CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Prapadul vine de la Budapesta

0 comentarii / 1433 vizualizări / 4 ianuarie 2011

Gatuirea prin lege a presei, initiata de Guvernul de la Budapesta, prin instituirea unui soi de consiliu al cenzurii, va avea consecinte imediate si in Romania. Presa de la noi fiind mai vulnerabila si mai divizata decat cea maghiara, rezultatele pot lua proportii catastrofale. Ziaristii vor pierde cat vor pierde. In schimb, cetateanul va fi cel care va avea, in cea mai mare masura, de suferit. Cel mai important rezultat al evenimentelor din decembrie 1989, liberalizarea si democratizarea informatiilor – care, in paranteza fie spus, reprezinta si amendamentul numarul 1 la Constitutia Statelor Unite – va fi anulat.
Guvernul Orban de la Budapesta este un guvern autointitulat de dreapta. Majoritatea parlamentara creata de partidul lui Orban este, culmea, compusa din multi dintre cei care clamau drepturile si libertatile omului in faimoasa piata Rakoczi, inainte si dupa caderea Zidului Berlinului. Sunt asa-numitii parlamentari cu cercei in ureche. Iar Ungaria detine, in acest an, presedintia UE, dominata de partidele de dreapta. E greu de presupus ca, in aceste conditii, comunitatea va reactiona.
La Bucuresti, scena politica este dominata de doua partide care se pretind a fi de dreapta, PD-L si UDMR, si care s-au inscris, ca atare, in tabara popularilor europeni. Acum, fiindca exista un precedent, Traian Basescu va actiona cu certitudine. Si fulgerator. Toate tentativele si toate faptele sale antipresa de pana acum au fost un mizilic fata de ceea ce va urma.
Ce va urma? Traian Basescu va trece prin Parlament, in scurt timp, acea nenorocita strategie de aparare nationala, elaborata de Consiliul National de Aparare a Tarii, pe care il conduce, si care prevede ca presa reprezinta un pericol pentru siguranta nationala. Din acel moment, metodologiile elaborate deja, pana la detaliu, de serviciile secrete, pentru punerea in aplicare a acestui capitol din strategie, vor fi aplicate. Impotriva cui? Impotriva tuturor ziaristilor si tuturor redactiilor care ies din frontul basescian. Iar urmarirea, deja declansata, impotriva unor ziaristi si a unor redactii va fi legalizata. Retroactiv. Si urmeaza largirea atributiilor asa-numitului Consiliu National al Audiovizualului si asupra presei scrise si Internetului.
In momentul in care o putere din Romania, de dupa 1989, declanseaza cea mai mare agresiune impotriva presei, ea gaseste, in aceasta breasla, cea mai mare dezbinare de pana acum. Cu exceptia MediaSind, o structura sindicala lipsita de orice fel de mijloace financiare pentru a supravietui, nu exista practic nicio organizatie de presa care sa nu fi depus armele in fata Presedintelui Traian Basescu. Iar institutiile de presa in sine sunt, sub aspect economic, in cadere libera.
Europa nici nu va clipi. Cum nu a stiut sa reactioneze la ceea ce se intampla in Ungaria. Cum nu a stiut sa reactioneze eficient, altfel decat vocal, cu ceea ce s-a intamplat in cazul Hodorovski. Cum, in definitiv, nu stie cum sa reactioneze nici in cazul, de acum extrem de celebru, WikiLeaks. Dar cine stie? Poate vor reactiona cetatenii. Poate aici se va rupe filmul basescian. Poate ca mizeria, sub toate aspectele, inclusiv cea informationala, poate ca aceasta compromitere a liberei circulatii a informatiei vor face mamaliga sa explodeze. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998