CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

Premierul din umbra se da de trei ori peste cap

0 comentarii / 1588 vizualizări / 18 august 2013

La scurt timp dupa ce a fost uns vicepresedinte PDL si apoi premier al Guvernului din umbra, domnul Catalin Predoiu s-a dat de trei ori peste cap, iar la sfarsit – ce sa vezi? – a iesit un candidat de presedinte. Ascensiunea domnului Predoiu este de-a dreptul fulminanta. Si ar trebui sa ne determine sa-i luam temperatura si sa-i facem fisa politica.

Domnul Catalin Predoiu este un jurist. De exceptie. Unul dintre cei mai buni avocati de firma pe care ii are Romania. Cum-necum, Calin Popescu-Tariceanu, atunci cand era presedinte al Partidului National Liberal si premier al Roamniei, l-a descoperit. Si l-a instalat, cu mult curaj, in locul Monicai Macovei, la portofoliul Ministerului Justitiei intr-o tentativa de a repara ceea ce, pana la urma, s-a demonstrat a fi de nereparat.

Si astfel domnul Catalin Predoiu, in calitate de tehnocrat instalat pe cenusa fierbinte a unei Justitii careia piromana Macovei ii daduse foc, si-a suflecat manecile si s-a pus pe treaba. Intelegand ca este imposibil, cu Basescu la presedintie si cu PDL in coaste, la carma Ministerului Justitiei, sa faca ordine in vraistea lasata de Macovei, Catalin Predoiu a schimbat practic agenda. Ingenios si inteligent. A lasat Justitia in pace sa mimeze joaca de-a independenta si apriga lupta impotriva coruptiei, l-a lasat pe Basescu sa se joace cu cercul prin curtea acestei importante institutii si a declansat o munca titanica pusa la temelia celui mai indraznet proiect din istoria recenta a Romaniei. Reformarea legislatiei.

Cele patru coduri pastorite de Catalin Predoiu, temelie a intregii legislatii juridice, reprezinta, fara doar si poate, o opera fundamentala. Cu un final neprevazut. Sub Guvernul PNL au fost scrise, in cea mai mare parte, Codul Civil, Codul de Procedura Civila, Codul Penal si Codul de Procedura Penala, avand drept autori juristi reputati coordonati de Catalin Predoiu. Dupa alegeri, Guvernul a fost preluat de PDL. Codurile nu fusesera inca trecute prin Parlament. Mai legat de opera sa decat de loialitatea politica, domnul Predoiu a schimbat barca. A sarit cu dexteritate din Guvernul Tariceanu in Guvernul Boc. Motivand plauzibil aceasta metamorfoza prin dorinta de a duce la bun sfarsit opera legislativa a codurilor. Asa se face ca din liberal Predoiu a devenit membru al unui partid socialist la randul sau transformat, in puterea noptii, in partid popular de dreapta.

Sacrificiul politic, daca a fost cumva vreun sacrificiu, pus la temelia noilor coduri nu a fost insa suficient. PDL s-a temut, cu Predoiu in frunte, sa le supuna dezbaterii parlamentare. S-a produs astfel un sacrilegiu. Guvernul Boc a trecut cele mai importante acte normative ale unui stat – exceptand Constitutia – utilizand procedura asumarii raspunderii. Motiv pentru care cele patru coduri necesita in viitor o serie intreaga de reparatii.

Dar Catalin Predoiu, cum-necum, a facut cariera. Si-a dus pana la capat si urmatorul mandat la portofoliul Justitiei. Si-a asumat paternitatea codurilor. De la inaltime acestei staturi, cat se poate de reale, pasul urmator nu a fost pentru el decat o simpla formalitate. A accepta functia de vicepresedinte PDL si importantul rol de premier din umbra. Dupa numai o luna insa, iata ca umbra de premier se transforma in candidat prezidential. Voi reveni. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998