CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Presa internationala constata votul majoritar impotriva lui Traian Basescu

0 comentarii / 1423 vizualizări / 1 august 2012

Incheierea referendumului de demitere a lui Traian Basescu nu a trecut neobservata de presa international. Mai multe publicatii de prestigiu si agentii de presa externe au criticat pe de o parte atitudinea presedintelui suspendat cu privire la boicotarea alegerilor si, pe de alta, acestea arata in analizele facute ca Traian Basescu a pierdut suportul popular de care se bucura. Concluzia presei internationale este ca presedintele suspendat iese puternic sifonat si delegitimat in urma referendumului de pe 29 iulie.
Wall Street Journal arata ca, prin apelul facut de Traian Basescu sustinatorilor sai de a boicota referendumul, cvorumul de participare a fost extrem de dificil de atins. „Cu domnul Basescu facand apel la sustinatorii sai si la milioanele de romani care traiesc in strainatate pentru a boicota votul, cvorumul de participare a fost de dificil de indeplinit. Peste opt milioane de oameni, aproximativ 46% din alegatorii tarii, au participat, iar 88% dintre acestia au votat impotriva domnului Basescu.”
In articolul despre referendumul din Romania, Financial Times observa ca pozitia lui Traian Basescu este slabita ca urmare a unui vot masiv de peste 7,4 milioane de voturi impotriva sa. „Rezultatul referendumului a fost o victorie à la Pirus pentru domnul Basescu. In timp ce presedintele probabil isi va pastra functia, pozitia sa a fost slabita de peste7 milioane de voturi (87% din total) date impotriva lui.”
Deutsche Welle este transanta in ceea ce priveste evolutia politica din Romania, subliniind ca Romania poate sa revina la stabilitate numai daca Traian Basescu demisioneaza ca urmare a votului la referendum, pentru ca astfel sa poata fi organizate alegeri prezidentiale anticipate.
New York Times abordeaza situatia politica din Romania din punctul de vedere al consecintelor care pot aparea ca urmare a revenirii lui Traian Basescu la Cotroceni. Publicatia considera ca, desi Traian Basescu acuza incalcarea statului de drept si abuzul de putere, acesta ar putea folosi el insusi autoritatea pe care o detine pentru a impiedica politicile Guvernului Ponta.
Publicatia franceza Le Figaro anunta ca legitimitatea lui Traian Basescu este grav afectata ca urmare a votului de la referendum, unde 87% din cei prezenti au votat pentru demiterea sanctionand politica de austeritate asumata de Traian Basescu. Aceeasi publicatie este de parere ca Traian Basescu, cel care acuza guvernarea actuala ca vrea sa isi subordoneze justitia, nu a reusit sa demonteze retelele de influenta mostenite din comunism.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998