CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Presa americană despre colosul propagandistic ucrainean: 150 de organizatii implicate in razboiul hibrid

22 comentarii / 15639 vizualizări / 24 martie 2022

Niciun război nu își permite să neglijeze propaganda, iar dacă Rusia e știută ca o expertă în dezinformare pe scară largă, iată că și Ucraina încearcă să țină pasul, cu sprijinul unor importante forțe occidentale, binecunoscute în lumea public relations. Siteul american MintPress News, specializat în analize politice și economice, difuzează un foarte interesant material despre cine sunt cei care livrează informațiile cu largă răspîndire mondială despre drone doborîte cu murături și colonei ruși îmbrăcați în chiloți cu însemne ucrainene. Materialul este semnat de analistul și realizatorul de filme Dan Cohen, din Washington, descendent al unei familii de evrei lituanieni exterminați în Holocaust.

 

”De când a început ofensiva rusă în interiorul Ucrainei, pe 24 februarie, armata ucraineană a cultivat imaginea unei mici oștiri curajoase care luptă împotriva Goliatului rus. Pentru a întări percepția asupra capacității militare ucrainene, Kievul a generat un flux constant de propagandă sofisticată, menită să-i aducă sprijinul public și oficial din partea țărilor occidentale” se arată în articol.

”Campania include ghiduri lingvistice, mesaje-cheie și sute de afișe de propagandă, dintre care unele conțin imagini fasciste și chiar laudă liderii neo-naziști. În spatele efortului de relații publice al Ucrainei se află o armată de strategi politici străini, lobbyiști de la Washington DC și o rețea de instituții media.

Strategia de propagandă a Ucrainei i-a adus laude de la un comandant NATO, care a declarat pentru ”Washington Post”: „Sunt cu adevărat excelenți în stratcom (strategic communication n.n.) – mass-media, operațiuni de informații și, de asemenea, operațiuni psihologice”. ”Post” a recunoscut în cele din urmă că „oficialii occidentali spun că, deși nu pot verifica în mod independent o mare parte din informațiile pe care le oferă Kievul despre situația în evoluție a câmpului de luptă, inclusiv cifrele victimelor ambelor părți, aceasta reprezintă totuși un stratcom extrem de eficient”.

Cheia efortului de propagandă este o cohortă internațională de firme de relații publice care lucrează direct cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei pentru a purta războiul informațional.

Potrivit site-ului de știri din industria public relations, PRWeek, inițiativa a fost lansată de o persoană anonimă, care ar fi fondat o firmă de relații publice din Ucraina.
„Încă din prima oră de război, am decis să ne alăturăm MAE pentru a-l ajuta să difuzeze informațiile oficiale, pentru a arăta adevărul”, a declarat figura fără nume pentru PR Week. „Acesta este un război hibrid: amestec de lupte sângeroase cu o uriașă dezinformare și o campanie falsă conduse de Rusia.”

Potrivit sursei, peste 150 de firme de relații publice s-au alăturat aparatului de propagandă.

Efortul internațional este condus de co-fondatoarea companiei de relații publice PR Network, Nicky Regazzoni, și de Francis Ingham, un consultant de top în relații publice, cu legături strânse cu guvernul britanic. Ingraham a lucrat anterior pentru Partidul Conservator al Marii Britanii, face parte din Consiliul de Evaluare și Strategie al Serviciului de Comunicare al Guvernului Regatului Unit, este directorul executiv al Organizației Internaționale de Consultanță în Comunicații și conduce corpul de membri pentru comunicatorii guvernelor locale din Regatul Unit, LG Comms.

„Am avut privilegiul de a contribui la coordonarea eforturilor de sprijinire a guvernului ucrainean în ultimele zile”, a declarat Ingham pentru PRovoke Media. „Agențiile au oferit echipe întregi pentru a sprijini Kievul în războiul comunicațiilor. Sprijinul nostru pentru MAE al Ucrainei este neclintit și va continua atât timp cât va fi necesar.”

Cu anonimul ucrainean alăturîndu-se la două dintre cele mai importante personalități din domeniul relațiilor publice în războiul de propagandă al guvernului de la Kiev, MAE al Ucrainei a distribuit un dosar cu materiale care instruiau agențiile de relații publice privind „mesaje-cheie”, limbaj aprobat, materiale necesare dezmințirilor, propagandă de extremă dreapta și chiar neo-nazistă.

Operațiunea este dirijată de Yaroslav Turbil, descris pe pagina sa de LinkedIn drept „Șeful Ukraine.ua — ecosistemul digital al Ucrainei pentru comunicații globale. Comunicare strategică și promovare a mărcii de țară.” Turbil a lucrat la mai multe organizații ale „societății civile” strâns legate de guvernul SUA și a lucrat la Internews, o organizație conectată la serviciile de intelligence americane care funcționează sub pretextul promovării libertății presei.
Printre materialele de propagandă distribuite în dosar se numără un videoclip cu incidentul de pe insula Șerpilor, care s-a dovedit rapid fals, în care polițiștii de frontieră ucraineni staționați pe o insulă mică ar fi fost uciși după ce au spus unei nave de război rusești care se apropiase de ei „Duceți-vă la dracu”. Președintele Zelensky a susținut o conferință de presă în care a anunțat că va acorda soldaților medalia ”Ero al Ucrainei”, în timp ce mass-media a difuzat povestea pe scară largă. Cu toate acestea, soldații presupuși morți au apărut rapid în viață și sănătoși, dovedind că poziția lor eroică este o farsă”. Mai multe despre excelenta propagandă ucraineană AICI. (Bogdan Tiberiu IACOB)

foto: Mintpress News

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

22 Comentarii

 1. „Vreau să vă spun: am mai primit informații în legătură cu apa! Fiți atenți! Elemente criminale au otrăvit în anumite zone apa! Să nu se bea, fiți atenți la copii! Să nu-i ucidem noi! Sibiu, Timișoara… apa trebuie neapărat fiartă! Ascultați sfaturile medicilor! Și Craiova, în mai multe locuri…”

  stirile-false-nu-s-au-inventat-acum-le-a-folosit-froim-bernard-a-k-a-teodor-brates-in-decembrie-1989

 2. Așa, și? Ucraina are dreptul să facă orice propagandă pentru că nu ea e agresorul. Ce să-ți spun, te-ai găsit dumneata și Cristoiu să ne învățați gândirea critică. Sunteți jurnaliști buni dar vanitoși. Toate astea le puteați spune după ce se termina războiul.

  • duduie ce legătură are vanitatea cu adevarul istoric? nu de alta dar sa știm și noi adevarul care este…cel spus de PR-iști sau cel care scapă pe unde apuca? sunt sigur ca matale îl ai acolo la suflet….dar nu vrei sa îl împarți cu noi..

  • Doamnă, eu nu am criticat nimic, am prezentat doar niște fapte și atît…Și da, Ucraina are dreptul la propria propagandă!

   • Lasati-o maestre !
    Caci, doar, nu o fi numai Basescu agent al ”securitatii”, interne sau externe !!!

   • D-le Bogdan iacob este perdere de timp cu mahalagioaicele din tara. Ce pacat ca acestea nu sunt blocate, comnatriile lor raman sa agrese ,in fapt libertatea de exprimare.Individa aceasta se crede si ea ”cineva ” daca critica jurnalistii.Conform comentariului acestei femei este clar ca ea nu numai ca nu a citit articolul, dar chiar daca l-ar fi citit nu ar fi inteles nimic.

    • BTI este cel mai mare jurnalist al tutulor timpurilor. Si Cristoiul la fel! ei scrie cele mai bune articole; asa este bine?

     • Libertatea de exprimare inseamna dialog nu obraznicie marlaneasca.

    • Marlan obraznic esti tu, pentru ca numesti o doamna care isi exprima o parere „mahalagioaica”.

     • Aveti dreptate. Eu i-as fi spus ca este obraznica si dezinformata.

   • si noi ?nui destul ca inghitim tot ce ne da A3 de ce nu avem dreptul sa vedem ,sa auzim ce spun si ceilalti combatantine cred atit de prosti nesimtitii

   • Dle TBI, dacă tot ați replicat comentatorului/toarei care semnează „Elena Popa”, ar fi fost mai bine să clarificați la ce război se referă acel comentariu? La cel ruso-ucrainian? Sau la cel NATO-Rusia, la care speră Zelenski și regimul lui psihopat. Eu sincer sunt interesat de răspuns. Vrea „Elena Popa” un război în care dv să fiți înrolat și trimis pe front?

  • Cap ai, minte ce-ti mai trebuie!

  • Cap ai, minte ce-ti mai trebuie! Pentru Elena.

  • Elena Popa si tu ca femei ai fi otravit soldati rusi? propaganda ucrainiana este pro criminalitate si bestialitate dusa la extrem. Iata ce scrie presa ucrainiana ,preluata si de occident . Citat: ” O bunică din Ucraina a devenit erou naţional după ce a reuşit să ucidă opt soldaţi ruşi. Femeia a ieşit în calea soldaţilor cu o farfurie de prăjituri de casă, sub pretextul că-i întâmpina prietenoasă. ”.https://www.recentnews.ro/o-batrana-din-ucraina-a-ucis-opt-soldati-rusi-le-a-oferit-prajituri-facute-in-casa-dar-otravite/

  • Stimata doamna ”Toti traim sub acelasi cer dar nu avem acelasi orizont” Adenauer!Sigur ca Ucraina are dreptul sa-si faca propaganda,sigur ca Ucraina ca si Rusia are dreptul sa minta,sigur ca Ucraina are dreptul sa creeze si sa intretina detasamentele neo naziste Azov si Aidar ,sigur ca un papagal multicolor de presedinte are ”dreptul” sa intretina in mod iresponsabil un conflict cu un agresor imbecil,cand puteau exista negocieri de pace, etc Problema pe care o pune dl Iacob este aceea a unor unor manipulari si fake-uri create in laborator si folosite ulterior pentru a influenta opinia publica(vezi conflictul din Irak si Serbia)

 3. Tu quoque, iacob, fili mi? -ete fleosc

 4. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

 5. Parerea mea.Rusii lui Putin ar fi fost invinsi daca ”crestinii ucrainieni nu s-ar fi comportant cu bestialitate impotriva propriului popor. Fara nici un dubiu Zelenski si complicii lui au dorit sa creeze o stare de uluire si ura impotriva lui Putin Personal, asa cum lis-a ordonat d NATO.Problema est ca Zelenski credea ca daca isi ucide propriul popor va casyâtiga bani, averi si intovarasirea cu NATO. NU ESTE ASA.Motiv pentru care acum Zelenski ,un odios criminal, egal cu Putin ataca NATO.Toata propaganda ucrainiana se bazeaza pe crimele de razboi al eucrainienilor impotriva propriului popor. O intrebare logica.Daca Putin vrea sa-si ”insuseasca Ucraina, sa o ocupe de ar ar distruge-o? parerea mea Zelenski trebuie sa raspunda infractioanl pentru crimele savarsite cu lacomia unuia care cauta visul american. Vșadimir Putin trebuie sa recunoasca ca a cazut intr-o capcana care a dus la asasinarea atat a ucrainienilor cat si a rusilor , spre satisfactia lui Zelnski .

  • Armata eliberatoare s-a lecuit. Nu mai vrea decât Donbasul și o cale ferată de legătură până în Crimeea. Au bătut ucrainienii la ruși de și-au consumat proștii toate fiarele vechi împotriva teatrelor și maternităților.

   • Ei un nume predestinat european, pan-european, pan-kur-ist
    Atat poate face NATO si UE, referiri obsedante la părți ale corpului care nu au inteligenta. Iar propanga pe care o citezi, emanata din puturile toxice ale flatulentei britanice, te caracterizeaza drept om prost.

 6. […] există, pentru că nici faptele nu au existat. De ce a fost nevoie ca unor invadatori criminali să li se pună în cîrcă și ce nu făceau, deși era mai mult decît suficient ce […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998