CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9700 RON UP | 1 USD = 4.5955 RON UP | 1 GBP = 5.8118 RON UP

Pregatiti Arcul de Triumf: ne-am retras si din Africa. Unde n-am apucat sa ajungem

6 comentarii / 3715 vizualizări / 17 februarie 2022

După retragerea neonorantă a trupelor SUA și ale aliaților săi din Afganistan, Iohnannis ar putea pregăti Arcul de Triumf pentru o nouă defilare: cea a trupelor românești retrase din Africa, în urma dizolvării operațiunilor Takuba și Barkhane, derulate în Mali, cu impact în alte patru țări africane. E drept că ostașii români nici nu au apucat să ajungă la fața locului, dar astea sunt amănunte complet nesemnificative. Practic, România se retrage dintr-o operațiune la care nici măcar nu a luat parte.

De ce s-a dus președintele României la Paris, ieri, la o reuniune informală convocată de omologul francez?

Simplu: pentru a lua act de anularea unor operațiuni de menținere a păcii derulate în regiunea Sahel de un deceniu încoace, prin care trupe franceze și ale altor state aliate au încercat să țină piept forțelor islamist-teroriste, cum erau etichetate.
Franța a decis retragerea respectivelor forțe, aflate sub comanda sa, dintr-un motiv foarte simplu: nu a mai făcut față situației, tensiunile escaladînd vertiginos în zonă în ultimul an mai ales. Pe deasupra, Macron își anunță oficial peste cîteva zile noua candidatură la președinție și retragerea soldaților francezi de peste mări și țări dă bine la electorat.

La fel ca în Afganistan, retragerea trupelor internaționale se estimează că va duce la înrăutățirea dramatică a situație în regiune, adică în Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger. Franța a tot dat asigurări încă de anul trecut că nu abandonează complet regiunea, dar presa africană e sceptică și consideră că acesta e marele final, cu întrebarea-cheie ce va fi mai departe?

Partea nostimă e că Iohannis a mers la reuniunea de la Paris, deși România nu a fost vreodată, efectiv, parte a acestor operațiuni.
Anul trecut, în vară, Parlamentul României a votat, e drept, la cererea lui Iohannis, participarea țării noastre cu trupe la operațiunea Takuba într-un moment bizar, cînd deja se vorbea fățiș despre finalul respectivei operațiuni. În plus, Macron anunțase oficial finalul operațiunii-soră Barkhane în debutul acestui an.

Trupele ar fi trebuit să plece în Africa în octombrie, dar nu au făcut-o nici pînă azi, fiind puse în stand by, evident, de către partea franceză, care știa exact cum vor evolua lucrurile. Pe 12 ianuarie, în discursul rostit în fața ambasadorilor străini, Iohannis încă mai credea basmul cu cocoșul roșu: ”Am luat decizia de a participa și la misiunea Takuba și sprijinim activ Coaliția Internațională pentru Sahel.”

Ieri, Administrația prezidențială ne informa, sec: ”Președintele României și-a exprimat regretul cu privire la deteriorarea accelerată a situației politice din Mali, care a condus la decizia de retragere a Forței Takuba din această țară”.

Decizia de retragere, coincidență ori ba, e oficializată acum de Macron în buza campaniei electorale prezidențiale. El nu admite că ar fi vorba de un eșec al Franței și dă vina pe conducerile respectivelor state: ”Nu putem rămâne implicați militar alături de autoritățile de facto ale căror strategii și scopuri ascunse nu le împărtășim”. 48 de militari francezi au murit în operațiunile pomenite, făcînd opinia publică să mîrîie tot mai nervos către palatul Elysee: ce căutăm noi acolo?

Una peste alta, Iohannis a făcut o mică excursie la Paris doar în baza unui vot în parlament fără urmări concrete. Dar asta nu înseamnă că trupele care au stat echipate luni de zile așteptînd OK-ul francez nu ar putea defila pe sub Arcul de Triumf, în buna tradiție mioritică. La urma-urmei, au vrut să fie eroi, doar că nu au mai apucat. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. A CASTIGAT SI MACROU RAZBELUL…POATE INCEPE CAMPANIA….FRANCEZII AU DOMNITORUL PE CARE IL MERITA…GERONTOFIL, LAS, KKANAR SI DESI NU ARE MUSCHI…VREA SA PARA CA ARE…MACROU LA PUSCARIE E LOCUL LUI…IA-L SI PE IOHANNIS SA NU TE SIMTI SINGUR! CUM DRACU I-A PLACUT LUI BABA? CU VIAGRA, PUI?!

 2. Ce rai suntem…
  Acum kwi e foarte activ….
  Să nu se spună că nu muncește în folosul propriului mandat ..
  Romania e cu toată lumea….” Tara mea de glorii, Tara mea de visuri”….

 3. Am ajuns! Am pierdut și două elicoptere Puma! Chiar merită să treacă pe sub arcul de Triumf!

 4. Eu cred ca a mai semnat pentru vreo cota de migranti fiindca ravasitoarea nu isi mai poate stapani abstinenta.

 5. operatiunea Toruburuku,
  tzipango pentru „trouble”
  (adik in japoneza sau cum se spune).

 6. Se putea sa rateze globe trotterul nostru o mica „iescursie „la Paris ? Si-a luat si „Camilla „lui in voiaj ? Elena Ceausescu daca ar invia , ar muri de invidie . S-au trambalat astia in 7 ani mai mult deci celebrul cuplu „Ceausescu ” in 25.Traiasca boborul roman ! Poate-l mai voteaza un cincinal.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998