CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Presa spaniola: De ce nu e Iohannis agreat de familia regala a Spaniei

13 comentarii / 26569 vizualizări / 14 iulie 2015

Așa cum anticipam, ironic, încă de acum cîteva zile, vizita cuplului Iohannis în Spania a fost un nou prilej pentru o bună parte a presei de a năpădi spațiul public cu clișeul fermecătoarei prestații a Primei noastre Doamne, care a făcut spaniolii praf cu frumusețea și eleganța ei. ”Baza” relatărilor, a reprezentat-o un articol din El Mundo, sintetizat de Agerpres și preluat pe nemestecate de zeci de alte organe de presă autohtone.

De ce spunem pe nemestecate? Pentru căpresa mioritică a înghițit fără să clipească unele gogoși din articol, grosolane, am spune. Adevărata problemă e, însă, cenzura discretă la care a fost supus materialul de către mass-media care l-au preluat. Și e păcat, pentru că a fost lăsat pe afară exact ce era mai interesant.

Anume faptul că președintele României a fost primit cu răceala de către familia regală a Spaniei. O familie în care preferatul la prezidențiale a fost Victor Ponta, din motive extrem de justificate.

Să o luăm metodic.

În primul rînd, gogoșile de care vorbeam sunt afirmațiile din articol potrivit cărora doamna Carmen Iohannis e o catolică ferventă, la fel ca și soțul său, drept pentru care amîndoi mergeau clandestin la slujbe, pe vremea cînd comuniștii interziseseră Biserica Romano-Catolică.

”La primera dama rumana es una ferviente católica, como su marido, tanto que ambos acudían clandestinamente a misa en la época de la prohibición de la Iglesia de Roma durante la dictadura comunista”.

Președintele nostru nu e catolic, ci luteran.

Iar Biserica catolică nu a fost niciodată interzisă în comunism – prigonită, da, dar nu interzisă! – și nici mersul la slujbele religioase nu se făcea în secret. Dacă o făcea cineva, era din dorința de a nu afla, eventual, partidul, și de a-și periclita cariera, nu din alte considerente. Dar asta nu ar fi fost o stavilă pentru niște ”catolici fervenți”, nu?

Dar partea cea mai interesantă a articolului e cea în care se vorbește de răceala cu care președintele Iohannis va fi primit de familia regală a Spaniei, și asta dintr-un motiv foarte simplu.

Jurnaliștii spanioli amintesc că socialistul Victor Ponta a promis în campania electorală că, dacă va fi ales președinte, va organiza un referendum privind oportunitatea revenirii la monarhie, mai ales că, în sondaje, Casa Regală se afla în ascensiune.

Chestionat și el asupra acestui subiect, Klaus Iohannis a declarat, din contră, că pentru el, asta nu reprezintă vreun punct din proiectul său de modernizare a țării.
Drama e că, după spusele lui Ponta, familia regală a Spaniei, dar, în special, regina Sofia, mama actualului suveran, și regina ”în exercițiu” a țării pînă anul trecut, s-a aprins de speranța revenirii lui Mihai l pe tronul României. A acelui Mihai despre care El Mundo notează că este vărul (primar) preferat al reginei Sofia, dintre toate rubedeniile aristocrate ale Europeiși de care a fost mereu extrem de atașată.
Victoria lui Iohannis în alegeri, scriu jurnaliștii, a reprezentat o mare dezamăgire pentru regina Sofia, care, drept consecință, are toate motivele să nu fie fericită de vizita președintelui român, pentru care nu are de ce să simtă vreo simpatie.

”Su figura ha ido ganando adeptos entre los rumanos, hasta el punto de que las pasadas elecciones, el oponente de Iohannis, el socialista Victor Ponta, prometió celebrar un referéndum para el regreso de la monarquía. Contra pronóstico, ganó Klaus Iohannis, quien tajantemente se niega a esta consulta, alegando que no forma parte de su proyecto de modernización del país. ¿Qué opinará su esposa, „fan” del soberano, de esta decisión? Quien seguro no está nada contenta es la Reina Sofía, para la que el viejo monarca es uno de sus primos favoritos, y al que siempre estuvo muy unida.

La Reina emérita, que estaba emocionada con la posibilidad de que recuperara el trono, sufrió una enorme decepción, por lo que seguramente Ioannis, que este lunes es recibido por Felipe VI y Doña Letizia, no es un personaje por el que sienta simpatía alguna”.

Un final de articol mai mult decît interesant, care, însă, pentru cititorii români, ”a căzut la montaj” în multe locuri în favoarea elogiilor deșănțate la adresa Primei Doamne și a Întîiului ”Catolic” al țării. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. Mi-a placut finalul : NO ES UN PERSONAJE POR EL QUE SIENTA SIMPATIA ALCUNA

 2. […] sursa: inpolitics.ro […]

 3. ghinion

 4. Nicu si Lenutza.

 5. Cum Doamne iarta-ma sa fie agreat un neamt antimonarhic si pe deasupra protestant, intr-o tara cu o traditie profunda si seculara monarhica si catolica. Iar „‘ Prima Doamna”” , ca de obicei este de o incapatanare prosteasca la capitolul protocol si tinuta. De cum a coborat din avion s-a vazut acest lucru. Cu ochelari negri de soare la ochi si papornita pe umar, parca se ducea la plaja. In loc de sandale cu toc ii mai trebuiau slapii, eventual ceva cu paiete sau pietricele colorate. Oare femeia asta nu vrea sa priceapa ca are o anumita varsta care nu o mai avantajaza sa faca pe tinerica.Si ca exista un protocol in tinuta prevazuta pentru asemenea tip de vizite, mai ales la o casa regala a Europei, Iar nerespectandu-l se face de cacaoooo, dar in acelasi timp face si tara de unde vine. Dar cum sa avem asemenea pretentii absurde de la doi parveniti de provincie, care s-au trezit peste noapte cocotati in dealul Cotrocenilor, si care de nenumarate ori au dat dovada ca sunt niste mincinosi carora nu le pasa de propriul lor popor, ci doar de propriile lor persoane si de scopurile personale pe care trebuie sa si le atinga in cinci ani de zile: triplarea salariului; case si vile renovate de milioane de euro pe spinarea fraierilor care l-au votat; avion prezidential; concedii in strainatate pe nepusa masa; transport asigurat tot pe banii fraierilor saptamanal pe ruta Bucuresti-Sibiu-Bucuresti. Dar nu-i nimic, vorba aia:””Are balta peste””

  • Si crezi ca ponta sa operat pe bani lui in Turcia?

  • de ce judeci omul dupa haine,si nu dupa merite,pana la urma urmei ne imbracam cum credem de cuvinta,,daca era nevasta lui ponta poate mergea in blugi si cu sandale,pe bune tu cu cine ai votat?cu ponta?sau cu iohannis?daca era sa alegi pentru monarhie ce alegeai?eu sunt de partea monarhiei,dar pana atunci nu voi putea trada democratia in favoa unor comunisti si hoti.

 6. Ne-am luat tara inapoi pentru ca fosta doamna Lazurca sa-si etaleze tualetele discutabile. Tara de prosti cu servicii performante.

 7. Un site interesant.

 8. adica primit cu raceala de aceasi familie care are 90% din membrii implicati in scandaluri publice, spalare de bani, procese pentru neplata darilor la stat, uz de fals etc… ce nenorocire pe capul nostru ca ne-a primit presedintele cu raceala. Va dati seama?

 9. Sunteti cam ‘subtiri’ domniile voastre!Emanati pareri partinice si nu in ultimul rand,promovati intoleranta de balci!Chiar un site interesant…eu il bag pe lista neagra!Va pupez!

 10. De accord cu Nenea Iancu,functia de Presedinte ,ca si functiile si gradele militare,Inaltii erarhi bisericesti judecatorii ,in general cei ce reprezinta o autoritate publica , impune (obligatori) o tinuta demna si riguroasa, dupa eticheta.Imaginativa ca-l vedeti pe Pariarhul Daniel la intilnire cu Papa in pantaloni scurti si cu sandale.Patu ani ei nu mai sant familia de profesori de tara ci Cuplul presidential care ne reprezinta in orice ora de zi si de noapte. De asta le da legea privilegii ,drepturi pe toata viata. Obligatiile vin la pachet cu drepturile si nu poti face decit ce dicteaza protocolul,si la noi si la americani si la rusi. Mofturi de cucoana de provincie ,de „fata popii” nu -si au locul. Incepe sa semene cu cineva ,pe care aproape am uitat-o,cel putin la pretentii si fandoseli exagerate, in legatura cu resedinta oficiala .Nici A.S. Principesa Margareta nu are asa pretentii. Ar trebui sa invete de A.S., de la sursa cum se poarta o adevarata Doamna. Cit priveste ifosele Domnului m-am lamurit de la faza cu paltonul . Gest de parvenit. Cu cat esti mai mare in grad cu atit esti mai elegant,mai tolerant fata de micille gresele ale supusilor. In campanie spunea ceva de marlani… da ,le stie din interior.

 11. Cam aiurea … titlul spune una, continutul alta, incalceala in gandire ………..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998