CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Presa europeana: Macron a carat lazi cu mincare si bautura, Scholz ciocolata, Draghi nimic

10 comentarii / 3993 vizualizări / 16 iunie 2022

Mass-media occidentală relatează pe larg despre marea vizită a lui Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi la Kiev, alocînd spații largi unor aspecte precum stivele de mîncare și băutură cărate de delegația lui Macron pentru o călătorie de doar cîteva ore cu trenul. Scholz a adus doar o ladă cu ciocolată, Draghi nimic. Iohannis, ca de obicei, a adus-o pe doamna Delia, dar asta scapă presei externe.

Liberation remarcă un fapt aparte: e prima oară în ultimii 10 ani cînd un președinte francez circulă cu trenul, în Franța acest lucru fiind chiar interzis, din rațiuni de securitate (ar trebui verificate și securizate toate podurile și structurile feroviare de pe parcurs).

Cei trei lideri au mers cu avioanele pînă la Przemysl, în Polonia, la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, de unde trebuiau să ia trenul spre Kiev. Scholz a venit de la Berlin cu un Airbus în care, pe lîngă gărzile SPP-ului german au venit și membri ai Grupului de securitate „Operațiuni speciale în străinătate” al Oficiului Federal de Poliție Criminală. Securitate maximă.

O problemă tehnică a schimbat planurile, așa că liderii au fost direcționați spre ”mica gara pustie Medyka”, la granița cu Ucraina, unde de data aceasta un tren albastru și galben îi aștepta pe oaspeți, pentru o călătorie de 10 ore.

Emmanuel Macron a sosit la o jumătate de oră după Olaf Scholz, dar a dăruit masa la greu. Ziarul Bild relatează despre lăzi pline cu mâncare și băutură aduse de delegația franceză, în timp ce Scholz a venit doar cu o cutie cu batoane de ciocolată. Puțin, pentru o călătorie de aproape zece ore, remarcă, malițios, Bild.
Mario Draghi a sosit ultimul, cu aproape o oră întârziere.

”La ora 23:48, convoiul era complet și pornit. Abia s-au parcurs câțiva kilometri când s-a oprit trenul. Control la pașapoarte. Mai mulți soldați ucraineni înarmați pînă în dinți cu Kalașnikoave urcă la bord, neștiind că trei șefi de stat sunt acolo și se pregătesc să-l viziteze pe președintele Volodimir Zelenski. Ei nu vorbesc engleza. Un membru al forțelor speciale italiene se străduiește să le explice situația, înainte ca altul să lanseze un „Slava Ukrain” („slavă Ucrainei!”)”, scrie La Stampa. Soldatul răspunde cu un semn din cap și cu un zâmbet plin de recunoștință și mândrie.

Răstimp, într-un vagon are loc un mini-summit european. Cei trei lideri s-au întâlnit în jurul orei 1 dimineața în vagonul lui Emmanuel Macron, cel mai luxos dintre cele alocate liderilor. La Reppublica observă stilul de îmbrăcăminte al șefilor de stat, care nu seamănă deloc cu cel specific reuniunilor Consiliului European. Președintele Franței poartă o cămașă albă cu guler Mao. Mario Draghi și-a pus un pulover pentru a suporta frigul produs de aerul condiționat, uitînd că, în Europa Occidentală, guvernele cer cetățenilor să o lase mai moale cu aerul condiționat, pe motiv de economie. Cât despre Olaf Scholz, acesta poartă blugi și o cămașă neagră, „ceea ce nu mai este la modă” remarcă ziarul italian. Întâlnirea a durat până târziu în noapte, până aproape de ora 3 a.m., iar în paharele de pe masă era, zice-se, suc de portocale.

Trenul a sosit în gara Kiev în jurul orei 9 dimineața, ora locală. Spre deosebire de cancelarul german care și-a păstrat ținuta, președintele francez și-a pus costumul și cravata. „Aș dori să transmit un mesaj de sprijin și unitate europeană bărbaților și femeilor ucrainene”, a spus el în fața camerelor care îl așteptau când a coborât din tren, mai relatează Liberation. Apoi, drum drept către Irpin. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. Spre deosebire de cancelarul german care și-a păstrat ținuta, președintele francez și-a pus costumul și cravata. „Aș dori să transmit un mesaj de sprijin și unitate europeană bărbaților și femeilor ucrainene”, a spus el în fața camerelor care îl așteptau când a coborât din tren, mai relatează Liberation.

  Care UCRAINENI. A oligarhilor si smecherilor care au spalat putina din Ucraina cu gentile pline cu banuti, Doar nu erau sa moara ca prostii pentru “SLAVA UCRAINA”, ce naiba. Se vor intoarce la reconstructia Ucrainei, ca de, trebuie sa faca banutul. Sau sprijinul pentru amaratii care au ramas in tara si mor pe capete.

  SPECIFICATI, domnilor lideri, cine ce si cum!

  • Ce dracu le tot plangeti de mila ucrainenilor?

   Daca era Romania in locul Ucrainei, stiti cum ne ajutau ucrainenii ? Ne aruncau pe toti in mare. Nu dadeau doua jeturi de pisat pe milioanele de refugiati romani, copii si femei.

   Noi romanii mereu am avut grija de refugiatii armeni, lipoveni, evrei, tatari, sarbi, greci, bulgari, polonezi, etc si mai nou ucraineni.
   Ucrainenii niciodata nu au ajutat oameni amarati, refugiati, oameni dislocati de razboi. NICIODATA.

  • S-a oprit razboiul toata crema Europei vin la Kiev.Intalnirea au dat un bun augur pentru Volodimir Zelenski zambind fericit .A fost un eveniment de luat in seama pacat ca nu au venit Jens Stoltenberg si Mircea Geoana

   • şi baţi şi câmpii!

 2. E gheşeft de gheşeft, totul, deşi Rusia crede în ce face.

  • si face f.f,f. bine SLAVA

 3. „Multe victorii sunt mai amare decât înfrângerea“ (George Eliot)
  Pleacă cineva de unde îi este bine? Poate li s-a urât cu binele ucrainenilor de-au venit peste noi şi peste alţii.

 4. Dacă aia au venit cu mâncarea, sigur pe johannis l-au chemat ca șef de sala, să servească la prânzul privat al celor 3+piticul pornostar, -olodimir -elenski(V și Z au fost interzise în ucraina)

 5. A spus-o Medvedev f bine: mancatorii de broaste si de carnati s-au dus la Kiev. Degeaba.

 6. AU GASIT LIDERII MONDIALI UN MOD DE A SPALA BANI GREI…SPECIALIST E BIDEN…L-A INVATAT SI PE FIUL LUI..
  CEA MAI TARE SITUATIE RAMANE A LUI PUTIN. DEJA MA ENERVEAZA. MOARE IN FIECARE ZI SI INVIE A DOUA ZI. NU STA MORT NICI MACAR 3 ZILE. AU INUNDAT PROSTII LUMEA! LAS CA DUPA CE S-AU VAZUT SI POZAT CU PAPAGALUL UCRAINIAN ZELENSKI, TOTI ASTIA L-AU SUNAT PE PUTIN! CA ASA E IN POLITICA!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998