CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Presa americană, întrebarea-cheie: de ce prețul alimentelor scade pe bursele lumii, dar nu și în farfurii?

1 comentariu / 3271 vizualizări / 28 aprilie 2023

În întreaga lume, prețurile alimentelor sunt dureros de ridicate. În mod paradoxal. Pentru că pe piețele globale, prețurile la cereale, ulei vegetal, lactate și alte mărfuri agricole au scăzut constant, pînă la niveluri record. Dar scăderea nu se regăsește și pe rafturile comercianților și ale vânzătorilor stradali, scrie ziarul american News Tribune.

Prețurile alimentelor erau deja ridicate când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, perturbând comerțul mondial cu cereale și îngrășăminte și ridicând și mai mult prețurile. Dar, la scară globală, acel șoc s-a atenuat cu mult timp în urmă.

Organizația Națiunilor Unite afirmă că prețurile alimentelor au scăzut timp de 12 luni consecutive, ajutate de recolte decente în locuri precum Brazilia și Rusia și de un acord fragil de război pentru a permite transporturile de cereale din Marea Neagră.

Indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură este acum mai scăzut decât era atunci când trupele ruse au intrat în Ucraina.

Cu toate acestea, prețurile exorbitante ale alimentelor, pe care oamenii nu au de ales decât să le plătească, continuă să urce, contribuind în mod disproporționat la o inflație dureros de ridicată începând din Statele Unite și Europa și pînă la țările sărace ale lumii.

Piețele alimentare sunt atât de interconectate încât „oriunde te-ai afla în lume, simți efectul dacă prețurile globale cresc”, spune Ian Mitchell, economist și co-director al programului Europa de la Centrul pentru Dezvoltare Globală din Londra.

Joseph Glauber, fost economist șef la Departamentul Agriculturii din SUA, observă că prețul în creștere al anumitor produse agricole – portocale, grâu, carne – e doar începutul.

În Statele Unite, unde prețurile alimentelor au crescut luna trecută cu 8,5% față de anul trecut, el spune că „75% din costuri vin după ce marfa părăsește ferma. Sunt costurile cu energia. Sunt toate costurile de procesare. Toate costurile de transport. Toate costurile cu forța de muncă.”

Și multe dintre aceste costuri sunt încorporate în așa-numita inflație de bază, care exclude prețurile volatile la alimente și energie și s-a dovedit greu de eliminat din economia mondială. Prețurile alimentelor au crescut cu 19,5% în UE luna trecută față de anul precedent și cu 19,2% în Marea Britanie, cea mai mare creștere din aproape 46 de ani.

Alții, inclusiv președintele american Joe Biden, văd un alt vinovat: un val de fuziuni care, de-a lungul anilor, au redus concurența în industria alimentară.

Casa Albă s-a plâns anul trecut că doar patru companii de ambalare a cărnii controlează 85% din piața de carne de vită din SUA. De asemenea, doar patru firme controlează 70% din piața cărnii de porc și 54% din piața păsărilor de curte. Aceste companii, spun criticii, își pot folosi puterea de piață pentru a crește artificial prețurile.

În afara Statelor Unite, un dolar puternic este și el de vină pentru prețurile ridicate. În alte crize recente ale prețurilor la alimente, precum în 2007-08, dolarul nu a fost deosebit de puternic.

„De data aceasta, am avut un dolar puternic și un dolar în curs de apreciere”, spune Glauber. „Prețurile la porumb și grâu sunt cotate în dolari pe tonă. Transformați asta în monede locale și, din cauza dolarului puternic, se explică de ce nu s-au văzut scăderile de preț care apar pe piețele de mărfuri alimentare”, mai scrie publicația americană. (Traducere și adaptare B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. ,,Războiul din Ucraina s-a încheiat cu înfrângerea militară a forțelor naziste și distrugerea armatei ucrainene. De aceea, Yevgeny Prigozhin, liderul Grupului Wagner, a anunțat „sarcina noastră a fost finalizată” și „Rusia a obținut rezultatele pe care le-a planificat”…Colonelul Douglas McGregor descrie războiul drept un masacru cu 250.000 de soldați ucraineni morți și 300.000 răniți grav…Întrucât Franța, ca parte a acordului de predare, blochează toate fondurile UE ulterioare pentru Ucraina, jocul s-a încheiat… ,, Dolarii americani finanțeaza mercenarii angajați pentru a proteja copiii rapiti și fermele de adrenocrom din Ucraina… Zelensky trebuie să se bazeze pe luptători străini, deoarece forțele ruse au decimat și demoralizat aparatul militar nativ al Ucrainei…”. O caravană de 500 de mercenari albanezi a intrat în Ucraina prin România, după cum au confirmat observatorii la sol și imaginile satelitului FSB. De atunci, o duzină de rulote au sosit în Ucraina prin Polonia, Moldova, Ungaria și Slovacia, a spus Zaharov. „Estimăm în jur de 7.000-10.000 de bărbați până acum”. Pe 9 aprilie, informațiile ruse au aflat că o coloană de 800 de oameni mărșăluia spre Ucraina din orașul maghiar Nyíregyháza…„Oamenii noștri aveau acreditări falsificate. Li s-a oferit echivalentul a 5.000 de dolari SUA pe lună și li s-a spus că familiilor lor li s-ar plăti o sumă forfetară de 500.000 de dolari dacă vor muri. Spionilor noștri nu li s-a cerut să meargă în linia frontului”, a spus Zaharov. În schimb, ordinele lor, semnate de generalul Serhiy Shaptala, îi instruiau să păzească un depozit de lângă Pisochyn, în centrul-nord-ul Ucrainei. Acea clădire găzduia 135 de copii răpiți care prezentau semne de foame și deshidratare…’’

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998