CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Presedintele Comisiei de la Venetia ingroapa planurile USL privind Constitutia

0 comentarii / 1567 vizualizări / 13 ianuarie 2014

Noua strategie a USL de adoptarea a noii Constituții printr-un referendum organizat odată cu europarlamentarele are toate șansele să fie moartă în fașă, din cauza imposibilității încadrării în anumite termene. Cel care spune asta este însuși președintele Comisiei de la Veneția, forul care trebuie să supervizeze proiectul, l-am numit pe Gianni Buquicchio.

Mai precis, Buquicchio a anunțat încă din toamna anului trecut că România trebuie să trimită Comisiei de la Veneţia ultima variantă de revizuire a Constituţiei cel mai tîrziu în ianuarie 2014, dacă doreşte ca aceasta să poată fi adoptată pe parcursul anului viitor.

Inițial, guvernanții promiseseră că vor trimite textul noii Constituții către Comisie pînă la finele lui septembrie 2013, lucru care nu s-a întîmplat.
Drept urmare, în octombrie, într-o declarație dată Mediafax, preşedintele Comisiei de la Veneţia a avertizat autorităţile române că trebuie să trimită ultima variantă de modificare a Constituţiei până cel târziu în ianuarie 2014, pentru ca membrii Comisiei de la Veneţia să poată studia şi evalua documentul.

„Au fost câteva neînţelegeri şi amânări. După vizita din iulie am stabilit cu Comisia parlamentară (de revizuire a Constituţiei – n.r.) să primim un nou draft până la sfârşitul lunii septembrie. Dar acest draft nu a fost gata şi acum calendarul e următorul: imediat ce această variantă este gata, dar cel mai târziu la începutul lui 2014, pentru a putea să-l vedem, să lucrăm pe el, astfel încât să pregătim o opinie finală preliminară pentru sesiunea noastră din martie”, a explicat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Întrebat dacă ultima varianta trebuie trimisă neapărat în ianuarie, Gianni Buquicchio a confirmat. „Da, în ianuarie, pentru că în februarie este puţin cam târziu, pentru că avem nevoie de ceva timp pentru a discuta cu autorităţile române şi cu societatea civilă”, a spus preşedintele Comisiei de la Veneţia, adăugând că forul pe care-l conduce are nevoie de o lună pentru a putea emite o evaluare în sesiunea din martie, urmând ca în iunie să prezinte evaluarea finală. „Comisia parlamentară va ţine cont, sperăm, de sugestiile noastre pentru o posibilă îmbunătăţire a textului şi apoi putem da o opinie finală în IUNIE(s.n.) pentru ca proiectul (de revizuire a Constituţiei – n.r.) să poată fi adoptat înainte de finalul anului”, a subliniat Gianni Buquicchio.

Întrucît iunie vine după alegerile europarlamentare, rezultă limpede că USL – chiar dacă ar reuși să definitiveze proiectul în următoarele două săptămîni – nu poate trece Constituția prin referendum odată cu europarlamentarele, așa cum anunță astăzi.

Singura soluție care rămîne la îndemîna USL este pur și simplu să sară peste Comisia de la Veneția, încălcîndu-și propriile angajamente, lucru care nu ar face, însă, decît să întărească rezervele UE față de alianța de guvernămînt de la București. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998