CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Preda: ”Trebuie pornita batalia pentru o noua comunitate politica europeana”

0 comentarii / 1341 vizualizări / 11 decembrie 2011

Dacă vrem o Europă a monedei comune, a coerenței economice și a solidarității sociale ”trebuie pornită bătălia pentru o nouă comunitate politică”, afirmă europarlamentarul pedelist, Cristian Preda, pe blog.
”Mario Monti are dreptate atunci când spune că, blocând consensul celor 27, Marea Britanie s-a auto-exclus din UE. Are dreptate fiindcă alegerea fundamentală este între vechea Europă – cea dinaintea monedei unice – și o Europă nouă, diferită de amenajarea ambiguă de azi, o Europă în care toate statele membre sunt membre ale zonei euro. Monti exprimă în modul cel mai lucid cu putință alegerea în fața căreia ne vom afla și pe care Consiliul European a ascuns-o sub fraze inaccesibile profanilor. Cameron exprimă în schimb preferința pentru struțo-cămila de azi, în care influența politică introduce excepția, iar atunci când apar blocaje îi deficite Consiliul European distribuie indulgențe. Logica derogării nu mai poate continua.
Fie vom opta pentru o Europă fără euro – care va avea mai multe state decât în trecut, fie vom avea o Europă a monedei comune, a coerenței economice și solidarității sociale bazate pe egalitate și rigoare, nu pe inegalitate și derogare.
În primul caz, trebuie definite procedurile ieșirii din euro a celor care sunt deja acolo, în al doilea – trebuie pornită bătălia pentru o nouă comunitate politică.
Eu prefer a doua cale, dar nu sunt sigur că ea se va impune”, scrie Preda. (R.G.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998