CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Preda: „In 2009, Marius Oprea a blocat activitatea comisiei prezidentiale pentru analiza comunismului”

0 comentarii / 1600 vizualizări / 2 iunie 2013

In 2009, cu doar cateva luni inaintea alegerilor prezidentiale, istoricul Marius Oprea a propus contopirea comisiei prezidentiale pentru analiza comunismului si IICCR, sperand ca pesedistul Mircea Geoana il va invinge pe Traian Basescu in alegeri si il va inlatura pe Vladimir Tismaneanu.
„În volumul Cartea președinților, tocmai ieșit de sub tipar la Humanitas, Vladimir Tismăneanu dialoghează cu Cristian Pătrășconiu despre cei trei șefi de stat ai României postcomuniste. Într-un pasaj de la pagina 184, politologul american de origine română menționează un episod din zbuciumata istorie a IICCR/IICCMER petrecut în 2009, și anume propunerea făcută lui Marius Oprea și Stejărel Olaru de a contopi comisia prezidențială pentru analiza comunismului și IICCR. VT menționează că, deși M. Oprea și-a dat acordul, ulterior a blocat orice activitate, așteptând, de fapt, rezultatul alegerilor și, mai exact, o victorie a lui Geoană. Autorul mă ia drept martor, menționând că eram consilier prezidențial și am fost implicat în acest “compromis onorabil”, în condițiile în care Traian Băsescu nu a dorit să-l îndepărteze pe Oprea din IICCR.
Mă simt obligat să confirm afirmațiile lui Vladimir Tismăneanu, care reproduce cu maximă acuratețe un episod din istorie noastră recentă: Oprea a acceptat colaborarea după care a făcut tot posibilul ca “da” să fie “nu””, scrie Cristian Preda, pe blog. (R.G.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998