CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Povestea unui citat fals sau cum a rupt Ciolacu lanțul de iubire dintre Țuțea și dreptacii nației

10 comentarii / 5160 vizualizări / 28 ianuarie 2023

“Petre Ţuţea spunea Eu nu am cerut să fiu român, am avut doar noroc”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, în debutul discursului său de la Focşani, prilejuit de sărbătoarea Unirii Principatelor, zilele trecute.

Imediat, se produce o reacție violentă în lanț. Presa tefelistă descoperă imediat că Petre Țuțea a fost ”un militant naționalist, membru al Mișcării Legionare şi antisemit declarat” bla-bla-bla.

Deputatul PNL Alexandru Muraru se sufocă de indignare:

„Domnul Marcel Ciolacu trebuie să-și ceară scuze și să retragă numaidecât acest citat. Așa fac liderii care greșesc în lumea civilizată

Prin astfel de declarații și asocieri, apelând la figuri legionare, eforturile noastre și ale României de a combate revizionismul istoric, promovarea simbolurilor și a personajelor care au încurajat, sprijinit sau participat la Holocaust, sunt prejudiciate.

Nu cunosc dacă domnul Ciolacu e autorul discursului sau nu, e mai puțin important, oamenii politici își asumă discursurile pe care le rostesc. Este totuși un exemplu tipic de lipsă de decență și de cultură a oamenilor politici care necontenit, în ultimii 33 de ani, au amestecat astfel simbolurile și figurile naționale cu cele ale perioadei legionare sau totalitare.

Domnul Ciolacu trebuie să mai știe că există în trecutul recent al PSD, în anii 90, o complicitate nerușinată și care a durat vreme de peste un deceniu cu partide pro-legionare sau extremisme, combinație care a făcut nefrecventabilă România în cancelariile occidentale și în organismele internaționale. Iar bolile nevindecate complet revin deseori”

Marcel Ciolacu refuză să se scuze.

Cristian Tudor Popescu dă cu barda: ”Ciolacu nu-și va cere scuze și nu va retrage nimic. Ceea ce îl face necitabil pe acest Țuțea, în afară de năsărâmbele, bombasmele sau prostiile pure, ca aceasta de mai sus, de care e plină filozofia de bodegă a insului, sunt legionarismul activ și antisemitismul său declarat. Or, nu e nicio greșeală, liderul PSD l-a ales pe Țuțea tocmai pentru naționalismul violent și ostilitatea față de evrei și neromâni”.

Multe alte asemenea voci se ridică, iritate de îndrăzneala lui Ciolacu de a cita din Țuțea.

Două mici observații.

1) Petre Țuțea s-ar putea să nu fie cel mai invocat intelectual în declarațiile politicienilor români, dar între primii trei e sigur, de la revoluție încoace. Cel puțin în discursurile și interpelările parlamentare, cum lesne se poate verifica. Și, ”surpriză”: nu peremiștii ori pesediștii l-au invocat cel mai des, ci liberalii. Crin Antonescu, Victor Paul Dobre, Mario Oprea, Cristian Adomniței, Adriana Săftoiu, Norica Nicolai, Lucia Varga, Puiu Hașotti, fost ministru al Culturii și mulți alții l-au pomenit în discursurile publice. Poate și pentru că Țuțea era un mare adversar al stîngii, lucru reflectat în nenumărate ziceri ale sale.

”O lege bizară, promovată în legislatura trecută, a făcut ca în România să se vorbească cu frică despre „sfinţii martiri ai închisorilor comuniste”, despre filosofii Petre Ţuţea, Mircea Vulcănescu, poetul Radu Gyr, despre părintele Iustin Pârvu, Valeriu Gafencu, Arsenie Papacioc şi mulţi alţii. Românii s-au dezis fortuit, mult prea repede şi stânjenitor de uşor, de câteva figuri ilustre, luminoase, care au compus rezistenţa intelectualităţii împotriva ofensivei criminale a tăvălugului bolşevic, comunist” declara în Parlament un alt om al dreptei, deputatul PMP Marius Pașcan, în 2018.

În anul în care Muraru își începea cariera de deputat liberal, PNL îl desemna candidat la primăria generală pe Marian Munteanu, un apropiat și un mare promotor al lui Petre Țuțea. Nu ne amintim să fi existat vreun protest din partea lui la acea vreme.

Cînd a devenit Țuțea – cel care spunea că social-democrația e laptele bătut al comunismului, ori că nici cruce nu-ți poți face cu stînga, necum să conduci o țară – atît de puternic nefrecventabil de către politicienii și intelectualii dreptei? Cînd l-au trecut vehement la index pe cel de la care au luat lumină amar de ani?

2) E aproape cert că citatul lui Ciolacu nu-i aparține lui Petre Țuțea. Nu se regăsește pe nicăieri între colecțiile citatelor sale, care abundă pe net. Mult mai probabil, citatul, atribuit în timp și lui Emil Cioran, Mircea Eliade ori chiar Amza Pellea, îi aparține lui Ionel Teodoreanu, după cum punctează și scriitorul Emanuel Iavorenciuc într-un material publicat în Bel Esprit și dedicat citatelor greșit atribuite.

Un citat real, oarecum asemănător, din Țuțea sună cam așa:
„Sunt român şi, ca român, mă socot buricul pământului. Că dacă n-aş fi român, n-aş fi nimic. Nu mă pot imagina francez, englez, german. Adică nu pot extrapola substanţa spiritului meu la alt neam. Sunt român prin vocaţie. Tot ce gândesc devine românesc. Dacă există o ştiinţă a naţiunii, eu sunt de meserie român.”

Dar citatul lui Ciolacu e lipsă la apel din zicerile gînditorului. Așa că cei care îi pretind scuze și-i toarnă zoaie în cap ar trebui mai întîi să demonstreze fără echivoc că Țuțea e autorul frazei ori, dacă nu, să-și ceară ei scuze. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. Băi, frate, de ce simțiți nevoia sa tot preluați ce spune ratatul asta de Murătură? Asta are o temă și sta ca Grivei la colțul casei să prindă pisica vecinilor când vine in vizita.
  Chiar nu poate nimeni sa l pună la punct pe marțafoiul asta deghizat? Spuneți i bre, de la obraz că e o nulitate pe linie și să vorbească în punga. De aia de avion că să nu iasă balele din ea Apoi să se ducă la Cotroceni că să i dea nota. Noi nu suntem interesati.
  Băi frate, mor de necaz că nu m am făcut jurnalist. Jar manca poneiul asta roz.

  • Corect!
   Retadul de Ciolacu a ajuns subiect de dezbateri!?
   Un neica-nimeni, fara scoala – ce-i drept, astazi, presedinte de asa-zis partid, pus de cotroceni si sri (ca psd o fi fost partid, dar de la ponta incoace s-a sfarsit cu el) este astazi urmarit in declaratii.. Ciolacu, un repetent, cu scoala cumparata – precum tovarasul lui Tudose si alti mari corifei ai pesedului de astazi – face pe ‘telectualul si se apuca sa citeze…
   By the way, doamna SERCAN, ca tot va place sa dati trogloditii in vileag – ma rog, atunci cand primiti comanda – de ce nu va ocupati si de “maestrul TUDOSE”?!…
   Da, de Tudose, marele doctor in stiinte, ala de se lauda cu sinekuri sekuriste, ala de si-a “uitat” tatal intr-un spital din Bucuresti – de vreo 6 luni – pe la un alt pesedist, pus director de un alt fost pesedist (apropo, dl Nicusor Dan… matale ce pazesti?!). De teza de doctorat a lui TUDOSE, dna. Sercan… cand va ocupati?! – ca asta a fost cel mai jmecher prim-ministru din istorie, refuzand sa se intalneasca cu un omolog pe care tot el l-a invitat (e vorba despre cel al Japoniei!).
   Asa ca da, serios, cine spanac e nimeni pe strada asta de Ciolacu de n-a facut nicio scoala in viata lui – fie ca vorbim de el, de nevasta-sa (ma rog de fosta, ca s-a apucat de prospaturi, “Dragnea style”), de copil si de oricine altii?!
   A ne uita in gura unui agamat retard, sluga la stapan, santajat de stapani, un ciung in suflet si-n gandire, precum ii este numele, de Ciolak… chiar ne descalifica!

 2. Domnu’ BTI… “Așa că cei care îi pretind scuze și-i toarnă zoaie în cap ar trebui mai întîi să demonstreze fără echivoc că Țuțea e autorul frazei ori, dacă nu, să-și ceară ei scuze.”
  Pe bune?!?… cum sa-i ceri scuze repetentului de Ciolacu…
  Marele MARCEL, nascut in 1967, ar fi trebuit sa fi absolvit liceul in 1985 – nu stim daca a facut-o, ca a refuzat sa-si treaca in CV deopotriva numele liceului, precum si anul absolvirii.
  Din pacate, insa, pentru Ciolacu, se stie ca a absolvit liceul in 1985 – “BP Hasdeu”, din Buzau, multumita demersurilor tatalui sau – coleg de clasa (unii spun ca si chiar de banca) cu Lucian Romascanu…hopaaa!… HAI CA SE EXPLICA MAI MULTE… inclusiv prezenta sotiei lui Romascanu, Gabriela, Director de Cabinet la Marcelino, sef al Camerei… o fi cumva un conflict de interese la mijloc?!… naaa, ca ANI vegheaza doar cand are ordin, pe unitate!
  Alde Romascanu – oare de ce este el astazi ministru al Culturii si senator, la al doilea mandat, via Buzau?! – isi termina, totusi, facultatea in 1991… coleg de clasa si de banca cu Ciolacu fiind.
  Marele Sef PSD, se apuca – cica – de o facultate privata neacrediata, la 6 ANI DE LA TERMINAREA LICEULUI!… adicatalea, cand colegul lui de banca – ROMASCANU – isi termina facultatea (nici asta neintrand din prima, dar, pe vremea lui Ceausescu nu intrai cu una, cu doua la facultate); CIOLACU reusea si el sa se inscrie – REPET, INSCRIE SI NICIDECUM SA IA EXAMEN DE ADMITERE – LA O FACULTATE PRIVATA NEACREDITATA!!
  Este suficient sa te uiti in CV-ul lui, ala postat pe site-ul Camerei Deputatilor, pentru a vedea cam ce educatie are Ciolacu si cam ce citate – si din cine – ar putea el da!
  In viata lui, CIOLACU, nu a absolvit nicio scoala superioara la stat – nu am nimic cu privatul, asta de astazi, dar ala din anii ‘90-2000… era exclusiv pe bani si pentru prosti! – si, cu toate acestea astazi lumea se uita la el, ca la un Dumnezeu…
  Oameni buni – nu-i includ aici pe sekuristii care l-au inventat, l-au urcat pe functie, l-au impachetat prin neamurile sale (nevasta si copil – a se verifica, doamna SERCAN si epopeea copilului) – nu avem cum sa credem, vreodata, ca Ciolacu a citit mai mult decat mersul trenurilor, de la Buzau spre Bucuresti, via Omar – prin tatal sau, Dumnezeu sa-l odihneasca!
  D’aia a fost o sluga, toata viata! – vezi Haysam, vezi paduri, vezi Cotroceni and so on, and so forth!
  These being said… domnule BTI, niciodata – dar niciodata – nu ii mai ridicati statuie (fie si indirect) Ciolacului, un nimeni pe strada, vremelnic presedinte de partid!
  Inainte de lrice, mai uitati-va prin propriile lor declaratii… si le veti descoperi minciunile! – a se vedea si alte cazuri gen Ciuca, gen Iohanis.. gen cam toti de astazi – cica – ne conduc!

  • Da´tu cini esti fa?!

   • caca cu ochi

 3. Acest Muraru Alexandru este cumva vreun etalon? Cine este el ca sa fie invocat si scos permanent in evidenta? A gasit si el 2 pseudo teme – legionarii si anitisemitismul, si hop-țop devine girofarul retelelor sociale si pândacul cotrocenist.
  Si daca a zis Ciolacu chestia aia, ce mare lucru? E mai rău decat sa promovezi educatie sexuala la copiii din ciclul primar? E mai rău decat sa promovezi lgbitism-ul? E mai rău decat prigoana ortodoxiei din Ucraina de catre un presedinte, Zelenski ca sa fie clar, care se comportă mai rău decat legionarii? E mai rău decat sa ii tratezi pe ucrainienii fugari cu mai mare consideratie decat pe cetatenii români? Unde e Muraru Alexandru cand se intâmplă toate astea? E ocupat sa mănânce gândaci?

 4. ciolacu a avut „noroc”
  la japonezi ar fi fost buraku,
  tzigan burakumin.

  ciolacu-buraku.

 5. După ce cităm otrava rapidă numita C.T.Popescu este de preferinta sa tinem 3 zile de post negru si sa nergem la un preot cu har care sa ne citeasca Molitvele Sfantului Vasile cel Mare ! Cred ca insusi Satana, in cele mai i spirate momente, nu poate inventa caracterizari si fraze atat de otravite despre oameni, precum o face acest discipol al Satanei , care si-a depasit, in rautate, dascalul…

 6. Dreptofascistii romani nu mai au repere nationale de unde sa fure citate, l-au uzat rau de tot pe Tutea (Dumnezeu sa il odihneasca in pace), din alte personalitati nu vor sa citeze ca nu e legal sau politically correct.
  Vor trebui sa importe tot din extern, de unde le place lor sa le lustruiasca strainilor talpile cu limba si sa se puna in genunchi cu pantalonii jos, doar sa ii lase la putere, sa mai fure ceva si sa nu ajunga la bulau in Colonie.

 7. & Petrache Lupu ce a zis, ? Alte vremuri, ? Guvernau comuniști, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998