CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Presedintele agraveaza criza

0 comentarii / 1436 vizualizări / 10 august 2011

Presa a anuntat ieri o intrunire de criza la Cotroceni. O formulare cat se poate de corecta. Pentru ca intreaga planeta se confrunta cu o criza. Recunoscuta ca atare de toti specialistii din lume. Dar Presedintele Romaniei a negat. A spus ca la Cotroceni a fost o simpla consultare a sefului statului cu oameni responsabili in materie financiara. Nu este o simpla greseala. Nu este pur si simplu o negare a evidentei, savarsita de un personaj politic puternic, care incearca sa infrunte un uragan. Este mai mult si mai putin decat atat. Si nu imi pot reprima gestul de a avertiza opinia publica asupra faptului ca un astfel de comportament poate agrava si chiar exacerba criza.
Bursele din intreaga lume au trecut prin faza primara a unui seism. Un seism de mari proportii. Pentru moment, a fost doar un avertisment. Acum pare ca bursele isi revin. Chiar si marile companii de investitii din lume, care au pierdut intr-o singura zi sume colosale, lasa impresia ca mai recupereaza cate ceva. Cu 24 de ore in urma, planeta pierdea zeci de milioane de euro pe minut. Acum, aceasta cadere libera s-a incetinit. Fenomenul de revenire poate fi definitiv sau temporar. Daca este definitiv, atunci trebuie sa stim ca, in general, au disparut in neant intre 5 si 10 la suta din valorile care existau. Iar pierderea este colosala, chiar daca se va margini la atata tot. Daca, insa, asa cum avertizeaza multi specialisti, asistam doar la debutul unei noi crize globale, atunci se cuvine sa ne asteptam la ceva mult mai rau. Ceva ce nu va putea fi suplinit de tiparnitele de bani americani ori europeni, care s-au pus rapid in miscare. Pentru ca, generand o inflatie ori o hiperinflatie, sa multiplice marea unda de soc in miliarde de unde de soc, care vor fi resimtite de fiecare cetatean al planetei in parte.
Dar la Cotroceni a fost o simpla claca. Nu o reuniune de criza. S-a intalnit presedintele unei tari numita Romania si a discutat vrute si nevrute cu responsabilii Finantelor. Asa si e. Neintelegand ca ne aflam la inceputul unei mari crize, Presedintele Romaniei nici nu a incercat macar identificarea unor solutii.(Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998