CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Pregătiri electorale? Arhiva controversatului SIPA se mută de la Justiție la Armată

4 comentarii / 2006 vizualizări / 29 septembrie 2022

Ministerul Justiției a decis mutarea temporară a arhivei fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție (DGPA), numele actual al fostului Serviciu Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA), de la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor, din parohia ministerului Justiției, la un spațiu aparținînd MApN, ministerul care l-a dat pe actualul premier, președinte al PNL și prezumtiv candidat prezidențial Nicolae Ciucă.

Ministerul Justiției a pus recent în dezbatere publică un proiect de HG privind unele măsuri referitoare la mutarea temporară a arhivei fostei DGPA, relatează siteul Justnews.

Reamintim că SIPA a fost înființat în 1991 de liberalul Mircea Ionescu Quintus, pe atunci ministru al Justiției, ca structură departamentală în subordinea Direcției Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări și controla infracțiunile cu implicații majore din penitenciar. În 1997, un alt ministru PNL al Justiției, Valeriu Stoica, a decis ca SIPA să treacă în subordinea directă a ministrului Justiției, care dorea ca acest serviciu secret să se ocupe și de protecția magistraților.

În 2006, ministrul Monica Macovei a desființat DGPA, pe motiv că a făcut abuzuri, iar ministerul nu avea nevoie de un serviciu secret. Pînă la acel moment se înregistraseră nenumărate scandaluri în presă care arătau că la vârful SIPA au fost numiți foști lucrători ai Securității, iar serviciul era suspectat că face poliție politică.

Printre cele mai dure acuzații aduse SIPA era aceea că arhiva deține documente despre colaborarea cu Securitatea a unor magistrați, ca și alte lucruri compromițătoare, iar aceste informații erau folosite pe larg pentru șantajarea lor în scopul influențării unor soluții în dosare ale procurorilor ori în instanțe. Informații care, în bună parte, sunt de actualitate și azi și vor mai fi mult și bine.

Motivul mutării arhivei este acela că au loc lucrări de modernizare și consolidare a imobilului în care află în prezent arhiva SIPA, respectiv la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor, situat în str. Maria Ghiculeasa nr. 47, sector 2, București. Până la finalizarea lucrărilor de modernizare, MApN va pune la dispoziție un spațiu din Depozitul Central de Arhivă al Arhivelor Militare Naționale Române, situat în Aleea Poarta Eroilor nr. 4, Municipiul Pitești, județul Argeș. Pentru mutarea temporară a arhivei aparținând fostului SIPA se va înființa Comisia pentru mutarea arhivei fostei D.G.P.A, formată din 5 persoane. Persoanele desemnate în comisie trebuie să aibă, potrivit legii, certificat de securitate sau, după caz, autorizație de acces la informații clasificate secrete de stat, nivel strict secret de importanță deosebită. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. ha,ha fosta securitate are arhiva tot la armata,oare de ce?????

  2. MISIUNEA LUI CIUCA IN GUVERN…IATA CA SE INCHEIE….TORTIONARII SI URMASII LOR ISI STERG URMELE….MARIUS OPREA PLIMBA VORBELE DE COLO COLO SI NIMIC SERIOS CA SI CONSECINTE…MISIUNEA LUI INDEPLINITA…

  3. Securitatea si-a facut un monument al criminalilor la Pitesti…acu isi aduna urmele scrise..apoi cu ajutor de la interlopi o dau pe Ayuhasca….barbati adevarati care s-au razboit cu poporul si cu Dumnezeu! Arza-v-ar focul cu toate neamurile voastre cu tot! CE BINE A FACUT SECURITATEA ROMANILOR? JAF.SI TEROARE.INAINTE DE 89, JAF SI TEROARE SI DUPA 89…SICRIUL NU ARE BUZUNARE SI DRACU VA CAUTA PE TOTI LA C.V.

  4. @ Nu le-au publicat bă încă, ? Sunt numai pentru Marius Oprea, Mădălin Hodor ,d’ăștia, ? Poate că mai sunt și alții amatori să citească, ? Însă probabil că ar fi necesară și o taxă de poluare informațională , ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998