreo defecțiune la vot. Eșecul lui Dan va trage rău în jos USR/PLUS la parlamentare și va ajuta la lichidarea lui ca partid. Și la lăsarea lui Coldea cu buzele umflate. La fel în cazul Pro România-Predoiu. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. N-a prezentat nimeni, nicio dovada plauzibila, ca USR ar fi creatia lui Coldea. Daca pana si aici, intr-o casa mare, ii ridicati mingea la fileu lui Gusa, inseamna ca Romania ar trebui sa-si schimbe numele in Republica Paralela Romana. Gusa e complet paralel cu logica, ratiunea si informatiile sensibile.

  • Miau, miau, dar credeam că am impresia. :))))))
   Dovada plauzibilă? Vrei și mărturia sinceră a securistului Coldea? :)))))))))

  • Stai si-asteapta linistit pana-ti va trimete GENERALUL Coldea informatiile solicitate !!!

 2. O postare de mare exceptie sub un titlu exceptional ! Aseara mi-am pierdut aproape o ora din viata pentru a urmari „labe1 ” o confruntare electorala unde unul dintre candidati era…ROBERT TURCESCU . Intrebare : cei precum Turcescu , ies din hibernare atunci cand considera ei ca-i bine s-o faca sau…la ordin ? P.S. Nici macar Nicusor Dan nu-i iesit din spumele marii asa cum inca mai cred unii . Activitatea s a la Salvati Bucurestiul s-a vazut din plin atunci cand ” apara ” de la demolare Piata Matache si cladirile vechi de pe Grivita si-n special cele de pe Buzesti …

 3. @Franklin, @Marian,

  cu dovada asta imi veti spune ca USR e copilul lui Coldea?
  https://evz.ro/barna-usr-coldea-nicusor.html
  e subtire
  la PRO Romania lucrurile sunt clare
  generalul (r) SIE Silviu Predoiu joaca pe fata si este consilierul pe probleme de securitate al lui Ponta

  • Este evident de pe Lună că Securitatea a aspirat toți prostuții idealiști, marxiști, bolșevici și staliniști, iar în birouri i-a organizat tovarăș Coldea. Moț peste rahat, s-a adăugat la voma securistă și restul de progenituri securiste prin intermediul PLUS, oferindu-le proaspeților nimeni putere de negociere cu prostovanii USRI.

 4. Pai, 2,5% in fata lui Gabriela Firea inseamna ca Nicusor Dan va castiga fara probleme. Ti-ai dat cu stangul in dreptul si ai cazut precum presedintele Milica Constantinescu la demonstratia de virtuozitate fotbalistica. Sau cu tesla in coaie precum Basescu care intre justitie si ftat-su se facea cu gura ca alege justitia.

  Bazinul electoral al stiristei de la Bacau e foarte limitat. Niciun alegator din afara cercului de interese al familiei Pandele nu poate fi atras sa o voteze pe Firea. Toata miza alegerilor sta in participarea la vot a taberei anti-Firea. Pentru ca meciul nu se joaca intre Firea si Nicusor, cum gresit cred consilierii sarmulesei ci intre asistatii prmariei si bucurestenii revoltati de impostura primaresei. Degeaba il atacati pe Nicusor pentru ca orice alegator onest si implicat va merge la vot pentru ca sa se termine odata cu creatura atat de jalnica si de toxica numita Gabi Firea. Nicusor are putini suporteri fanatici, poate in jur10-15% dintre bucuresteni. In schimb, de 2-3 ori mai multi bucuresteni vor merge la vot cu placutele pregatite si scoase la inaintare pentru ca sa-i dea sarmulesei ceea ce merita dupa 4 ani de impostura.

  Case closed. Mandele la brutarie!

  • Te mai întreabă lumea diverse pe stradă sau la telefon și te dai cu părerea, așa, de bun simț, că nu te doare gura. Mai ajustează procentele doamna cu soțul colonel și iaca nadă pentru proști ca tine.
   Mai rămâne doar să faci drumul la secția de votare, să ștampilezi un țăran prost oribil, care-și freacă mucii de pe mâini și care se înhăitează cu tot felul de infractori de joasă speță doar pentru a extorca alți escroci.
   Zis și făcut! MUIE!!!

   • Ai uitat cat lapte batut ai inghitit Parpanghele dupa alegerile din 26 Mai 2019. Luni de zile ti-am spus ca pesedeaua se va apropia de 20%, tu nu si nu, tot pe desteptul o faceai, ca si acum, de altfel. Hai ca laptele e aproape prins si de data asta.

    • Europarlamentarele nu interesează nimeni, securiste. Au venit la vot toate CNP-urile STS-ului.
     Este și genul de alegeri unde scapi țara de ruși.

     De câteva luni spun că PNL va câștiga localele cu primarii pesedelei leșinate pe fondul huduielilor și muii pe care și-o ia Orban prin țară.

     Rezultatul locale va fi pur și simplu jignitor pentru țugurlanii care n-au făcut decât să-l voteze pe ăla care a mai fost. :))))))))))))

     VINE MUIA NAȚIONALĂ!!! :)))))))))))

 5. Băi „Franklin”, bă limbricule, ești total defazat, securist prost ce ești! De pe ce planetă a maimuțelor ai venit pe Terra? Băi „fantezi”, aserțiunile tale nu au nici macar valoarea unui PÂRȚ DE CAL !
  Nu exemplific: întreg eșafodajul gândirii tale este ERONAT: du-te bade la Bălăceanca si caută-te! Ai MAAAAARI PROBLEME CU CAPUL!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998