CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Precedent spectaculos: Fondul Proprietatea pierde primul proces cu un actionar

0 comentarii / 2042 vizualizări / 26 iulie 2010

Avocatul Iulian Lepa este primul roman care a dat in judecata Fondul Proprietatea si care a reusit sa castige, pe fond, procesul, astfel incat Statul Roman este obligat, pe cale de consecinta, sa isi rascumpere actiunile acordate la valoarea lor reala.

Daca Iulian Lepa, nepotul regretatului academician Nicolae Cajal, a reusit sa castige in instanta 407.000 de RON, cu titlu de despagubire pentru o proprietate care nu mai putea fi restituita in natura, precedentul pe care juristul l-a creat poate cauza statului roman, in viitor, gauri usturatoare in buget, pentru ca si alti fosti proprietari ar putea urma exemplul lui Lepa.

Avocatul a revendicat pe Legea 10 (cea a imobilelor nationalizate ) o casa in Arad proprietatea bunicii lui. Datorita faptului ca imobilul nu a mai putut fi restituit in natura, statul i-a dat 1.000.000 actiuni la Fondul Proprietate, pe care le detine de 5 ani si pe care, ca si restul romanilor care au primit asa ceva, nu le poate valorifica decat daca le vinde pe piata neagra, la 25-30% din valoarea lor nominala. Valoarea unei actiuni la FP este de 1 RON/ actiunea, adica 1.000.000 RON, aprox. 250.000 Euro. Lepa a dat statul in judecata pe motiv ca, practic, i s-au dat niste hartii fara valoare concreta pe care nu le poate transforma bani. Pe de alta parte, FP se cazneste de ani de zile sa se listeze la Bursa, caz in care actiunile s-ar putea vinde la valoarea nominala sau chiar mai scump, dar termenul este permanent aminat, din motive inca necunoscute. Iulian Lepa a dovedit recent, insa, ce inseamna atunci cind unul dintre actionari s-a saturat sa astepte si sa tot fie plimbat cu vorba.

“Eu am castigat 407.000 RON si am cerut un milion. Suma nu este foarte mare fiindca, oricum, nu s-a pus problema unor sume colosale. Dar, stau si ma intreb: daca vine unul ca Malaxa (magnat care a fost considerat drept intemeietorul industriei romanesti moderne n.r.) si castiga procesul? Si-l va castiga acum fiindca situatia nu este deloc diferita de a mea. Ce se intampla? Statul va trebui sa isi rascumpere in totalitate, si in acel caz, actiunile acordate prin Fondul Proprietatea, la valoarea lor reala. Sunt primul care a castigat un astfel de proces, am mai cautat alte cazuri, dar, desi sunt cateva procese in desfasurare, sunt mai prost gestionate si treneaza”, explica Lepa, in exclusivitate pentru Inpolitics.

Proces simplu cu unic termen de judecata
Totodata, juristul subliniaza ca un astfel de proces nu presupune nicio bataie de cap din punct de vedere al efortului juridic. “Acum, exista precedentul. Procesul este extrem de simplu deoarece nu exista martori care trebuie sa fie audiati, tot ce se discuta se discuta pe baza de inscrisuri si se finalizeaza, totul, la primul termen de judecata”, precizeaza Iulian Lepa. Totodata, el a salutat corectitudinea judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti. “Sincer va spun, meritul nu este al meu, este al judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti care au dat dovada de corectitudine si au demonstrat ca Romnia chiar a intrat in Europa”, a conchis juristul.
Reamintim ca Fondul Proprietatea este o agenţie a Guvernului României, înfiinţată la data de 24 noiembrie 2005. S.C. Fondul „Proprietatea” S.A. s-a constituit pentru asigurarea resurselor financiare necesare despăgubirii persoanelor expropriate abuziv de statul comunist. Despăgubirea se face in acţiuni, reprezentând valoarea actuală a imobilelor care nu se restituie în natură. În urma îndeplinirii unor etape strict determinate de lege, titularii drepturilor de despăgubire vor deveni acţionari ai Fondului Proprietatea. Acțonarul majoritar al Fondului Proprietatea este statul român, care prin intermediul Ministerului Finanțelor Publice controlează peste 63% din capital (noiembrie 2009). Începând din martie 2008, vânzarea acțiunilor FP este posibilă, fapt ce a permis fondurilor străine de investiții precum și altor persoane fizice să intre în acționariatul Fondului, deși nu au nicio legatură cu procesul de despvăgubire a proprieăților confiscate de regimul comunist.La finele lunii septembrie 2009, Fondul Proprietatea avea peste 2.770 de investitori privați, dintre care 52 sunt persoane juridice, în special fonduri de investiții. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998