CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9560 RON UP | 1 USD = 4.6047 RON UP | 1 GBP = 5.7745 RON UP

Presa rusa: Kovesi – ca si demisa in zilele urmatoare

2 comentarii / 3380 vizualizări / 8 iunie 2017

Presa moscovită dă ca sigură decăderea din funcție a șefei DNA, în următoarele zile, Laura Kovesi neavînd nicio variantă de ieșire, potrivit siteului Sputnik, după convocarea ei la audieri în comisia de anchetă privind alegerile din 2009.

”Un fapt care pare fără importanță practică inseamnă, in realitate, căderea unuia dintre cei mai importanți oameni din Romania — Laura Codruța Kovesi. Anunțul venit de la Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 prin vocea președintelui forului, senatorul Mihai Fifor, sună simplu: șefa DNA a fost convocată pentru ziua de miercuri, săptămana viitoare, 14 iunie(…)

 

”O pozitie cu o singură ieșire — căderea „reginei””

Concret, in condițiile in care Laura Kovesi ar accepta să vină la audieri, ar putea veni cu demisia pregătită — gata scrisă. Intrebările deputaților coaliției de guvernămant — dar și din PMP — ar pune-o in fața realității inexplicabile: prezența ei alături de șefii SRI, dar și de alte figure din conducerea instituțiilor statului, intr-un context in care — nu mai e nevoie să detaliez — nu avea ce căuta. Este foarte posibil ca să fie iterate și legăturile dintre Laura Kovesi și șeful de facto al SRI — mă gandesc aici in mod special la intrebările celor din PMP. Va trimite Laura Kovesi o scrisoare in care va afirma că nu a fost acolo? Ar comite sperjur, ceea ce ar duce tot la demitere. In opinia maestrului Bolcaș, Laura Kovesi va trimite o scrisoare in care va afirma că vizita a avut un caracter strict privat. Sigur, strategia ar merge precum invocarea dreptului de a nu răspunde pentru că răspunsul i-ar putea cauza prejudicii, fapt valabil in instanțele de judecată, nu și in Comisia parlamentară de anchetă. Dar asta ar duce la oprobiu public — și la o reclamație din partea Comisiei. La fel s-ar intampla dacă Laura Kovesi nu ar onora, pur și simplu, solicitarea de audiere in Comisie, nedand curs in nici un fel. Asta ar duce, legic de data asta, la o reclamație către Procurorul General al Romaniei — ceea ce il pune pe Augustin Lazăr intr-o situație de Pat, cum s-ar spune in șah; el ar trebui fie răspundă fie printr-o anchetă internă, fie să trimită cazul la CSM — adică acolo de unde ar putea veni avizul pentru demiterea Laurei Kovesi. In fine, atat sfidarea Comisiei, prin neprezentare sau refuz, cat și scoaterea la iveală a unor chestiuni de incompatibiliate in urma prezenței Laurei Kovesi la audieri, l-ar obliga pe ministrul Justiției să ceară demiterea ei, solicitand evident și avizul CSM. Iar, de data aceasta, Tudorel Toader nu ar putea invoca o nouă „evaluare”, asupra Laurei Kovesi existand deja un „avertisment”; in plus, cred că de data asta s-ar pune problema „capul ei — sau capul lui”. Cocluzionand, cred că s-a ajuns in fața unei poziții cu o singură ieșire — căderea „reginei”. Mai adaug doar că programul audierilor, anunțat de președintele Comisiei, Mihai Fifor, va aduce pană miercuri alte figuri care pot contribui la „arsenalul” anti-Kovesi: George Maior (fost director SRI), audiat luni, Robert Cazanciuc (fost ministru al Justiției), Cătălin Voicu (fost senator și un coordinator al sistemului de informații interne al PSD) și Dumitru Iliescu (fost șef al SPP și al unei firme de pază și protecție, unde era asociat cu Cătălin Voicu și alte persoane din sistem), audiați marți, 13 iunie” mai scrie siteul rusesc. (B.I.)

foto: Gazeta de Cluj

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. cred ca Sputnik confunda parlamentul Romaniei cu Senatul SUA, care controleaza sever serviciile si chiar il poate suspenda pe presedinte, la noi parlamentarii tremura de frica DNA pentru ca-i poate agata cu orice (unde dracu s-a vazut procuratura scapata de sub orice control???!!)

  2. Hm! Poate ca stiu astia ceva …Mai degraba plauzibil mi s-ar parea medierea lui kwi urmare careia „distinsa doamna a luptei anticoruptiei” sa fie mutata undeva departe intr-o sinecura drept rasplata pt serviciile aduse unora si altora !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998