CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9686 RON DOWN | 1 USD = 4.5785 RON DOWN | 1 GBP = 5.8072 RON DOWN

Presa britanica: SUA si UE au gresit, anticoruptia si Kovesi fac jocul lui Putin

7 comentarii / 25843 vizualizări / 26 mai 2018

Potrivit unei analize a ediției online a publicației britanice „The Telegraph”, România seamănă din ce în ce mai mult cu un „Stat Mafiot, cu procurori anti-corupție corupți, care închid disidenți și un serviciu de informații scăpat de sub control”. Un material difuzat de România liberă și care ar trebui să dea serios de gîndit tuturor românilor.

„În Europa, Marea Britanie trebuie să-și folosească toată înțelepciunea pentru a ajuta SUA și UE să scape de un dezastru. Amândouă au urmărit politici de securitate în Estul și Centrul Europei care pot oricând să cadă pradă foarte ușor unor consecințe nedorite, să creeze un „blowback” care, pe termen lung, nu ar face nimic altceva decât să servească intereselor Rusiei lui Putin. Încercările Statelor Unite de a plănui în mod central eforturile anti-corupție din Europa de Est, pentru a-și întări propriile obiective de apărare și securitate, se întorc acum împotriva lor într-un mod spectaculos, în special în România”, scrie Damien Phillips, specialist în relații internaționale și afaceri publice pe siteul The Telegraph.

Philips consideră că procurorul general al DNA, Laura Codruța Kovesi, este principal răspunzătoare de problemele sistemului judiciar din România, iar susținerea de care beneficiază din partea Statelor Unite este atât în detrimentul țării cât și al partenerilor strategici.

“’Copilul de pe poster’”, ales de ei (SUA – n.r.) pentru a placa problema corupției în România, Laura Kovesi, se poticnește acum în scandaluri aproape zilnic, iar alianța ei nesfântă cu serviciile secrete corupte, care recunosc că văd Justiția ca pe un „câmp tactic de intervenție”, a subminat în mod fatal Domnia Legii și Statul de Drept. De câte ori se fac încercări de a o înlătura din funcție pe Kovesi, SUA intervine pentru a-l susține pe încercuitul procuror stalinist. Fără nicio urmă de gândire critică, UE și-a pus toată greutatea în spatele planului american, în ciuda relatărilor media care scot la iveală, zilnic, amploarea crizei din România. Între timp, România arată to mai mult ca un „Stat Mafiot”, cu procurori anti-corupție corupți, care închid disidenți și un serviciu de informații scăpat de sub control, mai puternic decât Parlamentul ales al țării”, se spune în analiză.

Creșterea sentimentelor anti-occidentale și a naționalismului din România sunt principalele efecte ale neîncrederii în justiție, crede analistul The Telegraph, care spune că „Descoperirea că acest lucru s-a întâmplat, în parte, ca urmare a intervenționismului stângaci al SUA și al UE, și că Parlamentul Român este în incapacitatea de a pune cu fața la pământ aceste agenții distructive, a dus la o predictibilă creștere a naționalismului. Sentimentele anti-occidentale cresc pe măsură ce apar noi revelații și este clar că vecina Rusie are cel mai mult de câștigat”.

Principalul beneficiar al crizei din România este Rusia lui Putin

„Serviciile de informații ale lui Putin sunt deja implicate în „măsuri active” maligne în toată Europa – în special, și-au extins tentaculele naționalismului reacționar peste fostele sfere de influență din Europa de Est – și, cu Turcia lui Erdogan, care devine din ce în ce mai pro-Rusia, Ungaria care alunecă înspre autoritarism și Polonia, care în mod sistematic își subminează statul de drept, UE și SUA nu-și permit mișcări greșite. Încrederea în Domnia Legii, Democrația Parlamentară și în instituțiile cheie ale societății civile sunt erodate în sir de-alungul întregului continent”.

The Telegraph oferă și o soluție. Implicarea mult mai activă a Marii Britanii post-Brexit în strategiile de securitate în Europa Centrală și de Est

„Angajarea, pregătirea și investiția în noi servicii de securitate și informații trebuie să înceapă. Orice rămășiță a culturii organizaționale sau a personalului din zilele Securității, Stasi sau StB ar trebuie eradicate. Supravegherea și răspunderea adecvate, modelate după propriul nostru Serviciu de Informații și Securitate (SIS), trebuie puse în funcțiune, iar Marea Britanie să acorde expertiză și experiență”, crede Phillips.

„Pentru a întări statul de drept în Europa și pentru a neutraliza amenințarea crescândă a unui răboi legal, „lawfare” – folosirea sistemului legal pe post de armă – Marea Britanie ar trebui să ofere asistență în transformarea sistemelor judiciare compromise, bazate pe propria noastră istorie unică. Dreptul comun englez, independența noastră judiciară, proces cu juriu și habeas corpus – toate pot forma fundația pentru o reformă eficientă a sistemului judiciar. Cererile de extrădare sunt lansate frecvent de țări corupte, cu judecători maleabili și folosite ca o unealtă a represiunii, precum Rusia care-și lovește inamicii din Europa cu Notelele Roșii ale Interpol, prin interpuși ca Bulgaria sau România care-și urmărește disidenții prin Mandatul de Arestare European”, conchide analiza Telegraph.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Dragi Tovarasi,

  preluati stirea asta facandu-va ca nu stiti care-i treaba cu Romania Libera si cu incercarile patronului de a evita extradarea din Anglia. Ca de obicei, incercari de a manipula pe cei neinforati si saraci cu duhul. Nu spun ca nu sunt si eficiente, sunt convins ca cel putin o parte din cititorii acestui site vor crede si vor prelua stirea pe nemestecate.

  • Gigi, articolul a apărut în The Telegraph, sesizezi diferența?

   • Da Gogule, diferenta e una singura: un articol in The Telegraph costa mai mult. Dar bani sr găsesc, când motivația e evitarea pușcăriei.

  • Dragă tovarășe Gigi,
   Whataboutismul și-a avut ultimul reprezentant de seamă în persoana lui Ilya Ehrenberg. De asemenea, cititorii acestui site se vor lăsa convinși nu de infractori precum Alexander Adamescu, ci de cetățeni onești precum Negulescu, Uncheșelu sau Onea, precum și de personificarea slujirii, faraoanca „Fapta nu există” Nefertuta.

   • Felicitari pentru raspunsul inteligent. De obicei replicile luptatorilor la baioneta cu statul paralelogramic denota un nivel de IQ foarte scazut. Totusi, tentativa de manipulare ramane.

    • Manipulare care va avea efect nu grație domnului Adamescu, ci mulțumită faraoancei și acoliților ei. Statul paralelipipedic a apărut în toată splendoarea la Oprea-n sufragerie și n-aș zice că vreun doctor sau doctoriță dintre cei prezenți are un IQ mai mare decât oricare dintre contestatarii lor.

 2. Dar si Marea Britanie ,prin papagalii trimisi ambasadori, a procedat exact la fel ca SUA!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998