CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Povestile mamelor de presedinti

0 comentarii / 5833 vizualizări / 4 octombrie 2010

Mama lui Traian Băsescu părăsește această lume lăsînd în urmă, ca și alte mame de președinți autohtoni, multe speculații de presă și chiar atacuri politice, și asta pentru că România are un soi de tradiție în a amesteca rubedeniile în luptele pentru putere. Justificată oarecum, ce-i drept, prin faptul că nici liderii de la noi nu fac eforturi prea mari să își țină neamurile deoparte.

Cum și-a îngropat mama Nicolae Ceaușescu
Elena (Jenica) Băsescu s-a stins din viață la 81 de ani, la opt ani după soțul ei, Dumitru, mort de inimă în 2002. Este a doua mamă de președinte care moare cînd fiul e în exercițiul funcției, după Lixandrina Ceaușescu, în 1970.
Acum patru decenii, moartea, tot la 81 de ani, a mamei lui Nicolae Ceaușescu a produs un veritabil miracol, pentru acele vremi: dictatorul fără Dumnezeu, atît de pornit împotriva bisericilor și a credinței, în general, a acceptat ceea ce părea de necrezut. El și-a înmormîntat mama cu slujbă de înmormîntare, ținută de un sobor de preoți, și a făcut pomeni pentru întregul Scornicești. Încă și mai de necrezut, Ceaușescu a dat ordin să se construiască o biserică în amintirea mamei, lucru care a fost executat întocmai. Dictatorul comunist a făcut asta pentru că Lixandra Ceaușescu fusese dintotdeauna o femeie profund religioasă. La fel a procedat și cînd murise tatăl său, Andruță, cu un an înainte. Cum a primit Nicolae Ceaușescu vestea morții tatălui relatează, într-o carte de amintiri, Mihaela Ceaușescu, nepoată a dictatorului: “Era pur şi simplu copleşit de durere şi de deznădejde. Umbla cumva rătăcit şi îndurerat prin cele două odăiţe din casa părintească. Acceptase înmormântarea cu popi de dragul bunicii, Lixandra, dar maximum doi”.

Lixandra Ceaușescu era analfabetă, însă apreciată de vecinii săi ca fiind o femeie „ muncitoare şi apropiată faţă de cei din jur”. Ea bătea des bisericile și mergea chiar la presupuși sfinți, precum legendara Fecioară de la Parepa, unde săruta toate icoanele și se plîngea că fiul ei e un necredincios. În replică, faimoasa prezicătoare a înștiințat-o că, din acest motiv, într-o zi i se va întîmpla ”ceva foarte rău”. Se mai știe despre mama lui Ceaușescu, Militaru, după tată, faptul că se trăgea din familia unui căpitan din oastea lui Tudor Vladimirescu.

Ciudata poveste a mamelor lui Ion Iliescu
Probabil că niciun alt președinte nu a avut atîtea probleme cu mama/mamele precum Ion Iliescu. Biografia cam netransparentă a fostului președinte a făcut obiectul a sute de articole în presă, pornind mai ales de la faptul că Iliescu avea o mamă naturală, Maricica, bulgăroaică de origine, cu sînge rrom, după unele surse, care îl abandonase în copilărie. “Adevărul este că împrejurările vieții au făcut ca, la vîrsta de un an să fiu abandonat de propria-mi mamă, care nu s-a interesat niciodată de soarta mea. Nu i-am reproșat, niciodată nimic…” recunoștea, în 1993, Ion Iliescu, într-o scrisoare către Cornel Nistorescu. O a doua mamă, Marița, era cea care îl crescuse și pe care o recunoștea drept adevărata lui mamă. Despre Marița se spune că luptase în războiul civil din Spania, lucrase pentru Ana Pauker și avea un dosar de cadre excelent din punctul de vedere al PCR.

Mama lui Constantinescu și intoxicările lui Vadim Tudor
Nici Emil Constantinescu nu a fost scutit de probleme cu mama, el fiind atacat în mai multe rînduri de lideri ultranaționaliști precum Corneliu Vadim Tudor și Ion Coja, care au susținut că dețin informații potrivit cărora ambii părinți ai fostului președinte ar fi fost evrei, numele adevarate ale lor fiind Pataievici (tatăl) și Cazbici (mama, înainte de căsătorie). Despre mama lui Emil Constantinescu s-a mai spus că se trage dintr-o familie de evrei anarhiști, izgoniți din Elveția și pripășiți în Rusia înainte de 1918, în Basarabia mai exact. Evident, toate aceste informații existau doar în capul lui Vadim și al lui Coja, care nu au prezentat vreo probă în sprijinul spuselor lor. Emil Constantinescu explică, pentru Inpolitics, că e vorba de informații false aruncate pe piață în mod controlat, pentru a servi tezei dragi naționaliștilor că România e condusă de evrei șamd. ”Mama mea trăiește, și se numea Colceag, după numele de fată, nu există niciun evreu în neamul meu, fără ca asta să fie ceva rău, desigur, ci pur și simplu așa stau lucrurile, am ardeleni, francezi și chiar valoni între înaintașii mei, fratele bunicului meu a pus bazele liceului ”Gheorghe Șincai” din București, bunica mea dinspre mamă era franțuzoaică din Bretania, dar a trebuit aruncată pe piață de către antisemitul Vadim Tudor informația că aș fi evreu pentru a mă compromite în ochii anumitor categorii de români, electoratul său, în primul rînd. Cît despre nașul meu de botez, Constantin Tomescu, acesta a fost ministrul Cultelor în guvernul Goga-Cuza și este cel care a semnat actul de scoatere a partidului comunist în afara legii, motiv pentru care a și făcut 18 ani de pușcărie, ulterior” mai spune fostul președinte.

Cine a fost cu adevărat tatăl lui Traian Băsescu?
În fine, nici mama lui Traian Băsescu nu a scăpat netaxată de adversarii fiului, în special de același Vadim Tudor, care a lăsat impresia, în ultimii 20 de ani, că are un fix legat de mamele politicienilor. Acesta a susținut adesea că Traian nu ar fi fiul natural al lui Dumitru Băsescu, ofițerul mort acum opt ani și că ar avea, ați ghicit, tot origine evreiască, la fel ca Emil Constantinescu: „Surse din Serviciile Secrete ne-au informat ca tatal adoptiv al lui Traian Basescu se numea Dumitru si era de meserie tamplar. El s-a nascut intr-o localitate de langa Bacau. A urmat scoala Militara, facand parte din promotia 30 decembrie 1949. Dupa absolvirea scolii Militare, acesta a fost repartizat la Divizia Mecanizata “Marasesti” din localitatea Basarabi (jud. Constanta), devenind sef al BDS (Biroul de Documente Secrete). La scurt timp, ofiterul a cunoscut o femeie din localitate, pe nume Elena, de profesie croitoreasa, divortata si cu doi copii mici – Traian si Mircea. Tatal natural al celor doi copii, evreu, plecase din Romania, abandonandu-si sotia si copiii. Mentionam ca si mama celor doi, care traieste, este tot de origine evreiasca. Dumitru Basescu s-a casatorit cu acea femeie si i-a adoptat pe cei doi minori” relata Vadim în gazetele proprii.

Adrian Severin avea, și el, o teorie proprie, potrivit căreia părinții lui Traian ar fi fost de origine tătară. În realitate, e mult mai probabil ce au relatat presei rude ale președintelui, de-a lungul anilor, anume că Elena s-a căsătorit cu Dumitru în 1949, într-un moment în care acesta fusese detașat cu regimentul de tancuri la Basarabi, lîngă Constanța și cînd multe fete ale locului au dat iama în tinerii ofițeri, ori invers, ceea ce a avut drept rezultat un număr record de nunți, la scurtă vreme. După ce Dumitru Băsescu a ieșit la pensie, s-a stabilit în Constanța, unde a rămas pînă la moarte. Soția sa a primit o pensie militară de urmaș de 750 de ron și a trăit în ultimii ani supravegheată de călugărițele de la mănăstirea Sf.Maria din Techirghiol. Anul trecut a fost internată la Institutul Oncologic “Alexandru Trestioreanu” pentru o operație de cancer la sîn. Întrebat de ziarişti despre starea de sănătate a mamei sale, Băsescu a răspuns, cam iritat: „Am eu grijă de mama mea”. În campania electorală, invitat la o emisiune de umor, Băsescu a plîns recitînd o poezie despre moartea unei mame, pe care susține că a scris-o pe cînd era marinar, la decesul mamei unui coleg. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998