CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Presedinte nationalist. Cat trebuie

0 comentarii / 1494 vizualizări / 22 iunie 2011

Asa s-a autocaracterizat domnul Traian Basescu, raspunzand unei intrebari legate de crearea, pe teritoriul Romaniei, a unei Ungarii mici. Din judetele Mures, Covasna si Harghita. Fix pe harta unui Ardeal anexat Ungariei, sub presiunea lui Hitler. Ce ascund vorbele sefului statului roman? La ce se refera ele cu exactitate? Ce urmeaza sa se intample pana luni?
Presedintele Traian Basescu a transmis in mod direct, dar si prin intermediul opiniei publice, un semnal cat se poate de clar catre UDMR. Si anume, ca ramane ferm in intentia sa de a crea voievodate. Dar nu este, atentie, inflexibil in legatura cu numarul acestora. Cu alte cuvinte, este, asa cum a si precizat, dispus sa negocieze. Sa identifice, impreuna cu UDMR, o cale de mijloc. O solutie de compromis.
Cum ar putea sa arate acest compromis? Ce ar insemna el? Pentru a raspunde la aceste intrebari, trebuie sa intelegem, cu precizie, ce doresc si ce nu doresc reprezentantii UDMR. Acestia nu se opun ideii de reforma administrativa. Dimpotriva. Ei o socotesc oportuna si necesara dar dupa alegeri. Nu inainte. Totusi, la acest capitol al momentului reformei administrative, sunt semne ca UDMR ar fi dispus sa cedeze. In schimb, sub nicio forma, maghiarii nu vor admite crearea unui voievodat mare, care sa inglobeze judete majoritar romanesti alaturi de cele 3 judete unde majoritari sunt ungurii. Si, pe buna dreptate, ei fac recurs la traditii, la cultura, la spiritualitate. Prin urmare, compromisul ar exista in masura in care Traian Basescu ar accepta existenta a mai mult de 8 voievodate. In asa fel incat sa existe o singura unitate administrativ teritoriala, alcatuita din Mures, Covasna si Harghita. Denumita sau nu Tara Secuilor. Poate ca, intr-o prima etapa, maghiarii ar accepta si o alta denumire, asteptand momentul favorabil pentru a-si reboteza teritoriul in care detin majoritatea. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998