CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Presa americană: SUA susține că sprijină democrațiile, dar vinde arme majorității dictaturilor

7 comentarii / 2844 vizualizări / 15 mai 2023

În ciuda retoricii Casei Albe despre sprijinirea democrației globale, SUA a vîndut arme în 2022 la 57% din regimurile autoritare ale lumii, se arată într-un material al publicației The Intercept, semnat de Stephen Semler.

De cînd președintele Joe Biden a intrat în funcție în 2021, el a vorbit despre o „bătălie între democrații și autocrații” în care SUA și alte democrații se străduiesc să creeze o lume pașnică. Realitatea, însă, este că administrația Biden a contribuit la creșterea puterii militare a unui număr mare de țări autocratice. Potrivit unei analize Intercept a datelor guvernamentale publicate recent, SUA au vîndut arme la cel puțin 57% din țările autocratice ale lumii în 2022.

De la sfîrșitul Războiului Rece, Statele Unite au fost cel mai mare comerciant de arme din lume, reprezentînd aproximativ 40% din toate exporturile de arme într-un anumit an.
Potrivit datelor oficiale, un total de 142 de țări și teritorii au cumpărat arme din SUA în 2022, pentru un total de 85 de miliarde de dolari în vînzări bilaterale.

Cîte dintre acele țări erau democrații și cîte erau autocrații? La această întrebare se poate răspunde comparînd noile date privind vînzările de arme din SUA cu datele privind regimul politic din proiectul Varieties of Democracy de la Universitatea din Gothenburg din Suedia, care utilizează un sistem de clasificare numit Regimes of the World.

Dintre cele 84 de țări codificate ca autocrații în cadrul sistemului Regimes of the World în 2022, Statele Unite au vîndut arme la cel puțin 48, sau 57% dintre ele.

Freedom House, la rîndul său, a analizat 195 de țări și pentru fiecare a stabilit dacă se califică drept democrație electorală în raportul său anual Freedom in the World. Din cele 85 de țări pe care Freedom House nu le-a desemnat drept democrații electorale, Statele Unite au vîndut arme la 49, sau 58% dintre ele, în anul fiscal 2022.

Aceste constatări contrazic încadrarea preferată de Biden a politicii internaționale ca fiind în mod fundamental o luptă în care democrațiile lumii, conduse de Statele Unite, sunt „de partea păcii și a securității”, așa cum a numit-o el în discursul de anul trecut privind starea națiunii. Într-un discurs la Varșovia anul trecut, el a mai spus că bătălia dintre democrație și autocrație este una „între libertate și represiune” și „între o ordine internațională bazată pe reguli și una guvernată de forța brută” mai scrie The Interceptor. (Traducere și adaptare B.T.I.)

foto: Unsplash.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. SUA exporta sex, arme, prostituție, corectitudine politica, minciuna, imperialism, manipulare, lovituri de sta, moarte, jale, distrugeri, jaf, istorie denaturata, superficialitate, lgbtiqism și, firește incalzire globala care mai nou s-a transformat în schimbări climatice

  • Total de acord..Ai surprins esenta politicii externe a SUA.Ce democratie in SUA cu acuzatiile pres. in functie -Trump-ca alegerile au fost furate?,Sa vedem in Turcia,Daca Erdogan va fi ales pres. vor spune cei 600 de obs internationali ca alegerile au fost trunchiate.Aceasta este politica duplicitara promovata de Occident,care astazi are ca obiectiv principal promovarea „transgeder”.

 2. …Că doar nu ne-am fi așteptat ca, acolo unde e vorba de bani, să se împiedice cineva în „princi-pii” de soiul „egalitate, respect, pace și prietenie între popoare” etc. Astea-s bune doar pentru a-i duce de nas pe cei ce „cotizează și tac”. (bine, ei cred că și votează – dar asta-i altă poveste)
  Din p.d.v. al afacerilor cu arme, singura diferență între țările „cumpărătoare” constă în aceea că, țările cu regim zis-democratic (adică „recunoscut” de SUA), cumpără „la ordin”, în timp ce pentru țările cu „regim autocratic” (sau nu total aservite SUA), sunt necesare unele „eforturi” : presiuni, amenințări, șantaje etc.
  Nu de puține ori, pentru „țările-țintă”, ”SUA” au luat măsuri de „instaurare a democrației”, prin „primăveri”, „maidanuri” sau „revoluții colorate”; iar unde nici astea nu au fost de-ajuns, s-a trecut la „bine-cunoscuta schemă”: căutare/construire pretexte, aplicare „lovituri preventive” și, la urmă, intervenție armată (de preferat prin intermediul a niscai fraieri – alți potențiali cumpărători).

  P.S. Înțelegem dar, motivul pentru care ”SUA” veghează atât de atent „funcționarea democrației” în lume : țările cu regimuri „democratice” sunt ușor și ieftin de „penetrat” cu „cozi de topor”, până la vîrful puterii (vedem bine ce „caricaturi” conduc în țările „civilizate” și cu „democrații consolida-te”, ca să nu mai spunem de țările „capturate” cu totul, cum e și cazul nostru).

  • „P.S. Înțelegem dar, motivul pentru care ”SUA” veghează atât de atent „funcționarea democrației” în lume : țările cu regimuri „democratice” sunt ușor și ieftin de „penetrat” cu „cozi de topor”, până la vîrful puterii”

   Corect !
   De asemenea, in tarile unde exista sistem politic democratic exista si un sistem economic capitalist.
   Doar in aceasta combinatie de sistem ai vointa politica (locala) mai slaba, inferioara fata de vointa economica (globala si locala) care este superioara.
   Este superioara deoarece:
   1) tarile cu economie de piata au o economie dictata de privati, straini sau localnici
   2) deoarece intr-un sistem democratic politica economica nu este dictata politic, ci de piata si revenim la punctul nr. 1
   Rezulta ca un stat este indirect condus de vointa economica, dictata de actori privati, majoritatea cu centre straine, iar intr-un stat national, economia ESTE politica.
   Sistemic vointa economica este avantajata net peste vointa politica intr-un stat democratic cu economie de piata.

   Vointa economica dicteaza vointei politice prin lobby direct, prin mijloace de piata si prin coruptie.
   Doar in aceasta combinatie capitalul politic este net inferior capitalului economic, iar in capitalism este avantajat cel cu mai multi bani. In speta statele bogate si oligarhiile din aceste state, cum sunt S.U.A., China, Austria, Olanda, etc.

   • Ati iesit titi idiotii la pascut?

 3. Eu sunt oligofrenul care postează pe Inpolitics !

  • OK. Da-te si cu capul de pereti.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998