CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Prăbuşirea noului Reich german?

16 comentarii / 8372 vizualizări / 25 iulie 2022

Lucrurile nu sunt niciodată ce par a fi. Mai ales când e vorba de cele cu adevărat importante. Să nu uităm că, într-o mare măsură, lumea e condusă de serviciile secrete, care nu întâmplător ţin atât de mult să rămână secrete. Pe lângă marele capital, deţinut în Germania de faimoasele patronate.

După un studiu major recent, „Il neomercantilismo tedesco alla prova della guerra” (publicat în Moneta e Credito, vol. 75, nr. 298, iunie 2022), al lui Joseph Halevi, respectat economist australian, născut la Haifa şi azi profesor în Italia, promovat de jurnalistul italian (şi el autor de cărţi) Marco d’Eramo şi publicat de infatigabilul Bruno Bertez pe site-ul său („Dans la troisième guerre mondiale, les perdants semblent être les Allemands”, brunobertez.com, 24.07.2022), începând din 2005 s-a pus pe picioare un nou imperiu (Reich) german. Autorii sunt, cel mai probabil, patronatele şi puternicele servicii secrete germane şi mai puţin partidele politice. Totuşi, Angela Merkel a fost adusă la putere în 22 noiembrie 2005. Premisele existau încă din anii ’90, după unificarea celor două Germanii (3 octombrie 1990) şi după retragerea Rusiei (URSS) din Europa de Est, din Polonia, Cehia, Ungaria etc.

Războiul în curs din Ucraina dintre SUA şi NATO (UE), pe de-o parte, lumea A, şi Rusia, pe de altă parte, susţinută de lumea B, China, India, Iran, ţările BRICS, mai vechi sau în curs de aderare, beneficiază de un imens zgomot mediatic, de propagandă şi contrapropagandă. Celălalt război, războiul mondial economic dintre SUA, pe de-o parte, şi Germania (noul imperiu german) şi China, pe de altă parte, mult mai important, cu consecinţe care se vor întinde pe decenii, nu se bucură aproape deloc de luminile rampei, media mainstream pare, voit sau nu, să nu aibă habar de el.

Începând din 2005, Germania, având la dispoziţie infrastructura UE, a inventat o „suveică”, un „aparat”, un „imperiu” – adică importuri de materii prime ieftine din Rusia, cu export de înaltă tehnologie la schimb şi export de mare valoare industrială către China. Deci, un lanţ Rusia-Germania-China, din care SUA a fost exclusă. Este cumva şi această creaţie un declanşator al războiului din Ucraina, pregătit de mai mulţi ani de SUA pentru a rupe „lanţurile de iubire” Germania-Rusia şi Germania-China?

Anticipăm deja o concluzie : marele perdant al acestui neobişnuit al treilea război mondial (economic) poate fi Germania, de fapt, noul imperiu economic german dezvoltat din 2005 încoace. Nimic nou. La fel s-a întâmplat şi în primul război mondial (1914-1918) şi în cel de-al doilea război mondial (1939-1945). În anterioarele războaie, mare câştigător a fost SUA, în amândouă, şi Rusia (URSS) în cel de-al doilea. Franţa şi Marea Britanie şi-au conservat avantaje, ca foste imperii. La SUA, Rusia, Franţa şi Marea Britanie s-a adăugat China lui Mao ca membru permanent al Consiliului de Securitate ONU.

S-a vorbit în exces şi metaforic de o nouă Europă germană, de Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană, fără analize concrete, la obiect. Şi totuşi, până la urmă, se pare că patronatele germane, împreună cu serviciile secrete germane, au construit un nou edificiu economic, o zonă foarte întinsă, integrată, condusă şi controlată de la Berlin, de Germania reunită. Fosta RDG a avut rolul ei în noile relaţii cu Rusia şi cu China, ţări foste socialiste.

Aparatul industrial german, explică Marco d’Eramo, s-a îndepărtat de partenerii săi tradiţionali, de Franţa şi de Italia în primul rând, şi s-a concentrat pe noul său bloc economic. Iar China a devenit primul partener comercial al Germaniei, cu un schimb de 246 de miliarde de euro. Din 2005 până în 2021, exporturile Germaniei au crescut cu 67 % în general, iar schimburile sale cu China au crescut de 4,5 ori.

Marco d’Eramo comentează : „Teza lui Halevi este aceea că, după căderea Zidului Berlinului şi prăbuşirea URSS, Germania a căutat să construiască o serie de economii reciproc interdependente care constituie de-acum, în esenţă, un sistem economic unic. Această grupare are un flanc occidental (Austria, Elveţia, Belgia şi Olanda) şi un flanc oriental (Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Polonia şi Slovenia), cu roluri şi sectoare diferite repartizate fiecărei ţări. Olanda funcţionează ca o platformă mondială şi ca o placă turnantă pentru transport ; Republica Cehă şi Slovacia, ca sedii ale industriei automobilului ; Austria şi Elveţia ca producători de tehnologie de vârf ş.a.m.d. Dacă Germania este centrul hegemonic al acestui bloc, trebuie să ne revizuim viziunea despre rolul ei geopolitic şi importanţa ei mondială.

În ansamblu, blocul numără 196 de milioane de locuitori, faţă de cele 83 de milioane ale Germaniei, şi are un PIB de 7,7 trilioane de dolari (7,7 mii de miliarde), faţă de cele 3,8 trilioane (3,8 mii de miliarde) ale Germaniei. Asta face din Germania a treia putere economică mondială – mai mică decât Statele Unite şi decât China, dar mai mare decât Japonia. Această reţea de relaţii devine foarte vizibilă dacă examinăm comerţul. Exporturile germane către Austria şi Elveţia – care au împreună o populaţie de 17 milioane de locuitori – se ridică la 132 de miliarde de euro, faţă de 122 de miliarde de euro cât cântăreşte exportul său către Statele Unite şi 102 miliarde de euro către Franţa. În ceea ce priveşte totalul schimburilor cu Germania, Franţa (cu ai săi 67 de milioane de locuitori) se află în urma Olandei (cu numai 17 milioane de locuitori) : respectiv, 164 de miliarde de euro şi 206 miliarde de euro. Italia, la rândul ei, primeşte mai puţin decât Polonia, în ciuda faptului că are o populaţie mai mare (60 faţă de 38 de milioane) şi un venit pe cap de locuitor de aproape două ori mai mare. E vorba de o răsturnare spectaculoasă, dat fiind că în 2005, anul de după aderarea Poloniei la UE, comerţul acesteia cu Germania nu era decât la jumătatea celui realizat cu Italia” (vezi articolul de pe site-ul brunobertez.com indicat mai sus).

Tot după studiul lui Joseph Halevi, în aceeaşi ordine de idei, exporturile directe ale Olandei în China s-au multiplicat de 5 ori din 2005 încoace, iar cele ale Elveţiei de 12 ori, Elveţia devenind al doilea exportator european în China, după Germania, se înţelege. În Europa de Est, exporturile Poloniei spre China au crescut de 5,5 ori, cele ale Ungariei de 6 ori, ale Republicii Cehe de 10 ori, iar ale Slovaciei de 21 de ori. Cehia, la o populaţie de 10,5 milioane, produce 1,5 milioane de automobile „germane”, iar Slovacia, cu o populaţie de 5,5 milioane, produce cca 1 milion de automobile „germane”. Ungaria vecină produce milioane de bunuri de larg consum, frigidere, televizoare, aparate de aer condiţionat, aspiratoare etc.

Joseph Halevi descrie noile conexiuni economice create după 2005 : „Consecinţa naturală a acestui proces este formarea unei zone economice eurasiatice, o adevărată necesitate pentru China deopotrivă din cauza nevoii sale de materii prime ruseşti şi din cauza înmulţirii nodurilor de infrastructură feroviară care traversează Rusia, Kazahstanul şi Ucraina. În cursul ultimului deceniu, primele convoaie de trenuri de marfă au pornit din China spre Dortmund şi spre Olanda, o ştire care a apărut până şi în Financial Times. Germanii aveau intenţia, cel puţin în mediile industriale, de a crea sinergii între China, Rusia, Kazahstan, Ucraina, şi deci Europa şi Germania. Cu alte cuvinte, era vorba de a integra state regrupând zone logistice, productive, exportatoare de energie (Rusia, Ucraina, Kazahstan) şi importatoare de bunuri industriale din China şi din Germania” (ibidem).

Deci, noul imperiu german e compus, în sens strict, „primul cerc”, sub formă de spaţiu economic liber consimţit, din : Germania, Elveţia, Austria, Olanda, Belgia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, Polonia. Surprinzător, Transilvania şi Croaţia nu fac parte din primul cerc. Se poate presupune că Transilvania i-a fost lăsată spre integrare Ungariei, iar Croaţia Austriei? Croaţia (cu splendidul Dubrovnik) a înlocuit plajele Bulgariei şi ale României, ţări ortodoxe nesigure, pentru turiştii germani?

Am văzut că Ungaria face parte din noul imperiu (economic deocamdată) german. Putem presupune că Viktor Orbán, de la marginea imperiului, spune ceea ce Marea Germanie nu poate spune cu voce tare? Viktor Orbán e deci doar un mesager al Germaniei?
Să revenim. Războiul din Ucraina şi cele şapte rânduri de sancţiuni impuse Rusiei rup noua Germanie, noul imperiu german, de materiile prime din Rusia. Şi nu e vorba doar de gaz şi de petrol. Pe lângă îngrăşăminte chimice, produse agricole, Rusia exportă nichel, neon, titan, scandiu, paladiu etc. Toate aceste metale şi gaze rare şi scumpe sunt indispensabile pentru industriile de vârf din Germania.

Unul dintre principalii beneficiari ai exporturilor de materii prime ruse a fost Germania, care, după declanşarea războiului din Ucraina şi aplicarea sancţiunilor economice, a rămas cu ochii în soare. La rândul lor, exporturile germane către China sunt puse în mare dificultate. Aşa se face că balanţa comercială lunară a Germaniei a fost pe roşu pentru prima oară din 1991 încoace. Prima ţintă a SUA a fost, nu întâmplător, Nord Stream 2, blocat brutal (declaraţiile lui Olaf Scholz) după ce Rusia a recunoscut cele două republici din Donbas la 22 februarie 2022.

Se va dovedi până la urmă că principala victimă a războiului din Ucraina e, de fapt, noua construcţie economică germană de după 2005, noul imperiu german „secret”? De asemenea, cu cât mai mulţi morţi ucraineni şi ruşi, cu atât mai mare va fi ruptura dintre Rusia şi noua Ucraină, mai mică cu 20-40 % decât cea actuală. Este acesta rolul pe care trebuie să-l joace actorul Zelenski (cât mai mulţi morţi ucraineni)?
În ultimii 10-15 ani, fără să ştie, România s-a găsit izolată între noul imperiu german şi noul (şi vechiul) imperiu rus. Războiul din Ucraina schimbă radical datele problemei. Franţa, Italia, Spania, marginalizate de noul imperiu german, ar trebui să se trezească din pumnii încasaţi de mai bine de 15 ani. La fel şi alte ţări, printre care şi România. (Petru Romoşan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

16 Comentarii

 1. Foarte bun articolul.

  • De acord.
   Iar privind imperiul german si elitele politice germane…. oooofff. … ce oameni prosti. Aveau toate mingiile puse la fileu, in fata portii goale. Trebuiau doar sa „puna latul” si imperiul se mentinea. Aveau acordurile de la Minsk si cerinta imperioasa a Consiliului de Securitate ca Ucraina sa le indeplineasca. Toate erau documente formale, publice, oficiale si in vigoare. Dar pe care ucro-nazistii au refuzat sa le aplice pentru ca asa le spunea americanul. Germanii au cazut in capcana intinsa de americani si i-au subestimat pe rusi desi Putin i-a spus lui Merkel de „liniile rosii” pe care sa nu le calce. Ce prosti si germanii acestia. Mai ales Scholtz…. cel mai nesuferit si tampit cancelar din acest mileniu inceput.

 2. ..si acum sa revenim la solutia kwj impusa de serviciile de informati RO. Trebuia sa prindem si noi trenul asta German. Kanci, nici un automobil german produs in RO, nici o industrie mai acatari, dimpotriva prin intermediul austriecilor ne taie padurile in draci. Si acum ce sa facem ? Sa l sprijinim sa fie nu stiu ce sef la Nato? Ba eu zic ca Kanci! Si ca plata pt.”serviciile aduse” sa i luam si gatul!

  • Sa se scoata dosarele penale de la naftalina. Sa se vada hotia imobiliara de la Sibiu in favoarea germanilor si a asociatiei lor succesoare a celei naziste.

 3. Intrând în NATO, Romania a încercat sa iasă din clestele Germania-Rusia, al cărei vector regional e Ungaria. Partea de securitate militara e deci rezolvata. Nu-i rezolvata aia de securitate economica, in conditiile in care Germania, Austria, Olanda și Franta sunt cei mai importanți investitori. ,,Economia romaneasca de export” e de fapt economia de export din Romania, dominata de capitalul din tarile de mai sus. Partea nasoala e ca fără securitate economica nu prea poți sa ai securitate militara completa. Altfel, Trump si Biden si-au asumat competiția strategica pe termen lung cu China. Al cărei cel mai important partener comercial e UE de vreo doi ani. Probabil ca n-o sa mai fie dupa razboiul din Ucraina.

  • De ce nu a permis Romania intrarea libera a capitalului american, asiatic, arab, sud-american asa cum fac vecinii nostri din est si din vest? In Anglia, in Serbia, in Ungaria, in Polonia. Eu am inteles ca traim in capitalism, in piata libera, in globalism, in dezvoltare, nu?

   In Colonia rrommanistan avem DOAR banci europene, industrie europeana, resursele si utilitati au fost date pe nimic TOT la europeni, licitatii publice castigate tot de companii europene, banii europeni merg musai tot spre companii europene, maxim avem si noi ca toata Europa cateva companii IT internationale din SUA, adica un Microsoft, un Uber, un Google, dar cam atat si toate din IT. In rest avem DOAR capital european, punct.

   Numai in Romania avem capitalism si piata libera, dar doar cu capital european, exclus alt capital, in special cel romanesc. Pai asta este lagar economic european, mai abject si mai rau decat fostul lagar CAER. Adica in comunism Romania importa si exporta din peste 100 de tari din toate continentele si de orice regim si astazi suntem restransi la 27 de tari, culmea toate UE+EEA?

   Romania este singura tara din Europa colonizata, dominata DOAR de capital european unde capitalul romanesc este asasinat si scos din grila, iar capitalul non-UE este respins si „verificat” de serviciile secrete romanesti(?). Fereasca Dumnezeu sa investeasca cineva in colonia rromania si sa nu ramanem captivi Europei. Pai ce, Romania este SUA, Anglia, Polonia, Norvegia, Serbia, Ungaria, Grecia, Israel ca sa faca afaceri cu lumea larga?

   In Anglia se fac investitii cu bani din dictaturile sangeroase din Africa, iar noi colonia rromania ne incruntam la bani din Japonia, Thailanda, Brazilia, noi trebuie sa fim slugi ! Sa se bucure stapanii nostri de afaceri globale, noi nu avem voie ! Slugile in colonie nu au voie sa faca afaceri capitaliste, doar stapanii nostri pot ! Suntem cetateni europeni si avem dreptul de a culege sparanghel, a spala la cur batranii si a ne prostitua pe bani putini ! Iar cand nu mai putem, suntem buni sa murim in cel mai infect si distrus sistem cvasiprivatizat public de sanatate din Europa, singura tara unde se mai moare de boli preventibile si netratate !

   • Trăim în stabilitocratie și in dezvoltare pentru saraci, adica intr-o creștere economica folosita populist de ,,liderii” politici. Dar care ,,crestere” produce inegalitate sociala pe banda rulanta, ii îmbogățește pe unii (putini) si-i sărăcește pe cei mai multi. Niste tovarasi de la BNR o numesc ,,crestere pauperizanta”. O sa-i dea afara Superman când s-o aciui prin zona. Eliminat e mai ales capitalul mic și mediu din România. Cu câteva excepții, marele capital local coabiteaza bine merci cu marele capital occidental, își face mendrele prin offshore-uri si plătește putin spre deloc la statuletzul pe care-l are în buzunar. Evident, marele capital local provine mai ales din afaceri cu statul sau facute cu ajutorul statului. Si n-are loc în sectoarele cu valoare adăugată mare, controlate de capitalul care trebuie, și care câștigă enorm în raport cu cât castiga muncitorul.

 4. Colonia Romania nu conteaza indiferent cum si din ce parte ai privi lucrurile.

 5. Domnu’ Romo-shan de unde pana unde citati Transilvania ca pe o tara? Mie imi miroase a TRADARE din partea unui cetatean roman care candva a avut atributii in apararea, peste hotare, intereselor Romaniei nu ale iubitei dvs. Transilvanii! Nu Transilvania va facut „domn”, bun de mers in Franta, ci Romania celor trei provincii istorice.
  Si prin ce este nesigura Romania, ca tara ORTODOXA, pentru Germania in ceea ce priveste turismul? Inainte de ’90 peste 1 milion de germani federali veneau, in fiecare vara, pe plajele romanesti si chiar si atunci Romania era tot ORTODOXA, nu-i asa? Ba mai era si „comunista” si nu le era greata nemtilor de comunisti mai ales cand aveau servicii ieftine si bune pe plajele romanesti. E buna Romania, pentru nemti, ca s-o suga fara sa plateasca nimic in schimb? Prin turism Germania ar mai da ceva inapoi si romanilor pe care-i mulge in toate felurile…
  Sau dvs., fiind ardelean, sinteti prin mostenire greco-catolic, adica iubitor de Roma (Romo-shan sa insemne Roma-shan, adica de la Roma?) si ii urati pe ortodocsi uitind ca toti romanii au fost inainte de uniatia (trecerea la ascultarea papei si a Romei) transilvana ortodocsi?
  Va trimit salutari romanesti din Ardealul romanilor nu al ardelenilor sau al nemtilor la care unii viseaza. Si nu ne mai vorbiti, cu atata caldura, despre Ungaria cea grozava (ce investitii grozave au maghiarii dvs. in mult iubita dvs. Transilvanie, ne puteti spune?) care va rezolva situatia ardelenilor „opresati” de regateni si care cauta scapare la maghiari si nemti. Articolul dvs. are miros dughinistic, din pacate, si aduce si insulte tuturor celor care au murit in primul si al-doilea razboi mondial pentru Ardeal, Ardeal care astazi, in NERECUNOSTINTA lui proverbiala, nu inceteaza sa-i insulte pe cei din Vechiul Regat. adica pe cei care si-au dat viata si averea pentru ca ardelenii sa fie egalii maghiarilor, nemtilor si secuilor. Pana la 1918 romanii ardeleni erau tolerati in Transilvania asa cum era minoritatea rroma, slovaca, croata, ruteana etc.
  Constantin C.

  • Foarte bine spus ! Mai bine de atat nici nu se poate !

 6. Victor Orban sau Joseph Goebbels ? – După ce Zsuzsa Hegedüs a anunțat marți, printr-o scrisoare adresată premierului Viktor Orbán, că demisionează din funcția de consilier al acestuia din cauza declarațiilor rasiste făcute de el la Tușnad, declarații care i-au adus aminte de șeful propagandei naziste, Joseph Goebbels, șeful Guvernului maghiar a răspuns și el tot printr-o scrisoare, publicată de Balázs Orbán, directorul politic al lui Orbán. Zsuzsa Hegedüs | Sursă foto: captură TV În scrisoare, Viktor Orbán respinge acuzațiile celei mai vechi consiliere ale sale.
  Citeşte întreaga ştire: Viktor Orbán îi răspunde fostei consiliere care a acuzat rasismul discursului său de la Tușnad: „Nu mă poți acuza de asta după 20 de ani de lucrat împreună”. Șirul de scrisori continuă

  • Adevarul:
   „Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orbán. El a adăugat că „țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.
   Nu era vorba de neamestecul intre europeni.

 7. Declarațiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad, sunt rasiste, spune la RFI avocatul Peter Eckstein-Kovacs, fost membru UDMR și o voce critică la adresa actualei conduceri a formațiunii maghiare din Parlamentul României.

  „Ceea ce reprezintă o noutate absolută pentru mine cel puțin este chestia rasială, ceea ce îmi produce frisoane și cred că nu numai mie, cu rase pure și cu rase impure în Europa (…). E rasism, rasism pur, ceea ce până acum nu a fost exhibat cel puțin de premierul Ungariei”, spune Peter Eckstein-Kovacs, informează Mediafax

 8. @Charlie
  ai inceput sa dai cu nume…….

 9. Fostul ministru de Finanțe al Greciei, Yanis Varoufakis, cel care a fost acuzat de Germania că a provocat falimentul Greciei, nu îi uită pe oficialii de la Berlin și acum face o analiză care dă fiori. Varoufakis arată că modelul economic promovat de Germania, cu gaze cumpărate ieftin și salarii ținute cât mai jos, a eșuat lamentabil, iar țara se îndreaptă spre un colaps similar cu al Greciei. El explică faptul că economia Germaniei s-a bazat prea mult pe gazul venit din Rusia, iar cum acesta este pe cale să fie tăiat, totul se va prăbuși.

  ”Grecii și alți sud-europeni ar putea acum să simtă o bucurie răutăcioasă: în contextul războiului din Ucraina și al noului război rece SUA – China, Germania se confruntă cu prăbușirea modelului său economic.
  ADVERTISING

  În balanță atârnă însă viitorul Europei democratice, deci nu este momentul pentru bucurie.

  Niciodată nu este ușor să te trezești cu știrea că modelul de afaceri al țării tale este distrus. Este greu să recunoști ceea ce este evident:

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998