CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Presedintele Romaniei: dezinformat, ignorant sau ne minte in fata?

0 comentarii / 1552 vizualizări / 21 decembrie 2010

Traian Băsescu a mințit din nou, grav, opinia publică în problema Schengen. Alternativa la această afirmație ar fi aceea că președintele României e ori total în afara politicii externe, ori pur și simplu nu îl ajută capul. Astăzi, Franța și Germania au anunțat oficial că nu sunt de acord cu intrarea României în spațiul Schengen, acum o lună Băsescu ne dădea asigurări că asemenea informații sunt false.

Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicită amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresată preşedinţiei belgiene a UE şi Ungariei, care va prelua preşedinţia, au declarat surse europene, pentru Mediafax, că este vorba despre un demers franco-german adresat atât Comisiei Europene, cât şi preşedinţiei belgiene în exerciţiu a UE, precum şi viitoarei preşedinţii ungare a Uniunii, al cărei mandat va începe la 1 ianuarie 2011. Solicitarea comună a Franţei şi Germaniei se bazează pe de-o parte pe neîndeplinirea unora dintre obiectivele asumate în cadrul MCV, legate de corupţie, justiţie şi combaterea crimei organizate, deşi scrisoarea precizează că, în mod formal, nu ar trebui făcute conexiuni între aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Reamintim că, pe 11 noiembrie, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a declarat deschis că Franţa vrea ca o decizie cu privire la intrarea României în Schengen să fie luată abia în vara anului viitor, nu în martie, cum ar fi trebuit. Pierre Lellouche s-a alăturat poziţiei Olandei şi a spus că amânarea este necesară pentru că ţara noastră are probleme cu supravegherea graniţelor exterioare ale Uniunii.

Informația a fost difuzată pe larg de presa de la noi, numai că a venit, imediat, replica tăioasă a președinției: Traian Băsescu a ieșit la rampă și a anunțat, personal, că nu este adevărat: Franţa, Olanda şi Germania nu se opun intrării României în spaţiul Schengen. El a mai spus că, deşi au existat discuţii în acest sens, s-a decis trimiterea documentelor pentru aprobarea procedurii de aderare la spaţiul Schengen. Iată că dezmințirea lui Băsescu s-a dovedit complet aiurea, iar România se vede, practic, scoasă din cărțile Schengen, pentru o bună perioadă de timp. Întrebarea este dacă Băsescu știa încă de atunci cum vor evolua lucrurile, dar a ales o uriașă minciună, ori pur și simplu s-a dovedit incapabil să înțeleagă situația reală? (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998