CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Președintele Bulgariei: Ucraina să nu intre în NATO pînă la încetarea războiului

1 comentariu / 2082 vizualizări / 5 octombrie 2022

Președintele bulgar Rumen Radev s-a declarat împotriva aderării Ucrainei la NATO până la încheierea conflictului cu Rusia. Președinția și-a publicat poziția după ce președinții a nouă țări din Europa Centrală și de Est – Polonia, România, Slovacia, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Muntenegru și Macedonia de Nord – au cerut acceptarea cererii Ucrainei făcute vineri. cerând ca Ucraina să fie acceptată în Alianță, relatează Euractiv.

„Șeful statului, Rumen Radev, nu este de acord cu textul integral al declarației adoptate de unele țări din Europa de Est cu privire la apartenența Ucrainei la NATO. Președintele Rumen Radev susține celelalte poziții cuprinse în document”, se arată în poziția președintelui bulgar. Bulgaria și Ungaria sunt singurele două țări din UE și NATO care nu ajută Ucraina cu ajutor militar direct. Calitatea de membru al alianței necesită sprijinul unanim al tuturor celor 30 de membri ai săi și nu există o procedură accelerată. Tratatul NATO include prevederi, în special clauza de apărare colectivă Articolul 5, care limitează acceptarea unui candidat în război sau cu teritorii în litigiu, se mai arată în poziția președintelui bulgar. Potrivit șefului statului, „o decizie privind aderarea Ucrainei la NATO ar trebui luată numai după elaborarea unor parametri clari pentru soluționarea pașnică a conflictului dintre Rusia și Ucraina, care să fie acceptate și implementate de ambele țări beligerante”. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. O porcarie…. Ce mandat a avut Iohannis sa semneze in numele Romaniei o asa aberatie, avind in vedere prin cite a trecut Romania pt. a intra in NATO ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998