Presa chineză, după anularea alegerilor: România e blocată în turbulențe post-electorale
0 comentarii / 1818 vizualizări / 12 decembrie 2024
”Pe măsură ce 2024 se apropie de sfârșit, România a devenit cea mai recentă națiune europeană blocată în „turbulențe post-electorale”. Țara așteaptă ca un nou guvern să stabilească o dată pentru realegerea președintelui său după anularea fără precedent de către Curtea Constituțională a primului tur al alegerilor prezidențiale”, scrie agenția chineză de stat Xinhua într-o amplă analiză dedicată alegerilor prezidențiale din România, dar și situației din Europa, în ansamblu.
”În toată Europa, domnește o instabilitate similară. Mai multe guverne se confruntă cu voturi de neîncredere, tulburările politice continuă, iar conducerea rămâne nerezolvată.
Peste 20 de alegeri regionale și naționale din acest an nu au reușit să rezolve situația politică de pe continent. În schimb, parlamentele fragmentate și coalițiile fragile rezultate au lăsat alegătorii înfometați de schimbare – și din ce în ce mai nemulțumiți – pe măsură ce problemele critice persistă, dacă nu se agravează.
Criza politică din România provine din acuzațiile de ingerință rusă pro-candidatul de extremă dreapta Călin Georgescu în alegerile anulate. Partidele pro-europene se luptă acum să formeze o majoritate, pe măsură ce disputele de conducere și diviziunile politice blochează progresul, alimentând frustrarea publicului.
Situația dificilă a României reflectă fracturi mai largi și influență în creștere ale extremei drepte în întreaga Europă. După alegerile pentru Parlamentul European (PE) din iunie, partidele de extremă dreaptă au crescut în popularitate. În timp ce forțele de centru-dreapta, conduse de Partidul Popular European (PPE), și-au menținut poziția de cel mai mare bloc, peisajul PE a devenit mai fragmentat. Locurile deținute de coalițiile principale s-au redus, iar numărul partidelor care împart puterea a crescut, subminând perspectivele pentru majorități stabile.
Acest blocaj instituțional este agravat de un vid de conducere în centrul UE. Franța și Germania, de mult piatra de bază a politicii UE, sunt acum implicate în crize interne.
Potrivit grupului de gândire Chatham House din Londra, influența din ce în ce mai mare a extremei drepte a început să remodeleze Consiliul European, euroscepticii susținând din ce în ce mai mult reducerea procesului de elaborare a politicilor UE în favoarea controlului național.
Schimbările politice din Europa reflectă ani de frustrare acumulată a alegătorilor din cauza stagnării economice, a presiunilor în creștere asupra migrației și a tensiunii durabile a conflictelor regionale.
Grupul de reflecție francez Fondapol a evidențiat dilemele politice ale Europei: progresiștii sunt prinși între cerințele imigrației în masă și tranziției ecologice și nevoia de a susține statul bunăstării și puterea de cumpărare cu venituri mici.
Peisajul geopolitic în schimbare, marcat de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, adaugă incertitudini pentru continent. Pe măsură ce „era Trump 2.0” se profilează, Europa se pregătește pentru consecințe potențiale: retragerea SUA din NATO, sprijinul redus pentru Ucraina și războaie comerciale.
Jian Junbo, director adjunct al Centrului pentru Relații China-Europa de la Universitatea Fudan, a declarat pentru Xinhua că, dacă aceste preocupări se concretizează, Europa ar putea acorda prioritate securității chiar și cu sacrificii economice.
Pe fondul acestor preocupări, partidele de extremă dreapta au evidențiat deficiențele structurale și de conducere ale UE, consolidându-și platformele naționaliste și eurosceptice. Aceste tensiuni au forțat și partidele tradiționale să se adapteze.
„Ceea ce odată era considerat radical a devenit acum noua normalitate”, a observat Matthijs Rooduijn, politolog la Universitatea din Amsterdam.
Opțiunile electorale din 2024 reflectă crizele tot mai mari ale Europei, lăsând continentul la o răscruce critică. Dacă Europa își poate depăși fragmentarea – refacerea încrederii între alegători și a unității între statele membre – va defini viitorul său. Cu toate acestea, un lucru este clar: vechile abordări nu mai sunt suficiente” mai relevă Xinhua. (Traducere și adaptare B.T.I.)